زیان پشت زیان برای بورسیها
بالاخره اولین ماه بهار به پایان رسید و بورس تهران برخلاف انتظارها روندی سرخ پوش را پشت سر گذاشت و پرتفوی سهامداران همچنان سرخپوش است. البته این ماه بازار سرمایه سال نو و تعطیلات بسیار زیادی را پشت سر گذاشت و پس از آن با حمله ایران به اسرايیل شرایط وخیمتری را تجربه کرد و در نهایت شاهد خروج نقدینگی سنگین از دایره معاملات بودیم.
بالاخره اولین ماه بهار به پایان رسید و بورس تهران برخلاف انتظارها روندی سرخ پوش را پشت سر گذاشت و پرتفوی سهامداران همچنان سرخپوش است. البته این ماه بازار سرمایه سال نو و تعطیلات بسیار زیادی را پشت سر گذاشت و پس از آن با حمله ایران به اسرايیل شرایط وخیمتری را تجربه کرد و در نهایت شاهد خروج نقدینگی سنگین از دایره معاملات بودیم.
از سوی دیگر برخی کارشناسان پیشبینی میکنند که شروع ماه جدید نیز با منفیها همراه باشد؛ چراکه روز جمعه خبری مبنی بر حمله به یک پایگاه نظامی در اصفهان منتشر شد و همین موضوع باعث شد که کمی ترس در بازارها وجود داشته باشد. همچنین انتظار افزایش قیمت دلار وجود دارد که در نهایت همانند تجربه هفته گذشته در زمان افزایش قیمت دلار در روزهای تنش، بورس روند نزولی به خود میگیرد و شرایط تلخ و سختی را تجربه میکند.
بازار سرمایه ارزندگی بسیار بالایی دارد در شرایط معمول سود بسیار بالایی برای سهامداران میتواند در پی داشته باشد. اما متاسفانه شرایط بورس عادی نیست و چالشهای بسیار زیادی در بازار تجربه می کند که همه چالشها بیرونی هستند و به نوعی داخل بازار شرایط آرام است.
اکنون بورس تهران منتظر آرامش سیاسی است تا به یک ثبات برسد. جنگ و درگیری باعث شده که بورس ترس و چالشهای بسیار بیشتری را تجربه کند که این ترس و چالش در میان مدت خروج نقدینگی سنگین را در پی دارد و احتمالا شاهد روزهای تلخی را در پیش داشته باشیم. از سوی دیگر قیمت دلار بازار آزاد به بالاترین نقطه ممکن رسیده است و محدوده بیش از 70 هزار تومانی که لمس کرده که تفاوت بسیار زیادی با دلار بازار آزاد دارد و این فاصله سنگین به زیان بورس تمام میشود.
بازار سهام در هفته اخیر
شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2 میلیون و 208 هزار و 214 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 53 هزار و 685 واحد پایینتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی 2.3 درصد شد. شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 27 هزار و 753 واحد پایینتر ایستاد و بازدهی منفی 3.7 درصدی را ثبت کرد.
در هفته اخیر، شاخص کل بورس تهران در روز شنبه کاهش 53 هزار و 919 واحدی داشت. اما در روزهای بعدی با اعمال محدودیت نوسان قیمت یک درصدی، شاخص نیز نوسان کمتری را پشت سر گذاشت. روز یکشنبه شاخص 11 هزار و 194 واحد پایین آمد و روز دوشنبه شاخص 10 هزار و 140 واحد رشد کرد. روز سهشنبه و با افزایش احتمال حمله نظامی اسرايیل به ایران، شاخص 4 هزار و 998 واحد ریزش کرد و در روز چهارشنبه نیز شاخص کل 6 هزار و 231 واحد رشد کرد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام 88 هزار و 234 میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز 3 هزار و 349 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 4 هزار و 981 میلیاردی هفته پیشین، کاهش 33 درصدی داشته است. به نظر میرسد عامل اصلی افت معاملات سهام محدودیت یک درصدی نوسان قیمت سهام است. اعمال محدودیت نوسان قیمت سهام در هفته اخیر موجب رشد صفهای خرید و فروش شد. میانگین ارزش صفهای فروش در هفته اخیر هزار و 243 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته پیشین هزار و 22 میلیارد تومان بیشتر بود و رشد 462 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 3 هزار و 537 میلیارد تومان بود که در روز یکشنبه ثبت شد و کمترین رقم 460 میلیارد تومان بود که در روز دوشنبه ثبت شد. میانگین ارزش صفهای خرید در هفته اخیر 439 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 273 میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صفهای خرید 164 درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته هزار و 402 میلیارد تومان بود و در روز دوشنبه ثبت شد. پایینترین رقم به روز یکشنبه برمیگردد که 40 میلیارد تومان بود.
در اولین روز معاملاتی هفته، هزار و 790 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. روز یکشنبه نیز 527 میلیارد تومان خارج شد. دوشنبه 120 میلیارد تومان وارد شد اما در روز سهشنبه 575 میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد. در آخرین روز معاملاتی هفته نیز پول حقیقی خارج شد که ارزش آن 42 میلیارد تومان بود. در مجموع کل هفته 2 هزار و 814 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی 563 میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین 33 درصد بیشتر است.
بورس کالا در آخرین هفته فروردین
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۳۱ فروردین ۳۷۳ شرکت در تالارها و بازار فرعی کالا و محصولشان را عرضه کردند که به معامله ۴ میلیون و ۱۷۲ هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش ۵۲.۱ هزار میلیارد تومان منتهی شد. ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر ۳۱ هزار میلیارد تومان برآورد شد. بورس کالای ایران برترین های بورس کالا در هفته منتهی به ۳۱ فروردین را براساس ارزش فروش شرکت ها در بازار فیزیکی اعلام کرد.
جزییات رتبهبندی جایگاه شرکتها از لحاظ فروش به شرح زیر است:
فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ثبت معامله ۴۲۸ هزار و ۱۳۰ تن ورق گرم، ورق گرم نوردکاران، ورق سرد خودرو، تختال، ورق گرم خودرو و ورق سرد لوازم خانگی به ارزش ۱۴ هزار و ۹۴۳ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. توسعه آهن و فولاد گل گهر با فروش ۲۶۰ هزار تن آهن اسفنجی به ارزش ۳ هزار و ۷۵۴ میلیارد تومان، دوم شد. ملی صنایع مس ایران (فملی) با فروش ۶ هزار و ۱۳۸ تن مس کاتد، مس مفتول، مس کم عیار، سولفور مولیبدن، اکسید مولیبدن و کنسانتره فلزات گران بها به ارزش ۳ هزار و ۲۲۳ میلیارد تومان، سوم شد. پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ثبت معامله ۱۰۵ هزار تن وکیوم باتوم و لوب کات سبک به ارزش یک هزار و ۵۹۵ میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد. فولاد خوزستان (فخوز) با فروش ۶۷ هزار و ۲۰۰ تن شمش بلوم، آهن اسفنجی و آرگون به ارزش یک هزار و ۴۰۷ میلیارد تومان پنجم شد. فولاد کاوه جنوب کیش (کاوه) با ثبت معامله ۶۱ هزار و ۶۰۰ تن شمش بلوم به ارزش یک هزار و ۳۵۷ میلیارد تومان، ششم شد. مجتمع سرب و روی انگوران با فروش ۶۵ هزار تن خاک روی به ارزش یک هزار و ۳۵۱ میلیارد تومان در رتبه هفتم ایستاد. معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) نیز با ثبت معامله ۲۳۵ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن و شش بلوم به ارزش یک هزار و ۳۳۰ میلیارد تومان هشتم شد. پالایش نفت بندرعباس (شبندر) ۷۳ هزار تن وکیوم باتوم و لوب کات سنگین به ارزش یک هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان فروخت نهم شد. ذوب آهن اصفهان (ذوب) با فروش ۳۱ هزار و ۴۳۹ تن تیرآهن، میلگرد، شمش بلوم و شمش چدن و ثبت ارزش ۸۶۰ میلیارد تومان دهم شد.