افزایش بودجه برای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات
بودجه پیشبینی شده برای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در دستگاههای دولتی نسبت به سال گذشته ۲.۷برابر شده و به بیش از چهار هزار و ۵۸۳ میلیارد تومان رسیده است.
بودجه پیشبینی شده برای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در دستگاههای دولتی نسبت به سال گذشته ۲.۷برابر شده و به بیش از چهار هزار و ۵۸۳ میلیارد تومان رسیده است.
طبق پیشبینیهای صورت گرفته در جداول بودجه ۱۴۰۳ برای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات دستگاههای مختلف در مجموع چهار هزار و ۵۸۳ میلیارد و ۲۰۷ میلیون تومان درنظر گرفته شده که نسبت به سال گذشته که رقم مصوب بودجه، هزار و ۶۷۴ میلیارد و ۴۷۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود، نزدیک به سه برابر افزایش یافته است. بودجه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به پروژههای پیشبینیشده در طرح تکفا اختصاص مییابد؛ پروژههایی که معمولا سال آغاز آنها به اوایل دهه ۸۰ باز میگردد اما به دلایل مختلف هنوز تکمیل نشدهاند یا توسعهشان در دستور کار قرار دارد. اکثر این پروژهها طبق جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ باید سال ۱۴۰۵ به اتمام برسند.
گسترش فناوری اطلاعات در سازمان ثبت اسناد و املاک
بیشترین بودجهای که در این بخش اختصاص یافته مربوط به گسترش فناوری اطلاعات در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای ایجاد و توسعه خدمات هوشمند ثبتی و حدنگار (کاداستر) است. این پروژه از سال ۱۳۸۱ آغاز و پیشبینی شده تا سال ۱۴۰۵ باید به اتمام برسد و بودجهای که قرار است امسال به این پروژه اختصاص یابد هزار و ۱۶۰ میلیارد تومان است. سال گذشته بودجه مصوبه این پروژه ۵ هزار و ۶۰۰ میلیون تومان بود. به نظر میرسد با توجه به این بودجه و در صورت تخصیص کامل، میتوان امیدوار بود طرح ملی کاداستر که تقریبا دو دهه از زمان آغاز آن گذشته، امسال به سرانجام مشخصی برسد. همچنین بودجه اجرای برنامه گسترش فناوری اطلاعات در دادگستری با اجرایی کردن طرح ایجاد و توسعه خدمات هوشمند قضایی نیز تقریباً دو برابر شده و از ۶۱۳ میلیارد تومان به هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است. طرح ایجاد و توسعه خدمات هوشمند قضایی نیز از سال ۱۳۸۱ آغاز شده و قرار است در سال ۱۴۰۵ به اتمام برسد. طرح دادگاههای الکترونیکی که تکمیلشده آن هماکنون عنوان ایجاد و توسعه خدمات هوشمند قضایی را به خود گرفته است در ابتدا درطرح تکفا تعریف شد و قرار بود این طرح در سال ۱۳۸۸ به اتمام برسد. راهاندازی دادسرای تخصصی انفورماتیکی نیز از دیگر طرحهای تعریفشده در تکفا بود که به نظر میرسد در زیرمجموعه این طرح هماکنون جا گرفته است. برای توسعه خدمات هوشمند پلیس نیز در بودجه امسال حدود ۳۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شده که این رقم نیز نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری یافته است. سال ۱۴۰۲ مجلس برای توسعه خدمات هوشمند پلیس ۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته بود. طرح توسعه خدمات هوشمند پلیس نیز از جمله طرحهای تعریفشده در طرح تکفاست. پروژه پلیس+۱۰ اولین بار در طرح تکفا مطرح شد که این طرح قرار بود طی سالهای ۸۲ تا ۸۴ اجرایی شود؛ البته این طرح جزو طرحهایی است که تقریبا از همان زمان به شکلی اجرا شد. به علاوه سامانه جامع فرماندهی و کنترل نیروی انتظامی نیز از دیگر پروژههای مطرحشده در آن زمان بود که هماکنون هر دوی این پروژهها در زیرمجموعه توسعه خدمات هوشمند پلیس تجمیع شدهاند.
اتمام پروژه گسترش فناوری اطلاعات
در وزارت آموزش و پرورش
پروژه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در وزارت آموزش و پرورش از جمله پروژههایی است که امسال قرار است به اتمام برسد، از همین رو برای این پروژه در لایحه بودجه ۵۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان درنظر گرفته شده است. بودجه مصوب سال گذشته این طرح ۴۹۰ میلیارد تومان بود. از دیگر طرحهای گسترش فناوری اطلاعات که امسال قرار است به اتمام برسد طرح گسترش فناوری اطلاعات در سازمان فنی و حرفهای است. به این سازمان برای اجرای این طرح در صورت تصویب طی سال جاری ۱۹ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان اختصاص خواهد یافت. بابت ایجاد و توسعه سامانه ارتباطات مردمی برای نهاد ریاستجمهوری نیز امسال قرار است ۲۰۰ میلیارد تومان اختصاص یابد. اجرای این پروژه نیز از سال ۱۳۸۷ آغاز شده و قرار است سال ۱۴۰۵ به اتمام برسد. بودجهای که سال گذشته برای اجرایی شدن این طرح مصوب شده بود ۵۱ میلیارد تومان بود. برای وزارت صمت نیز به منظور برنامه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات بودجه ۱۸۲ میلیارد تومان اختصاص خواهد یافت. این رقم نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی پیدا کرده است. بودجهای که سال ۱۴۰۲ به گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در وزارت صمت اختصاص یافته بود ۱۰۰ میلیارد تومان بود که این رقم در سال جاری با رشدی تقریبا ۸۲درصدی روبرو شده است. همچنین پیشبینی شده است ۱۸۰ میلیارد تومان به طرح ایجاد و توسعه سامانههای ملی برنامهریزی بودجهریزی و نظارت در سازمان برنامه و بودجه طی سال جاری اختصاص یابد. بودجهای که مجلس برای این طرح در سال گذشته تصویب کرده بود ۸۰ میلیارد تومان بود.
آنطور که پیوست میگوید؛ برنامه هفتم توسعه مهمترین قانونی بود که مجلس در سال گذشته به آن پرداخت. این برنامه فصلی مجزا به «توسعه شبکه ملی اطلاعات و اقتصاد رقومی (دیجیتال)» اختصاص داده و احکام نسبتا مهمی را دربر میگیرد. از جمله آنها موضوع حساس و جنجالبرانگیز دسترسی به دادههای استارتآپها و همچنین تربیت نیروی انسانی است. در ابتدای فصل سیزدهم برنامه هفتم توسعه، اهداف کمی اقتصاد دیجیتال در طول برنامه مشخص شده است. از جمله تحقق ۹۹درصدی اهداف سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات و رسیدن سهم اقتصاد دیجیتال از کل GDP به ۱۰درصد از ۷.۵درصد فعلی. برخی از اهداف این فصل مانند مورد آخر، حداقلی به نظر میرسیدند اما برخی دیگر از اهداف بلندپروازانه هستند. در این بخش صحبت از اتصال ۲۰ میلیون مکان اداری، تجاری و مسکونی به فیبر نوری به میان آمده است. یعنی به فرض ایجاد ۲۰ میلیون پوشش فیبر نوری در کشور، تمامی این پوششها به مشترک فعال تبدیل شوند که حتی در پیشروترین کشورها در زمینه فیبر نوری دیده نمیشود. وزارت ارتباطات به این منظور مکلف شده است صندوق توسعه فیبر نوری را تاسیس کرده و با استفاده از منابع آن و سرمایهگذاری اپراتورها، سالانه حداقل ۵ میلیون اشتراک فیبر نوری ایجاد کند. یکی دیگر از هدفگذاریهای بزرگ این برنامه، تربیت حداقل ۵۰۰ هزار نیروی انسانی ماهر و متخصص برای توسعه اقتصاد دیجیتال و فضای مجازی در طول برنامه است که برعهده وزارتخانههای کار، ارتباطات و علوم به همراه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گذاشته شده است. همچنین به وزارت ارتباطات «اجازه» تاسیس شرکت ارتباطات بینالملل با مشارکت بخش غیر دولتی داده شده است که به گفته وزیر ارتباطات در صورت تشکیل، بخشی از وظایف شرکت ارتباطات زیرساخت در حوزه ترانزیت داده را انجام خواهد داد.