تشریح سیاست‌های بانک مرکزی در حمایت از تولید

وضعیت ذخایر ارزی مطلوب است، تامین مالی سرعت می‌گیرد

۱۴۰۳/۰۲/۲۷ - ۰۳:۳۶:۰۴
کد خبر: ۳۱۲۷۳۱

با وجود تاکید فعالان اقتصادی و اعضای اتاق‌های بازرگانی بر لزوم تک نرخی شدن ارز برای عبور از مشکلات ناشی از ارز چند نرخی و عدم شفافیت در اقتصاد ایران، به نظر می‌رسد لااقل در کوتاه مدت دولت تصمیمی برای نهایی کردن این امر ندارد و به دنبال آن است تا با حفظ ارز حمایتی، از سویی واردکنندگان را مورد حمایت قرار دهد و از سوی دیگر با یک نرخ دستوری اجازه افزایش قیمت کالاهای وارداتی را ندهد.

با وجود تاکید فعالان اقتصادی و اعضای اتاق‌های بازرگانی بر لزوم تک نرخی شدن ارز برای عبور از مشکلات ناشی از ارز چند نرخی و عدم شفافیت در اقتصاد ایران، به نظر می‌رسد لااقل در کوتاه مدت دولت تصمیمی برای نهایی کردن این امر ندارد و به دنبال آن است تا با حفظ ارز حمایتی، از سویی واردکنندگان را مورد حمایت قرار دهد و از سوی دیگر با یک نرخ دستوری اجازه افزایش قیمت کالاهای وارداتی را ندهد.
هرچند دولت سیزدهم خود یکی از اصلی‌ترین منتقدان ارز 4200 تومانی بود و سرانجام در اردیبهشت دو سال قبل تصمیم به حذف این ارز گرفت اما همچنان بانک مرکزی با هدف حمایت از اقتصاد کشور، اقدام به حضور در بازار ارزی می‌کند و براساس آنچه که رییس کل این بانک می‌گوید این سیاست در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت. روز گذشته رییس کل بانک مرکزی در دیدار با تعدادی از منتخبان جدید مجلس شورای اسلامی به تشریح سیاست‌های کلان پولی کشور پرداخت و تاکید کرد که در حال حاضر نه در حوزه مدیریت بازار و نه در حوزه ذخایر ارزی نگرانی بزرگی وجود ندارد. محمدرضا فرزین ريیس کل بانک مرکزی در دیدار پنج ساعته نمایندگان منتخب در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، دغدغه های جدی نمایندگان برای تسریع در حل مشکلات و معیشت اقتصادی مردم و گذر از چالش های اقتصادی برجای مانده از دهه گذشته در حوزه های مختلف اقتصادی را دغدغه دولت و بانک مرکزی دانست و تاکید کرد: ساماندهی و تعیین تکلیف بانک‌های ناتراز، اجرای دقیق برنامه‌های عملیاتی برای کاهش نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی به عنوان عوامل اثرگذار بر تورم و گذر موفق از شرایط نگران‌کننده گذشته، هدایت هدفمند اعتبارات بانکی و تامین مالی بخش تولید، اجرای سیاست تثبیت در جهت پایداری و پیش‌بینی‌پذیر کردن بازار ارز، توسعه تجارت با همسایگان و سرمایه‌گذاری های مشترک در دستور کار جدی این بانک قرار دارد.وی در این نشست صمیمانه که با حضور جمعی از نمایندگان منتخب مردم در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و معاونین این بانک در ساختمان میرداماد برگزار شد، پس از استماع نقطه نظرات منتخبان مردم، ضمن ارائه گزارشی شفاف از عملکرد و اقدامات عملیاتی موثر در حوزه پولی، ارزی و بانکی، با تاکید بر ضرورت استمرار این جلسات با هدف هم‌اندیشی و تبیین و نزدیک کردن نقطه نظرات نمایندگان با سیاست‌های بانک مرکزی به بیان نکاتی پرداخت که دغدغه اکثر نمایندگان حاضر در این نشست بود. البته طبق تاکید دکتر فرزین، قرار شد نشست نمایندگان مجلس با ريیس کل بانک مرکزی و معاونین این بانک در پایان هر فصل به منظور هماهنگی و تعامل بیشتر با یکدیگر در اجرای برنامه ها و قوانین برگزار شود.
فرزین در ابتدای سخنان خود با اشاره به اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و تلاش برای پیش بینی پذیر کردن و ایجاد تعادل و پایداری در بازار ارز، از راه‌اندازی تالار ارز اشخاص (بازار ارز توافقی) با هدف رفع مشکلات صادرکنندگان بخش خصوصی در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: حجم صادرات خرد بخش خصوصی به حدود 8 تا ۹ میلیارد دلار در سال می‌رسد که عمده مشکلات ارزی در زمینه رفع تعهد نیز به این گروه مربوط می‌شود. وی افزود: با بررسی این موضوع و در راستای اصلاح و کارآمدی بیشتر سیاست تثبیت ارزی، با همکاری وزارت صمت تصمیم گرفته شد تالار ارز اشخاص در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک راه‌اندازی شود. فرزین با تاکید بر اینکه امسال با ایجاد ساز و کار لازم در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، «استفاده از ارز اشخاص» توسعه خواهد یافت گفت: هم‌اکنون نرم‌افزارهای مورد نیاز این برنامه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران آماده شده است و حداکثر تا پایان خرداد ماه به بهره‌برداری می‌رسد. ريیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: با راه‌اندازی سامانه تبادل ارز اشخاص در مرکز مبادله، صادرکنندگان خرد بخش خصوصی می‌توانند ارز خود را با قیمت توافقی در این بازار رسمی و ضابطه‌مند عرضه کنند.
ريیس شورای پول و اعتبار همچنین با اشاره به عوامل اصلی تشکیل این بازار در مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: بانک مرکزی نیز در این بستر به عنوان ناظر و رگولاتور حضور خواهد داشت و در صورت نیاز و به منظور تنظیم و ایجاد ثبات در بازار ارز توافقی نیز مداخله خواهد کرد. ريیس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به حضور جدی بانک مرکزی در حوزه سرمایه‌گذاری های ارزی در داخل تاکید کرد: برنامه ریزی شده است تا در سال جاری ۳ میلیارد دلار تامین مالی از طریق انتشار اوراق مرابحه ارزی انجام شود. این رقم در سال گذشته و برای اولین بار با انتشار اوراق ۱۰۰ میلیون دلاری در مرکز مبادله ارز و طلا به فروش رسید.