از سوی بانک مرکزی

فهرست کالاهای دریافت‌ کننده ارز منتشر شد

۱۴۰۳/۰۲/۳۱ - ۰۰:۵۳:۵۴
کد خبر: ۳۱۳۰۲۲

بانک مرکزی فهرست اقلام کالایی دریافت کننده ارز در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. بر این اساس، طی سال گذشته بیش از ۶۹ میلیارد و ۴۰۷ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای کشاروزی، صنعتی، دارو و تجهیزات پزشکی و تامین نیاز خدمات اختصاص یافته است.

بانک مرکزی فهرست اقلام کالایی دریافت کننده ارز در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. بر این اساس، طی سال گذشته بیش از ۶۹ میلیارد و ۴۰۷ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای کشاروزی، صنعتی، دارو و تجهیزات پزشکی و تامین نیاز خدمات اختصاص یافته است.

بانک مرکزی با انتشار لیست کالاهایی که ارز مورد نیاز آنها در سال ۱۴۰۲ تامین شده است، اعلام کرد: در سال گذشته در مجموع ۱۸ میلیارد و ۶۰۶ میلیون دلار ارز ترجیحی، ۳۲ میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار ارز با نرخ نیمایی و ۱۴ میلیارد و ۷۸۵ میلیون دلار ارز از محل ارز اشخاص برای وادات کالا تامین شده و مبلغ سه میلیارد و ۸۰۶ میلیون دلار نیز بابت اقساط بدهی تسهیلات ارزی و خدمات با نرخ تالار دوم تامین ارز شده است. 

براساس این گزارش، در مجموع بابت کالا و خدمات، طی سال گذشته سهم ارز ترجیحی‌ ۲۶.۸درصد، سهم ارز نیمایی و اشخاص به ترتیب ۵۰.۴درصد و ۲۲.۸درصد بوده است. طی سال گذشته ۱۶ میلیارد و ۵۶۳ میلیون دلار برای واردات کالاهای کشاورزی تامین ارز شده که حدودا ۸۴درصد از این ارز با نرخ ارز ترجیحی تامین ارز شده، سهم ارز نیمایی و ارز اشخاص در ارز تامین شده برای کالاهای حوزه کشاروزی حدوداً به ترتیب ۱۱ و ۵درصد بوده است.  همچنین ۴۴ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار ارز برای پاسخگویی به نیاز بخش صنعت اختصاص یافته که ۶۷درصد از این میزان ارز تامین شده با نرخ نیمایی ‌و ۳۱درصد از محل ارز اشخاص تامین ارز شده است. معادل دو درصد از کل ارز تامین شده برای بخش صنعت از محل ارز ترجیحی تامین شد. گفتنی است سال گذشته مبلغ چهار میلیارد و ۳۹۶ میلیون دلار ارز برای واردات دارو، تجهیزات پزشکی، شیرخشک، ماده اولیه دارو و ملزومات دارویی تامین شد که از این میزان ۳ میلیارد و ۷۵۱ میلیون دلار با نرخ ترجیحی تامین شد که مبلغ یک میلیارد و ۲۱۰ میلیون دلار از این مبلغ با نرخ یارانه‌ای ۴۲۰۰ تومان پرداخت شد. طی این مدت ۶۲۳ میلیون دلار از ارز تامین شده در حوزه بهداشت درمان و آموزش پزشکی با نرخ ارز نیمایی و ۲۲ میلیون دلار نیز از محل ارز اشخاص تامین شد. لازم به ذکر است؛ تخصیص و تامین ارز براساس ثبت سفارش‌های انجام شده توسط وزارتخانه متولی صورت پذیرفته و بانک مرکزی دخل و تصرفی در انتخاب نوع کالا، مقدار کالا و شخص واردکننده کالا و خدمات ندارد. 

 

کاهش نرخ دلار؛ نتیجه مدیریت

خوب بازارساز و دیپلماسی ارزی

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به ثبات بازار ارز علی‌رغم تلاطم‌های سیاسی و نظامی منطقه‌ای گفت: فشارهای روانی علیه بازار ارز همچون موارد قبلی در یک سال گذشته بی‌نتیجه ماند و بازار ارز کشور پس از چند هفته به آرامش بازگشته است. جعفر قادری، درباره دلایل نوسانات بازار ارز در گذشته و آرامش فعلی گفت: بازار ارز کشور در روزهای پس از حمله موشکی ایران به سرزمین‌های اشغالی با جوسازی‌های رسانه‌ای دچار تلاطم‌های ساختگی شده بود. وی افزود: سال گذشته نیز شاهد بودیم که به بهانه‌های مختلف عده‌ای سودجو و اخلالگر با فضاسازی روانی و تحریک انتظارات تورمی بازار ارز کشور را دچار تلاطم می‌کردند اما بازار ما امروز به شرایطی رسیده که این فضاسازی‌ها نمی‌تواند آن را از مسیر اصلی خود خارج کند. عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس اظهار داشت: همان‌طور که در موارد قبلی که به بهانه‌های مختلف از جمله مسائل امنیتی منطقه و حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی بازار ارز دچار تلاطم‌هایی شده بود، پس از گذشت چند روز سیر نزولی قیمت ارز در بازار آغاز شد، چراکه دلایل غیراقتصادی در نوسانات دخیل بود. قادری خاطرنشان کرد: تکرار این مسائل در طول یک سال گذشته نشان می‌دهد که مقاومت بازار ارز در برابر تلاطم‌ها اتفاقی ساختگی نیست و امروز بازار ارز ما به گونه‌ای تحت مدیریت بازارساز قرار دارد که این تلاطم‌ها و فضاسازی‌ها نمی‌تواند جهش‌های سال‌های گذشته را عملیاتی کند.  وی با بیان اینکه درآمدهای ارزی و دسترسی به آن با اقدامات مثبت دولت بیش‌از پیش بیشتر شده است، افزود: امروز دیگر خبری از تلاطم‌های شدید سال‌های گذشته در بازار ارز نیست؛ هم افزایش قیمت‌ها به‌ شدت آن زمان نیست و هم اینکه اگر افزایش قیمتی هم صورت می‌گیرد پس از چند روز آرامش به بازار ارز باز می‌گردد و پایدار نخواهد ماند. 

 

تداوم ثبات در بازار ارز

طبق مشاهدات میدانی ایسنا از بازار غیررسمی ارز، نرخ دلار نسبت به روز گذشته تغییر چندانی نداشت و در وضعیت ثبات و کم نوسان قرار دارد. نرخ ارز در بازار غیررسمی در معاملات روز (یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه) نسبت به روز گذشته در وضعیت ثبات و کم نوسان قرار دارد. طبق مشاهدات میدانی از بازار غیررسمی، تا لحظه تنظیم گزارش (ساعت ۱۴) دلار با قیمت ۵۸ هزار تومان برای فروش و با نرخ ۵۷ هزار تومان خریداری شد. همچنین یورو در این بازار با مبلغ ۶۳ هزار تومان به فروش رسید و با مبلغ ۶۲ هزار تومان خریداری شد. همچنین، روز گذشته و در ابتدای هفته دلار در قیاس با ابتدای هفته گذشته ۵۰۰۰ تومان کاهش را تجربه کرد. گفتنی است؛ ارز در بازار رسمی مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای اسکناس دلار با مبلغ ۴۴ هزار و ۶۸۹ تومان، برای اسکناس یورو با مبلغ ۴۸ هزار ۸۰۵ تومان و برای اسکناس درهم با نرخ ۱۲ هزار و ۲۱۷ تومان به فروش رسید. همچنین حواله دلار با مبلغ ۴۱ هزار و ۸۹۴ تومان، حواله یورو با مبلغ ۴۵ هزار و ۵۶۹ تومان و حواله درهم امارات با نرخ ۱۱ هزار و ۴۰۷ تومان عرضه شد.

ارسال نظر