راهنمای کامل برای گشت و گذار در تبریز
تبریز، سومین شهر بزرگ ایران و مرکز استان آذربایجان شرقی، با جذابیتهای فراوان خود به عنوان قطب اقتصادی، تجاری، سیاسی، اداری، ارتباطی، فرهنگی، صنعتی و نظامی آذربایجان شناخته میشود.
تبریز که در شمال غرب کشور قرار دارد، تاریخی غنی به قدمت بیش از ۳۰۰۰ سال دارد. این شهر زمانی پایتخت چندین سلسله ایرانی از جمله صفویان بوده و آثار و مکانهای تاریخی متعدد آن نشاندهنده میراث متنوع آن است.
آیا آمادهاید تا خود را در فرهنگ و تاریخ غنی تبریز غرق کنید؟ با ما همراه شوید و رازهای این شهر پر جنب و جوش را کشف کنید! مکانهای باستانی را کاوش کنید، غذاهای لذیذ را امتحان کنید و گرمای مهمان نوازی ایرانی را تجربه کنید.
بهترین زمان برای سفر به تبریز
تبریز از شمال، جنوب و شرق توسط مناطق کوهستانی و از غرب توسط دشتهای هموار و مناطق کویری دشت تبریز و باتلاقهای نمکی احاطه شده است. این شهر دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدلی است که آن را به یکی از مقصدهای محبوب برای تعطیلات تابستانی در ایران تبدیل کرده است. با توجه به افزایش تعداد مسافران در تعطیلات و روزهای خاص، بهتر است بلیط پرواز تهران تبریز خود را از قبل رزرو کنید.
مکانهای دیدنی در تبریز
تبریز، شهری پر از زیبایی و جاذبههای گردشگری است که به عنوان مقصدی شگفتانگیز برای گردشگران از سراسر جهان شناخته شده است. با خرید بلیط پرواز سفرمارکت، میتوانید به این شهر تاریخی سفر کرده و از جاذبههای بینظیر آن دیدن کنید. در ادامه، به معرفی چند مکان دیدنی برجسته این شهر میپردازیم:
مسجد کبود تبریز
مسجد آبی یکی از ۴ مسجد کاشی کاری آبی جهان است و به فیروزه جهان اسلام نیز معروف است. این مسجد تاریخی باشکوه در قرن نهم هجری قمری در زمان سلطنت ابومظفر جهان شاه از خاندان کاراکویونلو (به دستور دخترش صالحه) ساخته شد. مسجد آبی که به خاطر کاشی کاریهای پیچیده و الگوهای آبی و سفید متمایزش مشهور است و شاهکاری از معماری ایرانی - اسلامی است.
مسجد کبود نیز مانند بازار بزرگ تبریز در زلزله ۱۱۹۳ هجری قمری به شدت آسیب دید. در طول پنج دهه گذشته، بخشهایی از آن بازسازی شده است. با این حال، با وجود بلایای طبیعی، زیبایی مسجد دست نخورده باقی مانده است.
مکان: تبریز، خیابان امام خمینی
مقبره الشعرا
این گورستان باستانی که ریشه آن به قبل از قرن هشتم هجری قمری میرسد، تقریباً تا سال ۱۳۵۰ پس از آسیبهای ناشی از زلزله رها شده بود. پس از آن، یک مسابقه معماری برای بازسازی آن برگزار شد و غلامرضا فرزانمهر به عنوان برنده این مسابقه اعلام شد. امروزه، طراحی بینظیر این مکان به عنوان نمادی از فرهنگ و تاریخ شهر تبریز شناخته میشود. بیش از ۴۰۰ شخصیت معروف، اغلب شاعران، در این مکان خاص به خاک سپرده شدهاند. از جمله برجستهترین آنها میتوان به حکیم اسدی طوسی و سید محمد حسین بهجت تبریزی، مشهور به شهریار، اشاره کرد. بازدید از این قبرستان به خصوص برای علاقهمندان به ادبیات ضروری است.
مکان: منطقه ششگلان، خیابان صغول اسلام، تقاطع عارف، تکیه حیدر.
ارگ تبریز (ارگ عالیشاه)
این بنا بلندترین بنای خشتی تبریز است و یکی از بناهای ایلخانی این شهر به شمار میرود. بارزترین ویژگی ارگ علیشاه طاق عظیم آن است که از طاق تیسفون عریضتر است و آن را از سایر بناهای تاریخی ایران متمایز میکند.
بنای اصلی ارگ تبریز به قرن هشتم میلادی در دوران ایلخانان بازمیگردد. این ارگ ابتدا به عنوان مسجد ساخته شد اما پس از فروریختن سقف آن در حین ساخت و مرگ علیشاه ناتمام ماند. در جریان جنگ ایران و روسیه در سالهای ۱۸۰۴ تا ۱۸۲۴ میلادی در دوران قاجار، ارگ تبریز به یک دیوار نظامی تبدیل شد. این بنای تاریخی در سال ۱۳۲۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و امروزه تنها دیوار جنوبی ارگ باقی مانده است.
آدرس: تبریز، جنوب تقاطع خیابان امام خمینی و خیابان فردوسی، نزدیک میدان ساعت
پارک ایل گلی (شاه گلی)
پارک ایل گلی که با نام شاه گلی نیز شناخته میشود، با زیبایی و تاریخ غنی خود بازدیدکنندگان را مجذوب خود میکند. این پارک تاریخی در قسمت جنوب شرقی شهر تبریز واقع شده و با دریاچهای به عمق ۱۲ متر، فرصتی را برای قایقرانی فراهم میکند. ایل گلی در دوران صفویه شکوفا شد و در دوره پهلوی به عنوان یک مجموعه تفریحی عمومی مورد توجه قرار گرفت. علاوه بر این، واژه «گل» در زبان ترکی به معنای «رودخانه» است که به تاریخچهی آبی این مکان اشاره میکند. ایل گلی با باغهای زیبا و عمارتهای باشکوه خود در سال ۱۳۷۸ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.
مکان: تبریز، بزرگراه کنارگذر تبریز جنوبی، ایستگاه مترو ایل گلی
کلیسای مریم مقدس
کلیسای مریم مقدس، معروف به بزرگترین و باستانیترین کلیسای تبریز، در منطقه دیکباشی نزدیک به میدان نماز (میدان کوروش کبیر سابق) واقع شده است. امروزه این کلیسا به عنوان مرکز تشریفاتی برای رویدادهای ملی و مذهبی مسیحی خدمت میکند. از نظر تاریخی، ساختمان اولیه آن در بازه زمانی بین سالهای ۸۷۹ تا ۹۷۹ میلادی بوده و نمادهای معماری آن به دوران ایلخانی مغول اشاره دارد. پس از زلزلهی سال ۱۱۵۸ میلادی، این کلیسا با الهام از سبکهای معماری دوره صفویه مجدداً ساخته شد.
مکان: تبریز، انتهای خیابان شریعتی (شهناز شمالی)، نبش میدان نماز
مناطق اطراف تبریز
علاوه بر جاذبههای بی شمار تبریز، سفر به مناطق نزدیک به تبریز به شما این امکان را میدهد که مناظر جذاب مناطق اطراف تبریز را نیز کشف کنید و لذت ببرید.
جنگل ارسباران
جنگل ارسباران، در فاصله ۲۰۰ کیلومتری شهر تبریز واقع شده است. این جنگل با تنوع گونههای گیاهی و جانوری که در آن زندگی میکنند، به یک مقصد دائمی و زیبا برای بسیاری از مسافران تبدیل شده است. در فصلهای بهار و تابستان، جنگل ارسباران زیباترین حالت خود را به خوبی به نمایش میگذارد. اگر شانس خوبی داشته باشید و ابرها به زمین نزدیک شوند، تجربهای بهشتی و فوقالعاده را خواهید داشت!
رصدخانه مراغه
رصدخانه مراغه اولین رصدخانه جهان و قدیمیترین پایگاه علمی جهان اسلام است. این رصدخانه در قرن هفتم هجری قمری در زمان حکومت ایلخانان توسط خواجه نصیرالدین طوسی ساخته شد. این بنا در زمان هلاکو خان از مهمترین مراکز تجمع دانشمندان اسلامی بود که تحقیقات علمی گستردهای در آن انجام شد. از چهرههای برجسته علمی فعال در این رصدخانه میتوان به «فخرالدین مراغی»، «محیی الدین مغربی» و «قطب الدین شیرازی» اشاره کرد. یونسکو سال ۲۰۰۹ را سال رصدخانه مراغه اعلام کرد. بازدید از این بنای تاریخی میتواند بسیار جالب باشد.
با بازدید از تبریز، شگفتیهای این شهر را کشف کنید!
تبریز، شهر اولینها، یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران است که افراد از هر کجای ایران علاقهمندند حداقل یک بار از آن بازدید کنند. این کلانشهر بزرگ با داشتن ترمینال و فرودگاه بینالمللی، دسترسی آسانی را برای مسافران فراهم میکند. بنابراین، شما میتوانید از هر نقطهای از ایران به صورت زمینی یا هوایی به تبریز سفر کنید. اگر تصمیم دارید به صورت هوایی و یا زمینی به تبریز سفر کنید، میتوانید بلیط خود را از سایت سفرمارکت تهیه کنید. در این مطلب، به بررسی چند مکان دیدنی محبوب در تبریز پرداختیم، اما تعداد این جاذبههای تبریز بسیار بیشتر است. بازدید از این مکانهای دیدنی تجربهای بهیادماندنی برای هر گردشگری خواهد بود.