«تعادل» وضعیت بازار سرمایه را طی هفته اخیر بررسی می کند

بورس نجات می‌یابد؟

۱۴۰۳/۰۳/۱۲ - ۰۴:۰۴:۵۰
کد خبر: ۳۱۳۷۶۲
بورس نجات می‌یابد؟

بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت روزهای تاریک و سختی را پشت سر گذاشت و به واسطه همین موضوع شاخص کل بورس تهران توانست چند روزی مثبت شود و سعی کند زیان‌های گذشته را جبران کند.

بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت روزهای تاریک و سختی را پشت سر گذاشت و به واسطه همین موضوع شاخص کل بورس تهران توانست چند روزی مثبت شود و سعی کند زیان‌های گذشته را جبران کند. نکته قابل توجه اینجاست که روند بورس به شکلی است که با مثبت شدن یک یا دو روز چیزی تغییر نمی کند و سیاست‌گذار باید با حمایت از بورس و عدم دخالت اجازه دهد، بازار مسیری معقول را پیش ببرد.

درحال حاضر به علت شهادت ريیس دولت سیزدهم، تا زمان برگزاری انتخابات یعنی 8 تیر ماه، کشور توسط معاون اول دولت یعنی محمد مخبر اداره می‌شود و با توجه به همین موضوع بسیاری از سرمایه گذاران در انتظارند که دولت جدید بر روی کار آیند و آن زمان با مشخص شدن سیاست‌ها و شرایط در نظر گرفته برای بورس،
سرمایه گذاران نیز بررسی کنند که آیا بورس می‌تواند همانند گذشته سودده باشد یا خیر؟

به تازگی ثبت نام انتخابات شروع شده و تا تایید صلاحیت و در نهایت رای مردمی برای انتخاب سکاندار کشور مسیر بسیار زیادی باید طی شود؛ اما طی کردن همین مسیر می‌تواند تا حدودی به بازار سرمایه سیگنال دهد. برای نمونه برخی از کارشناسان عقیده دارند که تایید صلاحیت هریک از کانایداها، باتوجه به صحبت‌ها و شرایط وی می‌توان یک پیش بینی از آینده بازار سرمایه داشت و به نوعی حدس و گمان‌ها کمک می کنندکه آیا فردی در بورس سرمایه گذاری کند یا نه؟!

اگر بخواهیم نگاهی کوتاه به بازار سرمایه داشته باشیم می‌توان به وضوح گفت که بورس تهران طی چند ماه و حتی چند سال اخیر ارزندگی بسیار خوبی داشته و سرمایه گذاری در شرایط منطقی سود خوبی برای سهامداران می‌توانسته در پی داشته باشد (منظور از سود خوب، سودی چند برابری در برابر تورم کشور است) اما متاسفانه دخالت، دستکاری و اعمال سیاست‌های متعدد باعث شد که بازار سرمایه از تمامی بازارهای مالی عقب بماند و به جای سود زیان را عاید سهامداران کند. با این حال باید صبور بود و دید دولت جدید می‌تواند بورس را از چاله نجات دهد یا خیر؟ رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط این هفته بازار نوشت: «با نگاهی گذرا به بازار این هفته و هفته‌های اخیر، بدبین‌ترین فعالان بورسی هم دو ماه ابتدایی امسال را این‌گونه پیش بینی نمی‌کردند. بالا بودن نرخ بهره، پایین نگه داشتن دستوری نرخ دلار نیما (علی رغم رشد دلار آزاد) و تحولات سیاسی داخل، گویی کفایت لازم برای نزول قیمت سهام را نداشت که انتشار گزارش‌های نه چندان جالب ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۲ (بخصوص در صنایع پترو پالایشی) پیاز داغ این آش
دهان سوز شد و واکنش بازار خسته و ناامید چیزی جز صف فروش‌های سنگین نبود. ما ماندیم و اعتماد و پول‌های از دست رفته و ارزش پایین معاملات و دیگر از تکرار برخی حرف‌ها هم خسته شدیم، گاه هیچ حرفی برای گفتن نمی‌ماند. یادآوری خاطرات تلخ ریزش ۹۹ و تصمیم به خروج از بازار فعالان قدیمی، این روز‌ها تصویری هست که بر ذهن می‌نشیند. از میانه هفته، دوباره در اوج خبر‌های بد و خستگی سهامدار و قیمت‌های نازل، آن هم در شروع فصل مجامع و جمع شدن صف فروش‌ها، تقاضا افزایش یافت و اولین سیگنال برگشت با صندوق‌های اهرمی بود. اما همچنان یاس سرتاسر بازار را فرا گرفته و اخبار مثبتی مثل تجدید خودروساز‌ها و برخورد بانک مرکزی با نرخ سود سپرده بالای نرخ مصوب هم توسط فعالان بازار جدی گرفته نمی‌شود. شنیده‌های مثبتی از قبیل اصلاح نرخ خوراک پالایشی‌ها، تجدید خودروسازها، کنترل نرخ بهره و تصمیمات جدید در مورد دلار نیما شنیده می‌شود، اما تا زمانی که عملا اتفاقی نیفتد، این حرف‌ها فقط نوسان کوتاه مدتی به همراه دارد. نرخ اخزا که به ۳۷درصد هم رسیده بود، گویی ترمزش کشیده شد و کم کم به سمت ۳۰ درصد سوق پیدا می‌کند. این هفته محدودیت دامنه نوسان هم اعمال شد که با ایجاد تعادل در بازار، فروکش کردن ترس و ادامه‌ ریزش به نظر می‌رسد که بازارگردان هفته آتی را به حالت عادی بازگرداند.»

 

بازدهی بورس در هفته اخیر

شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2 میلیون و 86 هزار و 84 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 27 هزار و 672 واحد پایین‌تر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی 1.3 درصد شد. شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 8 هزار و 544 واحد پایینتر ایستاد و بازدهی منفی 1.2 درصدی را ثبت کرد. شاخص کل بورس تهران در روز شنبه 16 هزار و 968 واحد ریزش کرد. شاخص یکشنبه 20 هزار و 730 واحد پایین آمد. شاخص روز دوشنبه 22 هزار و 505 واحد سقوط کرد. اما روز سه‌شنبه 11 هزار و 716 واحد رشد کرد و در روز چهارشنبه نیز شاخص کل 16 هزار و 209 واحد صعود کرد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام 85 هزار و 166 میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز 2 هزار و 514 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 3 هزار و 157 میلیاردی هفته پیشین، کاهش 20 درصدی داشته است. میانگین ارزش صف‌های فروش در هفته اخیر هزار و 29 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته‌ پیشین 570 میلیارد تومان بیشتر بود و رشد 124 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 2 هزار و 401 میلیارد تومان بود که در روز یکشنبه ثبت شد و کمترین رقم 244 میلیارد تومان بود که در روز ‌‌چهارشنبه ثبت شد. میانگین ارزش صف‌های خرید در هفته اخیر 361 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 66 میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صف‌های خرید 22 درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته 868 میلیارد تومان بود و در روز ‌چهارشنبه ثبت شد. پایین‌ترین رقم به روز یک‌شنبه برمی‌گردد که 19 میلیارد تومان بود. در اولین روز معاملاتی هفته، 610 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. روز یکشنبه نیز 655 میلیارد تومان خارج شد. روز دوشنبه این رقم به 363 میلیارد تومان بالغ شد. در روز سه‌شنبه نیز 65 میلیارد تومان پول حقیقی خارج شد. در آخرین روز معاملاتی هفته پول حقیقی وارد شد که ارزش آن 74 میلیارد تومان بود. در مجموع کل هفته هزار و 619 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی 324 میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین 74 درصد افزایش یافته است.

 

برترین‌های هفته بورس کالا

بورس کالای ایران برترین های بورس کالا در هفته منتهی به ۱۱ خرداد را براساس ارزش فروش شرکت ها در بازار فیزیکی اعلام کرد. جزییات رتبه‌بندی جایگاه شرکت‌ها از لحاظ فروش به شرح زیر است:

ملی صنایع مس ایران (فملی) با ثبت معامله ۷ هزار و ۷۱۵ تن مس کاتد، مس کم عیار، مس مفتول، سولفور مولیبدن، اکسید مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبها به ارزش ۳ هزار و ۴۶۲ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.

فولاد خوزستان (فخوز) با فروش ۱۱۵ هزار و ۵۶۰ تن مس آهن اسفنجی، تختال، شمش بلوم و آرگون به ارزش ۲ هزار و ۱۲ میلیارد تومان، دوم شد. معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) فروش ۱۸۹ هزار تن گندله سنگ آهن به ارزش ۹۷۱ میلیارد تومان، سوم شد.معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ثبت معامله ۱۶۵ هزار تن کنسانتره سنگ آهن و شمش بلوم به ارزش ۶۳۱ میلیارد تومان در رتبه چهارم ایستاد. فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با فروش ۱۸ هزار و ۲۲۰ تن ورق سرد، ورق قلع اندود، ورق گالوانیزه و آرگون به ارزش ۹۰۵ میلیارد تومان پنجم شد. فولاد هرمزگان جنوب (هرمز) با ثبت معامله ۴۰ هزار تن تختال به ارزش یک ۹۰۰ میلیارد تومان، ششم شد. پالایش نفت اصفهان (شپنا) با فروش ۴۳ هزار و ۳۵۰ تن لوب کات سبک و وکیوم باتوم به ارزش ۸۰۷ میلیارد تومان در رتبه هفتم ایستاد. صنایع تولیدی دنیای مس کاشان با ثبت معامله یک هزار و ۳۷۵تن مس مفتول به ارزش ۷۶۶ میلیارد تومان هشتم شد. پالایش نفت بندرعباس (شبندر) ۴۹ هزار و ۵۰۰ تن وکیوم باتوم، لوب کات سنگین و گوگرد گرانوله به ارزش ۷۲۴ میلیارد تومان فروخت نهم شد. پتروشیمی تندگویان (شگویا) با فروش ۱۲ هزار و ۷۱۴ تن دپلی اتیلن ترفتالات نساجی و بطری و نخ پلی استر با گریدهای مختلف و ثبت ارزش ۶۴۱ میلیارد تومان دهم شد.