بررسی ماجرای بنگاهداری هیات امنای صرفهجویی ارزی
موضوع حضور «هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران» در بازار اقتصاد سلامت و به تعبیر فعالان اقتصادی، دخالت این نهاد عمومی در امر کسب وکار درمان، اتفاق تازهیی نیست که در کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران به آن پرداخته میشود. اعضای این کمیسیون طی جلسات گذشته نیز این موضوع را در دستور کار نشستهای خود قرار دادند و بارها با انتقاد از عملکرد این نهاد عمومی، وجود و حضور آن در بازار دارو و درمان را مخل کسب وکار و فعالیت بخش خصوصی دانستهاند. به گفته محمود نجفیعرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران با تاسیس و راهاندازی چندین شرکت تجاری، فعالیت اقتصادی خود را بیش از پیش گسترش داده است. به گفته این فعال اقتصادی و عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، این نهاد عمومی که وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است با ایجاد چندین شرکت در حوزه تامین دارو و تجهیزات پزشکی، تامین نیروی انسانی مراکز درمانی و دانشگاههای علوم پزشکی و نیز در حوزه عمرانی و ساختوساز مراکز درمانی ورود پیدا کرده که این اقدام به اعتقاد وی، خلاف قوانین و نیز بر خلاف اصل 44 قانون اساسی
است.
به دنبال آنکه کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران طی چندین جلسه به نقد عملکرد هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران پرداخت و در نهایت خواستار حذف و برچیده شدن فعالیت شرکتهای وابسته به این نهاد عمومی شد از رییس این نهاد برای حضور در جمع اعضای کمیسیون و پاسخگویی به سوالات و ابهامات پیش آمده برای آنها دعوت کرد که این اتفاق در نشست اخیر کمیسیون رخ داد. سیدعباس حسنی، رییس هیات امنای صرفهجویی ارزی معالجه بیماران به اتاق تهران آمد و در جلسه کمیسیون اقتصاد سلامت حاضر شد. او در این جلسه توضیحاتی درخصوص چرایی شکلگیری این نهاد عمومی و نیز فعالیتهای آن در حوزه بهداشت و درمان ارائه داد.
سیدعباس حسنی با بیان اینکه هیات امنای صرفهجویی ارزی معالجه بیماران یک نهاد عمومی غیردولتی است که با مصوبه مجلس شورای اسلامی تاسیس شد، گفت: «براساس مصوبه مجلس، فعالیت این نهاد بر سه محور قرار گرفته است؛ نخست، بینیازسازی کشور از اعزام بیمار به خارج از کشور است به طوری که در طول بیش از دو دهه آغاز به کار هیات امنای ارزی، این وظیفه به خوبی از سوی این نهاد انجام شده و امروز شاهد آن هستیم که میزان اعزام بیماران به خارج از کشور برای درمان به صفر رسیده است.» وی همچنین کاهش وابستگی علمی و فنی در زمینه مداوای بیماران و نیز صرفهجویی ارزی را از دیگر اهداف ایجاد هیات امنای صرفهجویی ارزی معالجه بیماران عنوان کرد و گفت: «تمامی فعالیتهای هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران در همین سه محور خلاصه شده است.» به گفته حسنی، اعضای این هیات امنا شامل پنج نفر است که از سوی وزیر بهداشت انتخاب میشوند و براساس قانون یک نفر از میان آنها به عنوان رییس معرفی میشود.
وی این انتقاد که این نهاد عمومی وابسته به وزارت بهداشت با دخالت در خرید دارو و تجهیزات مورد نیاز به انحصار در این بازار دست زده است را رد کرد و افزود: «تمامی خریدهای مورد نیاز برای مراکز دانشگاههای علوم پزشکی کشور از محل بخش خصوصی انجام میگیرد و عملکرد هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران براساس قانون محاسبات عمومی است.» رییس هیات امنای صرفهجویی ارزی معالجه بیماران در ادامه تصریح کرد که رویکرد این نهاد عمومی، دولتیسازی نیست و براساس برنامهریزی و اهداف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به دنبال آن است تا از وزن دولتی بودن این نهاد بکاهد. حسنی با اشاره به اینکه حضور هیات امنای صرفهجویی ارزی در بخش تولید صرفا در حوزه تولید سرنگ است، افزود: «بر این اساس در دیگر حوزههای تولید هیچگونه نقش و دخالتی نداریم.»