درخواست انجمن هواشناسی ایران از رییس جمهور آینده
انجمن علمی هواشناسی ایران با صدور بیانیهای ضمن تشریح برخی آثار و پیامدهای تغییر اقلیم در کشور، بر لزوم توجه و چارهاندیشی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به موضوع تغییر اقلیم و خسارتهای ناشی از آن در کشور تاکید کرد. ب
انجمن علمی هواشناسی ایران با صدور بیانیهای ضمن تشریح برخی آثار و پیامدهای تغییر اقلیم در کشور، بر لزوم توجه و چارهاندیشی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به موضوع تغییر اقلیم و خسارتهای ناشی از آن در کشور تاکید کرد. به گزارش ایرنا، متن این بیانیه به شرح زیر است: ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، یکی از کشورهای بهشدت در معرض تهدید تغییرات اقلیمی است. گرمایش زمین، الگوهای بارش را تغییر داده و باعث افزایش شدت و طولانیتر شدن خشکسالیها و فراوانی بیشتر رویدادهای آب و هوایی شدید مانند سیل شده است. این تغییرات، در دهه گذشته بهشدت بخشهای مختلفی از کشور را تحت تاثیر قرار داده و پیامدهای جدی و خسارتهای بسیار زیادی را به دنبال داشته است. براساس آمار خسارتهای وزارت جهاد کشاورزی، تنها در بخش کشاورزی در سال آبی ۱۴۰2-۱۴۰1، خسارت ناشی از خشکسالی و سیل بیش از بیش از ۲۰۰ همت شد. اثرات تغییر اقلیم در بخش کشاورزی: کاهش بارندگی و افزایش دما، کشاورزی ایران را با چالشهای جدی روبهرو کرده است. کمبود آب، بازدهی محصولات را کاهش داده و امنیت غذایی کشور را تهدید میکند. همچنین، افزایش بیابانزایی باعث کاهش حاصلخیزی زمینهای کشاورزی و درآمد کشاورزان میشود. اثرات تغییر اقلیم در منابع آب: ایران بهطور طبیعی کشوری کم آب است.
با تشدید خشکسالی، سطح آبهای زیرزمینی بهشدت کاهش یافته و تامین آب شرب و کشاورزی با مشکل جدی مواجه شده است. آثار تغییر اقلیم در گرد و غبار: افزایش دما و خشکسالی، باعث تشدید پدیده گرد و غبار میشود. این توفانهای شن و ماسه، علاوه بر خسارت به زیرساختها و سلامت مردم، بر حاصلخیزی خاک نیز تاثیر منفی میگذارد. تکرار و شدت این توفانها رو به افزایش است. فرسایش خاک و افزایش شوری: تغییرات اقلیمی باعث تشدید پدیده فرسایش خاک و افزایش میزان املاح در آن میشود. این امر، حاصلخیزی زمین را کاهش داده و کشاورزی را با مشکلات جدیتری روبهرو میکند.
سلامت: تغییرات اقلیمی، شیوع بیماریهای عفونی و قابل انتقال با حشرات را افزایش میدهد. همچنین، گرمازدگی ناشی از امواج گرما، خطرات جدی برای سلامت مردم به همراه دارد. مهاجرت اجباری: خشکسالی و سیل، بسیاری از مردم را در مناطق تحت تاثیر مجبور به ترک خانههایشان و مهاجرت به مناطق دیگر میکند. این جابهجایی اجباری، مشکلات اجتماعی و اقتصادی متعددی را به دنبال دارد. برای مقابله با این چالشها، ایران نیازمند اجرای سریع و جدی برنامههای مناسب سازگاری با تغییرات اقلیمی است. برخی از راهکارهای سازگاری عبارتند از: استفاده از روشهای نوین کشاورزی کمآب بر با بهرهگیری از روشها و فناوریهای جدید، میتوان میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را به شکل قابل توجهی کاهش داد. مدیریت پایدار منابع آب و لزوم صیانت از آب برای دسترسی به آن توسط نسلهای آینده استفاده از روشهای آبخیزداری، اصلاح الگوی مصرف آب و جلوگیری از هدررفت آن، تصفیه و بازچرخانی آبهای خاکستری در صنعت، از اهمیت ویژهای برخوردار است. توسعه انرژیهای تجدیدپذیر: استفاده از منابع انرژی پاک مانند خورشید و باد، میتواند شدت وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش داده و منجر به کاهش تولید گازهای گلخانه ای شود و از این نظر با روندهای جامعه جهانی همخوانی بیشتری حاصل میشود. لازم به ذکر است که موضوع تغییر اقلیم و گرمایش زمین و عوارض آن، یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه جامعه و سیاستمداران جهانی و سازمانهای بینالمللی است و عدم توجه به آن نتایج نامطلوب دارد.