اروپایی شدن ترکیه مانعی برای مناسبات اقتصادی با ایران
بیش از 20سال است که روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا همواره مطرح بوده و در این مدت فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است. موانع اصلی پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا تا حدی روشن است. یکی از این عوامل بحث فرهنگی است. ترکیه به عنوان کشوری مسلمان از لحاظ فرهنگی بسیار با آنچه اروپای مرکزی و غربی تجربه کرده متفاوت است. عامل مهم دیگر، مسائل حقوق بشری مانند حقوق اقلیتهای قومی ازجمله کردهاست. ترکیه غیر از بخشی از جغرافیای خود، سنخیتی با اتحادیه اروپا ندارد و از سوی دیگر بحث مهاجرت کارگران ترکیه به اروپا خود میتواند از عوامل منفی تاثیرگذار در روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا باشد.
از این نظر و با توجه به مشکلاتی که ترکها با یونان و قبرس نیز دارند بعید به نظر میرسد که در آینده نزدیک ترکیه عضوی از اتحادیه اروپا باشد. هر چند ممکن است به عنوان کشوری دارای امتیازات ویژه در مناسبات سیاسی و اقتصادی با اتحادیه اروپا تعریف شود و امتیازاتی هم به سرمایهگذاران ترکیهیی و اتباع آن کشور برای مسافرت به سرزمینهای اروپایی مد نظر قرار بگیرد اما به نظر میرسد که روند پیوستن به اتحادیه اروپا مشکل باشد.
به اعتقاد من اگر این اتفاق هم صورت بگیرد، ترکها موقعیت ویژهیی از نظر مرزهای خارجی اتحادیه اروپا به دست خواهند آورد و مطمئنا کشور ما با هم مرز شدن با اتحادیه اروپا دارای مناسباتی خاص با ترکیه خواهد بود. در این حالت بسیاری از تسهیلات گمرکی و مناسبات اقتصادی ویژه میان ایران و ترکیه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت که در این صورت اتحادیه اروپا روی مرزهای بیرونی خود سختگیریهای بیشتری اعمال خواهد کرد. بر این اساس، بیشتر از آنکه این روند دستاوردی مثبت برای ایران به همراه داشته باشد شامل یکسری محدودیتهایی در روابط میان ایران و ترکیه خواهد بود.