برق سردرگم بين مصرف كننده و توليدكننده!
اين روزها با افزايش دما در كشور صنعت برق دچار چالش شده است و اين چالش در آمار و اطلاعات از سوي مسوولان و همچنين در مقابل تحليل كارشناسان دچار سردرگمي شده است و اينكه در اين چالش آيا مصرف كنندگان مقصر اصلي هستند يا مسوولان اختلاف نظرهاي فاحشي وجود دارد!
اين روزها با افزايش دما در كشور صنعت برق دچار چالش شده است و اين چالش در آمار و اطلاعات از سوي مسوولان و همچنين در مقابل تحليل كارشناسان دچار سردرگمي شده است و اينكه در اين چالش آيا مصرف كنندگان مقصر اصلي هستند يا مسوولان اختلاف نظرهاي فاحشي وجود دارد!
به گزارش «تعادل»، مديرعامل شركت توانير گفت: براي تابستان امسال سه سناريو آماده كرده بوديم كه با شرايط كنوني و نزديك شدن به ٨٠ هزار مگاوات از سناريو بدبينانه هم عبور كرديم.اين در حالي است كه استاد دانشگاه صنعتيشريف معتقد است مادامي كه اصرار بر دولتي بودن و قيمتگذاري دستوري باشد؛ مشكل برق حل نميشود.
مصطفي رجبي مشهدي با اشاره به افزايش بيسابقه دما در كشور و افزايش نابهنجار مصرف برق كه موجب فشار مضاعف به شبكه برق كشور شده است، گفت: همكاران صنعت برق براي تابستان امسال سه سناريو با درصد رشد متفاوت پيش بيني و براي تامين هر سه سناريو آمادگي و پيش بيني لازم را انجام داده بودند.
مديرعامل شركت توانير با بيان اينكه سناريو اول سناريو خوشبينانه و با رشد ٣ درصد در نظر گرفته شد گفت سناريو دوم واقع بينانه و با رشد ٤.٥ درصد و سناريوي سوم بدبينانه و با رشد ٦ درصدي و تقاضاي مصرف ٧٧ هزار مگاوات در نظر گرفته شده بود.
اما در مقابل هاشم اورعي، استاد دانشگاه صنعتيشريف گفت: مادامي كه اصرار بر دولتي بودن و قيمتگذاري دستوري باشد؛ مشكل برق حل نميشود اما اگر در دوره ۵ ساله به سمت خصوصيسازي واقعي برويم؛ مشكل قيمتگذاري هم خودبهخود حل ميشود، بهعلاوه اينكه از قشر آسيبپذير و نه همه حمايت كنيم. وي درباره اوضاع كنوني تامين برق در كشور و راهكارهاي حل آن اظهار داشت: ما براي اين شرايط فعلي برق با وزارت نيرو طرف هستيم، اما تمام تقصيرها گردن وزارت نيرو نيست، مقصر اصلي دولت است چون وزارت نيرو بخشي از دولت است.
وي افزود: وزارت نيرو در برنامهريزي و همچنين مطرح كردن حاد بودن مساله در دولت ضعيف عمل كرده است، ضمن اينكه شرايطي كه امروز شاهد هستيم موضوع جديدي نيست و ابتدا از صنعت شروع شده و اكنون به جايي رسيدهايم كه مملكت تعطيل است.
استاد دانشگاه صنعتيشريف تصريح كرد: تقصير وزارت نيرو اين بود كه نتوانسته برنامهريزي درستي ارايه دهد، زماني مطرح شد كه تا سال ۱۴۰۸؛ ۳۷ هزار مگاوات ناترازي داريم، امسال طبق آمار توانير ۷.۵ درصد افزايش تقاضا داشتهايم كه اگر بخواهيم امروز اين ميزان از تقاضا را تامين كنيم ۶ ميليارد دلار پول و ۴ سال زمان نياز داريم. حال اگر هر سال به اين رقم ۷.۵ درصد افزايش تقاضا اضافه شود ما هيچگاه به مرحله رفع ناترازي نميرسيم و نميتوانيم برق مورد نياز را تامين كنيم و درواقع بازنده مسابقه توليد و مصرف هستيم.
وي بيان داشت: تقصير وزارت نيرو اين است كه تمام تمركز را روي توليد گذاشته با اين اميد كه به روند رشد مصرف برسد كه هيچوقت نميرسد، چراكه نميتواند همين رقم ۶ ميليارد دلار را تامين اعتبار كند زيرا در دولت، بانك مركزي و سازمان برنامه و بودجه اين ميزان پول و اعتبار وجود ندارد، اگر هم پول وجود داشته باشد ۴ سال زمان ميبرد، بهعبارت ديگر سياستگذاري وزارت نيرو اشتباه بوده است و اين وزارتخانه همچنان اصرار دارد صنعت برق يك صنعت دولتي بماند همانگونه كه وزارت نفت اصرار دارد صنعت گاز دولتي بماند و اين قضيه ادامه دارد و در اين ماجرا در اصل دولت مقصر است. اورعي برنامه تغيير ساعات اداري را راهحلي اشتباه و حداقل كمتاثير براي كنترل مصرف خواند و به ايلنا گفت: مثلا ساعات اداري را براي بنزين تغيير دادند اما طبق آماري كه ارايه شد شاهديم در تهران ۱۱ درصد و در ديگر مناطق ۶ درصد مصرف بنزين افزايش پيدا كرد، بنابراين همه دست به دست هم دادهاند كه كشور به اين وضعيت برسد و همه مقصرند غير از مردم. زيرا تمام تمركز روي توليد بوده و مصرف را كنار گذاشتهايم در حالي كه ابتدا بايد مصرف بهينه شود.
وي ادامه داد: اولين گام براي معنادار شدن بهينهسازي؛ اصلاح سيستم قيمتگذاري انرژي بوده و اين ريسكي است كه دولت انجام نميدهد و اگر هم انجام داده و يا كاري در اين راستا اجرا ميكند يكشبه و اشتباه است خلاصه كلام اينكه نه فقط برق بلكه تمام سيستم انرژي كشور بهم ريخته است.
اين استاد دانشگاه معتقد است: فعلا كاري نميتوانيم انجام دهيم و بايد با وصلهپينه از اين وضع عبور كنيم و دعا كنيم كه گرما كاهش يابد و اگر منتظريم يكشبه مساله برق كشور حل شود؛ بايد بگوييم نهتنها حل نميشود؛ بدتر هم ميشود و بدتر شدن به اندازه حل نشدن اوضاع قطعيت دارد.
وي تاكيد كرد: كاري كه اكنون ميتوان انجام داد اينكه به مردم بگويند اشتباه كرديم و يك تيم نه ۵۰ مدير دولتي كه خود مسبب اين اوضاع هستند، بلكه تعداد محدودي در حد ۳ تا ۵ نفر متخصص، باصداقت و باتجربه انتخاب شده و واقعا برنامهاي براي مقابله با اين وضعيت بنويسند، حل مشكل بايد از طراحي شروع شود و در يك برنامه ۵ ساله به سرانجام برسد.
اورعي خاطرنشان كرد: در برنامه هفتم توسعه رشد سالانه ۸.۵ درصدي براي بخش صنعت ديده شده است، اگر قرار است اين توسعه صنعتي اجرا شود بهشدت به انرژي نياز داريم زيرا مصرف برق در صنعت زياد ميشود، پس اكنون توسعه معلق مانده و آينده هم مبهم است.
وي با بيان اينكه بايد به ميز طراحي برگرديم و همهچيز را از ابتدا طراحي كنيم، گفت: اگر دولت جديد دنبال اين است كه مشكل برق را حل كند بايد برنامهريزي كند و روي توليد و مخصوصا مصرف تمركز كند و كار از دولت خارج شود، مادامي كه اصرار بر دولتي بودن و قيمتگذاري دستوري باشد؛ مشكل برق حل نميشود اما اگر در دوره ۵ ساله به سمت خصوصيسازي واقعي برويم؛ مشكل قيمتگذاري هم خودبهخود حل ميشود، بهعلاوه اينكه از قشر آسيبپذير و نه همه حمايت كنيم.
اما در مقابل تمام اين حرفها رجبي مشهدي تصريح كرد: اكنون و در اين روزها با افزايش دماي بيسابقه و با نزديك شدن به مرز تقاضاي ٨٠ هزار مگاواتي از بدبينانهترين سناريوي پيشبيني شده صنعت برق هم عبور كرديم.
مديرعامل شركت توانير تاكيد كرد: عليرغم گذر از رشد نزديك به ٨ درصدي مصرف برق نسبت به سال گذشته، وقوع گرماي بيسابقه، فشار به تجهيزات برق و حوادثي كه بهطور مقطعي پيش ميآيد اما تمامي همكاران عملياتي و فني و تخصصي صنعت برق در آماده باش كامل هستند و در ٢٤ ساعت شبانهروز و حتي در زمانهاي خواب و استراحت مردم مشغول فعاليت براي رفع مشكلات احتمالي هستند تا هموطنان لحظهاي دچار عدم آسودگي نشوند.
سخنگوي صنعت برق در پايان از مردم درخواست كرد با چند راهكار ساده از جمله تنظيم دماي وسايل سرمايشي روي ٢٤ درجه و يا استفاده از دور كند كولر آبي همكاران پرتلاش صنعت برق را براي برق رساني مستمر ياري كنند.
ااز سوي ديگر برخي كارشناسان ميگويند، با بررسي تاثير مثلث سه ضلعي آب، برق و دماي هوا بر يكديگر، به خوبي دومينوي اوجگيري مصرف آب و انرژي با افزايش دماي هوا مشاهده ميشود، بهطوري كه با هر يك درجه افزايش دما ۲۰۰ ليتر در شبانهروز بر مصرف آب هر خانوار و ۱۸۰۰ مگاوات به بار شبكه برق كشور اضافه ميكند.