آغاز اجرای پروژه ذخیرهسازی گاز در ۶ میدان
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: هدفگذاری ما در بالادست این است که در سال ۱۴۰۷ به ۱۰ درصد ذخیرهسازی برسیم و پیشبینی ما این است که سال آینده اولین طرح ذخیرهسازی را افتتاح کنیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: هدفگذاری ما در بالادست این است که در سال ۱۴۰۷ به ۱۰ درصد ذخیرهسازی برسیم و پیشبینی ما این است که سال آینده اولین طرح ذخیرهسازی را افتتاح کنیم. رضا نوشادی در گفتوگو با ایلنا، درباره تاثیر ذخیرهسازی گاز بر کمک به حل ناترازی گاز در کشور اظهار داشت: در حال حاضر چه کشورهای مصرفکننده و چه کشورهای تولیدکننده مثل امریکا و روسیه درصد ذخیرهسازی بالایی دارند، یعنی بخشی از مصرف فصول سرد خود را از محل ذخیرهسازی تامین میکنند، بنابراین مدیریت مصرف در تمام دنیا وجود دارد، مثلا هلند بیش از ۴۰ درصد، روسیه ۱۷ درصد، امریکا ۱۹ درصد اتحادیه اروپا حدود ۲۲ درصد نیاز فصل سرد خود را از محل ذخیرهسازی گاز تامین میکنند اما در ایران میزان ذخیره گاز در حد ۳ تا ۴ درصد است.
وی ادامه داد: ما اکنون تنها دو مخزن ذخیرهسازی شوریجه و سراجه را داریم که میزان ذخایر آنها رقم پایینی است، در کشور ما از ۱۵ آبان تا ۱۵ اسفند جزو ایام سرد سال محسوب میشود و ۷۰ تا ۸۰ درصد توان تولید به مصرف بخش خانگی و تجاری میرسد، در سالهای اخیر توسعه زیادی در صنعت گاز داشتهایم، یعنی در ایران از آغاز توسعه صنعت گاز تا ابتدای سال ۱۳۸۹ سال که تحریمها آغاز شد؛ توان تولید، پالایش و انتقال گاز از ۴۰۰ میلیون متر مکعب به توان ۱۰۰۰ میلیون متر مکعب و تولید حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است. مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: ذخیرهسازی به مدیریت اوج مصرف، تقویت امنیت شبکه و رفع بحران انرژی در بازهای که رقم مصرف بسیار بالاست؛ کمک میکند، مگر اینکه حوادث غیرعادی مثل سیل، زلزله و حرکات خرابکارانه مانند آنچه در زمستان۱۴۰۲ رخ داد؛ داشته باشیم. مجموعه اینها کنار هم اهمیت ذخیرهسازی را آشکار میکند، در هر حال ما برای عبور از اوج مصرف نیاز به ذخیرهسازی داریم، در گذشته دو پروژه ذخیرهساری اجرا شد اما بعد از آن به بوته فراموشی سپرده شد و اکنون مجددا این موضوع در صدر و اولویت قرار گرفته است، علاوه بر اینکه طرحهای ذخیرهسازی فعال شدهاند؛ گفتمان کشور به این سمت هدایت شد، بهطوری که در بودجه، صندوق ذخیره ارزی و در برنامه هفتم توسعه برای موضوع ذخیرهسازی تدبیر شده است. وی افزود: همه زیرساختهای تقنینی و اسناد بالادستی کشور برای جامه عمل پوشاندن برنامههای ذخیرهسازی همراستا شده و حتی در وزارت نفت شورای عالی هماهنگی ایجاد شده و تصمیمات را این شورا اتخاذ میکند، در همین راستا ۷ میدان مطالعه شده که یکی از میادین مناسب ذخیرهسازی تشخیص داده نشد، ۶ میدان دیگر را فعال کردیم، در ۵ میدان پیمانکار فعال است و در یکی از میادین هم چاههای ارزیابی حفاری شده و مطالعات پایه به اتمام رسیده و در مرحله اخذ مجوز برای اجرا قرار دارد. نوشادی گفت: هدفگذاری ما در بالادست این است که در سال ۱۴۰۷ به ۱۰ درصد ذخیرهسازی برسیم، پیشبینی ما این است که سال آینده اولین طرح ذخیرهسازی را افتتاح کنیم منوط به اینکه زیرساختهای فنی و اجرایی و در سطوح بالاتر همه بتوانیم در یک اقدام هماهنگ این هدف را محقق کرده و همکاری تنگاتنگی داشته باشیم. وی درباره هزینههای اجرای مخازن ذخیرهسازی بیان داشت: ما از مخازن زیرزمینی که تخلیه شدهاند؛ استفاده میکنیم این مخازن در نقاط مختلف برای پاسخ سریع به شبکه هدفگذاری شدهاند، برای اینکه نهایت انعطافپذیری را داشته باشیم و ذخیرهسازی گاز متاثر از ناترازی نباشد تلفیقی از میادین گرینفیلد و براونفیلد را انتخاب کردهایم. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خاطرنشان کرد: ذخیرهسازی در مخازن زیرزمینی ارزانتر از الانجی، مینیالانجی و طرحهای ذخیرهسازی کوچک روزمینی است اما ما در ذخیرهسازی زیرزمینی اعداد بزرگی را در نظر میگیریم، بر این اساس ذخیره ۱۰ درصدی هدفگذاری کردیم به این ترتیب که از ۱۰۰۰ میلیون متر مکعب ظرفیت تولید، پالایش و انتقال گاز کشور ۱۰۰ میلیون متر مکعب را به مدت ۴ ماه ذخیره کنیم.