«تعادل» بررسي مي‌كند

سقوط ادامه‌دار بورس تهران

۱۴۰۳/۰۵/۱۷ - ۰۱:۰۱:۵۱
کد خبر: ۳۱۸۲۷۲
سقوط ادامه‌دار بورس تهران

با وجود محدوديت دامنه نوسان و جلوگيري دستوري از ريزش بازار، روز سه شنبه شاخص ركودي‌ترين روز را طي دو سال اخير تجربه كرد و دوباره كام سهامداران تلخ شد.

با وجود محدوديت دامنه نوسان و جلوگيري دستوري از ريزش بازار، روز سه شنبه شاخص ركودي‌ترين روز را طي دو سال اخير تجربه كرد و دوباره كام سهامداران تلخ شد.

شرايط بازار سرمايه هر روز عجيب‌تر از روز گذشته مي‌شود و سهامداران به هر طريقي درحال خروج پول خود از بازار هستند. چهارشنبه هفته اخير با شهادت اسماعيل هنيه ريزش بورس را شاهد بوديم و روز شنبه نيز اين ريزش شدت گرفت و سازمان بورس براي كنترل اين وضعيت دامنه نوسان را محدود كرد تا حداقل بازار كمتر ريزش كند؛ اما اين محدوديت كارساز نبود و تنها ميزان ريزش بازار با وجود محدوديت دامنه نوسان كمي كمتر شد.

برخي از كارشناسان عقيده دارند كه علت ريزش بازار نرخ خوراك پتروشيمي‌ها است و برخي ديگر از كارشناسان علت ريزش بازار را موضوعي ديگر بيان مي‌كنند و به نوعي مي‌گويند بازار سرمايه توان رشد ندارد و علت منطقي نيز در ريزش بازار وجود ندارد. مساله اينجاست كه دولت بايد هر چه سريع‌تر كابينه خود را تشكيل دهد و اين كابينه از بازار سهام حمايت كند. درحال حاضر بازار سرمايه نياز به حمايت واقعي دارد و حمايت‌هاي اسمي روي بازار سرمايه پاسخگو نيست و به نوعي لازم است كه رييس دولت جديد از بازار حمايت كند.

شهاب خدابخشيان، كارشناس بازار سرمايه در صفحه خود درخصوص بورس نوشت: «ريزش‌هاي روزهاي اخير بورس به علت ريسك سيستماتيك ناشي از اتفاق‌هاي سياسي است. ريزش‌هاي قبل از اين دوره به دليل كاهش قابل توجه حاشيه و كيفيت سود صنايع بزرگ از جمله فولادي‌، پالايشي و پتروشيمي بود اما اين شركت‌ها به سبب برخي عوامل از جمله فاصله دلار نيما با آزاد و افزايش بي‌قاعده هزينه انرژي و نرخ خوراك به كاهش حاشيه سود رسيدند. صنايع مهم در پي عوامل مربوط به قيمت‌گذاري دستوري، تورم، افزايش ماليات، حذف برخي معافيت‌هاي مالياتي و‌... متضرر شدند و حاشيه سودها كاهش يافت و گزارش‌هاي فصلي به خصوص زمستان سال گذشته نشان داد تصميمات اشتباهي گرفته شده‌ است. قطع برق صنايع با هدف جلوگيري از فشار به خانوارها نيز باعث ايجاد مشكلاتي براي شركت‌هاي بورسي شد. اگر قطع برق صنايع و خانوار يكسان بود شركت‌ها تا اين اندازه دچار مشكل نمي‌شدند. تعطيلي‌هاي ناشي از گرما و كسري برق باعث شد صنايع مجبور به تعديل نيرو شوند كه در بلندمدت به ضرر خانوارهاست. دليل ديگر هم عدم اتخاذ تصميمات سخت در شرايط بحراني اقتصادي و بازار سهام است. اگر در شرايط ريزشي قبل از اين دوره، سرمايه‌گذاران اقدام به فروش سهام مي‌كردند دچار مشكل نمي‌شدند ولي در شرايط فعلي بهتر است سهام مناسب و رشدي را نگهداري كرد تا اين دوران بگذرد چراكه با توجه به ارزندگي اكثر شركت‌ها انتظار مي‌رود بازار سرمايه در صورت عدم اتفاق سيستماتيك بزرگ به بازدهي مناسبي در ميان‌‌مدت برسد.»

 

بازگشت بازارهاي جهاني

در آغاز معاملات روز اخير بازارهاي آسيايي شاخص نيكي (N225) بيش از 10 درصد افزايش يافت و به بالاي 34,500 واحد رسيد، اين در حالي بود كه در جلسه معاملاتي روز گذشته اين شاخص سقوطي 12.4درصدي را تجربه كرده بود و به سطح 31 هزار و 458 واحدي رسيده بود كه بدترين سقوط آن از بحران دوشنبه سياه سال 1987 بود.

به گزارش رويترز، شاخص سهام آسيا-اقيانوسيه خارج از ژاپن (MSCI) هم 2 درصد افزايش يافت. وال استريت نيز پايدارتر به نظر مي‌رسيد؛ با افزايش 1.5 درصدي در معاملات آتي S&P 500 و افزايش 2 درصدي در معاملات آتي نزدك، و همچنين افزايش 1.24 درصدي در معاملات آتي يورو استاكس 50.

شاخص S&P 500 در روز دوشنبه 3.00 درصد كاهش يافت و شاخص تركيبي نزدك 3.43 درصد افت كرد، كه اين روند نزولي اخير به دليل نگراني از ركود احتمالي در امريكا بازارهاي جهاني را تحت تاثير قرار داده بود. بازدهي اوراق قرضه 10 ساله خزانه‌داري به 3.84 درصد بازگشت، در حالي كه در يك مرحله به 3.667 درصد كاهش يافته بود.

مقامات فدرال رزرو تمام تلاش خود را براي اطمينان‌بخشي به بازارها انجام دادند. مري دالي، رييس فدرال رزرو سانفرانسيسكو، گفت كه «بسيار مهم » است كه از ركود در بازار كار جلوگيري شود. دالي اظهار داشت كه او آماده كاهش نرخ بهره در صورت لزوم است و سياست بايد فعالانه باشد.

مت سيمپسون، تحليلگر ارشد بازار در City Index در بريزبن گفت: «نيكي در حال جبران افت روز دوشنبه است، زيرا اظهارات دالي از فدرال رزرو و گزارش خدمات ISM قوي‌تر از حد انتظار، ترس از كاهش ناگهاني نرخ بهره از سوي فدرال رزرو در هفته آينده را كاهش داد. »

ارزها نيز برخي از حركت‌هاي شديد روز دوشنبه را معكوس كردند. دلار به 145.64 ين تقويت يافت، در حالي كه روز دوشنبه به 141.675 ين تضعيف شده بود. ين در جلسات اخير به دليل فشار بر معاملات انتقالي (Carry trade) بالا رفته بود، جايي كه سرمايه‌گذاران با نرخ‌هاي پايين ين وام گرفته و دارايي‌هايي با بازده بالاتر مي‌خريدند. دلار ضررهاي خود را نسبت به فرانك سوييس كاهش داد و معادل 0.8546 فرانك معامله شد.

 

بازار از دريچه معاملات

در معاملات چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه، شاخص كل بورس تهران هزار و 932 واحد نسبت به روز كاري گذشته پايين‌تر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 2 هزار و 580 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن بورس نيز با ريزش 833 واحدي در رقم 635 هزار و 257 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 11 واحد افت كرد به رقم 20 هزار و 711 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با كاهش 122 واحد به سطح 109 هزار و 445 واحد رسيد.

روز سه‌شنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي براي نهمين روز متوالي منفي شد و 371 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد. همچنين نماد شپنا بيشترين خروج پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 22 ميليارد تومان بود. پس از شپنا، نمادهاي خزاميا، فولاد، وبملت و فملي بيشترين خروج پول حقيقي را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين ورود پول حقيقي به نمادهاي نوري، رنيك، كخاك، ذوب و شگويا تعلق داشت.

در روزي كه گذشت نمادهاي شپنا، خودرو و فولاد نمادهاي قرمزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در افت شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي نوري، شستا و شپديس از معدود نمادهاي سبز بازار بودند. در فرابورس نيز نمادهاي خاور، فزر و حسينا بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي شگويا، شاوان و نيان بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد شپنا بيشترين تراكنش را داشت و ذوب و وبملت در رتبه‌هاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز غشهداب، فرود و زبينا بيشترين تراكنش را داشتند.

روز سه شنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 11 هزار و 591 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 4 هزار و 961 ميليارد تومان بود كه 43 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل مي‌دهد. ارزش معاملات خرد نيز با كاهش 21 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم هزار و 700 ميليارد تومان رسيد كه كمترين رقم در 22 ماه اخير از مهر 1401 تاكنون است.

در معاملات اين روز نماد فملي بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 72 ميليارد تومان بود. پس از فملي، فولاد بيشترين ارزش معاملات را داشت و شپنا رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وبملت و شستا در رتبه‌هاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند. در حجم معاملات نيز سهام ذوب با تعداد 517 ميليون و 214 هزار و 427 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد وتجارت و فولاد نيز در رتبه‌هاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند.

در معاملات سه‌شنبه، 48 نماد صف خريد داشتند و 404 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌هاي خريد با رشد 12 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 66 ميليارد تومان افزايش يافت و مجموع ارزش صف‌هاي فروش نيز با افزايش 5 درصدي به رقم هزار و 104 ميليارد تومان رسيد.