محدود شدن دامنه نوسان از ريزش بورس جلوگيري ميكند؟
سيد محمّدرضا اعلمي، كارشناس و تحليلگر بازار سرمايه در خصوص محدود شدن دامنه نوسان به عنوان اقدامي به منظور جلوگيري از ريزش بيشتر بورس گفت: پس از اينكه اسماعيل هنيه، فرمانده مقاومت، در تهران به شهادت رسيد اولين اقدامي كه از سوي محمدرضا عارف، معاون اول رييسجمهور انجام شد اين بود كه دستور تزريق منابع صندوق توسعه ملي و شبكه بانكي به بازار سهام را صادر كرد تا نگراني سهامداران برطرف شود و اين اقدام براي اين بود تا از بازار سهام دفاع كند. اين خبر با دو بُعد همراه بود.
نبض بورس| سيد محمّدرضا اعلمي، كارشناس و تحليلگر بازار سرمايه در خصوص محدود شدن دامنه نوسان به عنوان اقدامي به منظور جلوگيري از ريزش بيشتر بورس گفت: پس از اينكه اسماعيل هنيه، فرمانده مقاومت، در تهران به شهادت رسيد اولين اقدامي كه از سوي محمدرضا عارف، معاون اول رييسجمهور انجام شد اين بود كه دستور تزريق منابع صندوق توسعه ملي و شبكه بانكي به بازار سهام را صادر كرد تا نگراني سهامداران برطرف شود و اين اقدام براي اين بود تا از بازار سهام دفاع كند. اين خبر با دو بُعد همراه بود. اول، خبردرماني و ديگري، جلوگيري از ريزش بازار سرمايه از طريق تزريق منابع. اما پرواضح است كه اين اقدام به هيچ عنوان كامل نيست چراكه در شرايط فعلي، تزريق پول به بازار سرمايه چيزي جز هدر رفتن منابع را به همراه ندارد.
اين تحليلگر بازار سرمايه تأكيد كرد: موضوع ديگري كه بعد از اقدام معاون اول رييسجمهور دولت چهاردهم بايد به آن اشاره كرد كه مسوولان سازمان بورس در دو روز كاري چهارشنبه ۱۰ مردادماه و همينطور، شنبه ۱۳ مردادماه واكنشي به ريزشها نشان ندادند و در روزه سكوت فرو رفتند كه همين امر باعث شد شاهد رفتار هيجاني از سوي معاملهگران و بهدنبال آن، منفي شدن بازار سرمايه و به وجود آمدن صفهاي فروش و عرضههاي سنگين باشيم. اين در حالي است كه وقتي حوادثي مثل جنگ، ترور و مواردي از اين دست رخ ميدهند بدون شك، افراد نميتوانند آنگونه كه بايد تصميمگيري منطقي و عقلاني داشته باشند و به همين دليل، به صورت احساسي عمل ميكنند. اعلمي با مبهم خواندن شرايط پيشرو و آينده كشور تصريح كرد: ابهامات در آينده كشور به حدي است كه نميدانيم قرار است چه اتفاقهايي در انتظار كشور و اقتصاد آن باشد؛ بنابراين مسوولان مربوطه بايد در رابطه با اتفاقها و آينده كشور براي مردم شفافسازي كرده و با آنها صحبت كنند تا در اين شرايط، جوّ آرامي در جامعه حاكم شود. اين تحليلگر بازار سرمايه اظهار كرد: در اين شرايط، سازمان بورس موظف است به اين پرسشها پاسخ دهد كه چرا وقتي اتفاقهايي مثل ترور شخصيت بلندپايهاي در كشور رخ ميدهد و اين مساله با واكنش احساسي سرمايهگذاران و معاملهگران روبهرو ميشود از ابزارهاي قانوني كه قانون در اختيارش قرار داده است استفاده نميكند؟ به عنوان مثال؛ با شهادت اسماعيل هنيه، حداقل كاري كه سازمان بورس ميتوانست انجام دهد تعطيلي ۳روزه بورس بود تا كمي از التهابات موجود در جامعه و بازار سرمايه كاسته شود و پس از آن، معاملهگران در جوّ آرامتري به معاملات خود بپردازند. اين در حالي است كه سازمان بورس چنين اقدامي را انجام نداد. اين تحليلگر بازار سرمايه ضمن انتقاد از تأخير در محدود كردن دامنه نوسان ادامه داد: با توجه به اينكه قبلاسازمان بورس با بروز اتفاقي درصدد محدود كردن دامنه نوسان برآمده، پرسش اين است كه چرا اين كار را با تأخير انجام داد و در چند روز گذشته كه سرمايههاي بسياري از سهامداران پودر شد براي اين كار اقدامي انجام نداد؟
بنده بر اين باور هستم كه مسوولان سازمان بورس بايد در رابطه با اين موضوع هم، شفافسازي كنند و درمورد علت آن توضيح دهند. زيرا عملا در دو روز چهارشنبه ۱۰ مردادماه و روز شنبه ۱۳ مردادماه، يك بيتصميمي را از سوي سازمان بورس مشاهده كرديم كه توقع ميرود مسوولان آن درمورد اين مساله پاسخ دهند. اعلمي تأكيد كرد: محدود كردن دامنه نوسان به اين معناست كه بازار سرمايه تعطيل نيست، ولي نقدشوندگي آن كم است و درواقع، شاهد قفل شدن بازار سرمايه هستيم كه اين تصميم سازمان بورس نيز، تبعات خاص خود را دارد. زيرا موارد ذيل دامنه نوسان مثل خاصيت مغناطيسي آن باعث ايجاد صف در بازار سرمايه ميشود و مورد ديگر هم، سرايتپذيري دامنه نوسان است كه اين مساله باعث ميشود صف امروز به فردا منتقل شود. اعلمي يادآور شد: شايد مسوولان سازمان بورس ميخواهند با كم كردن دامنه نوسان و تزريق پول به بازار، صفهاي خريد را به وجود آورند و بازار سرمايه را به صورت دستوري در دست بگيرند. اما بهترين روش اين است كه آنها به جاي محدود كردن دامنه نوسان و تزريق پول، حجم مبنا را افزايش دهند تا با فروشهاي انجام شده، قيمتها بهراحتي پايين نيايند و با گذشت زمان، رفتهرفته بازار سرمايه به روند اصلي خود برگردد.