اعتراض به ابقاي وزراي رييسي
شمارش معكوس براي معرفي كابينه پيشنهادي پزشكيان به مجلس آغاز شد. با رسيدن به ساعات پاياني تقديم ليست وزرا در دولت چهاردهم به مجلس، احتمال ابقاي برخي از وزراي رييسي به گوش ميرسد.
تعادل | فرشته فريادرس|
شمارش معكوس براي معرفي كابينه پيشنهادي پزشكيان به مجلس آغاز شد. با رسيدن به ساعات پاياني تقديم ليست وزرا در دولت چهاردهم به مجلس، احتمال ابقاي برخي از وزراي رييسي به گوش ميرسد. خبري كه واكنش تند برخي از كاربران منتقد و اصلاحطلب را در پي داشت. از آخرين رايزنيهاي سياسي حاميان رييسجمهور براي نهايي شدن گزينه اصلح وزارت جهاد كشاورزي، برخي جريانات پشت پرده مانع از مطرح شدن گزينههاي اصلي شوراي راهبري شدند. حتي اسامي افراد جديد خارج از ليست از جمله معاونين فعلي وزارتخانه شنيده ميشود. براساس ليست ۱۶ نفرهاي كه از سوي كميته تخصصي انتخاب وزير جهاد كشاورزي منتشر شد، چهرههاي مطرحي چون «سيديعقوب موسوي، اسكندر زند، عبدالمهدي بخشنده، غلامرضا نوريقزلچه و حتي احمدعلي كيخا» در بين نامزدهاي اين وزارتخانه به چشم ميخورد. در بين اسامي بالا «بخشنده» از ديگر نامزدها امتياز بالايي را به دست آورده و چهره موجه و مورد اعتماد بسياري از حاميان رييسجمهور و طيف فكري اصلاحات معرفي ميشود. هرچند برخيها بر اين باورند، او در نهايت گزينه نهايي پزشكيان براي معرفي به مجلس است، اما شنيدهها از تحميل «محمدعلي نيكبخت» وزير فعلي به عنوان گزينه محتمل حكايت دارد. انتخابي كه موجي از اعتراضات به راه انداخت. حال با وجود مخالفتهاي گسترده از سوي حاميان رييسجمهور و جريان اصلاحات، بايد ديد آيا پزشكيان به تيم دولت در سايه و جريانهاي حامي نيكبخت در پشت صحنه، امتياز خواهد داد يا گزينه اصلح را از نظر كارشناسان و جامعه بزرگ كشاورزان معرفي خواهد كرد.
پزشكيان در معرض يك آزمون
مسعود پزشكيان در جريان تبليغات انتخاباتي، خود را فردي غيرحزبي معرفي كرده كه با همه جريانهاي سياسي چه اصلاحطلب و اصولگرا كار خواهد كرد. با اين گزاره، ميتوان انتظار داشت كه كابينه او تا اندازهاي شبيه كابينه حسن روحاني از جناحهاي مختلف باشد. اما نگاه فراجناحي پزشكيان در چينش كابينه در همين ابتداي امر، كار او دست داده. در روزهاي نزديك به معرفي كابينه پيشنهادي پزشكيان به مجلس، خبري منتشر شد، مبني برا اينكه چند وزير دولت رييسي ابقا خواهد شد. يكي از همين وزرا، «محمد علي نيكبخت» سكاندار وزارت جهاد كشاورزي است كه امضايش در نامه به شوراي نگهبان براي تاييد صلاحيت اسماعيلي وزير وقت فرهنگ و ارشاد ديده شده، اما اكنون در حال رايزني سنگين براي ابقا در دولت پزشكيان است. اين خبر واكنش برخي كاربران منتقد و اصلاحطلب را در پي داشت. طيف اصلاحطلبان با مخالفتهايي كه به لحاظ منش سياسي و فكري و بعضا عملكرد او دارند تاكنون مانع از قطعي شدن و تثبيت او پس از دولت سيزدهم شدهاند و خواستار تغيير هستند.
واكنشها به ابقاي وزير جهاد
جواد امام، سخنگوي جبهه اصلاحات به احتمال ابقاي وزراي رييسي در كابينه پزشكيان واكنش نشان داد و در شبكه اجتماعي ايكس نوشت: ۱) نميگذارند وزراي خودم را انتخاب كنم. 2) نگذاشتند، وزراي خودم را انتخاب كنم. اولي، از جنس سياست است و به كار مملكتداري ميآيد، و دومي از جنس تاريخ است و به كار تاريخنگاري ميآيد. فرصت صحبت كردن با مردم را مغتنم بشماريد.
جليل رحيمي جهانآبادي از نماينده پيشين مجلس و از حاميان رييسجمهور هم در توييتي نوشت: «جناب رييسجمهور؛ مردم به تغيير راي دادهاند؛ افرادي كه وزارتخانهها را به ستاد رقيب شما بدل كرده بودند و اگر رقيب برنده ميشد در بين معاونان رييسجمهور و وزرا بودند نبايد الان در ليست كابينه شما باشند. مردم را نااميد نكنيد. حذف رييسجمهوري كه عقبه مردمي نداشته باشد كار سختي نيست.» يكي ديگر از چهرههاي تصميمساز دولت چهاردهم خواستار ورود رسانهها و بررسي عملكردها شد. او نوشت: «ما به تغيير راي دادهايم و اگر قرار بود وزرا بمانند به آقاي جليلي راي داده بوديم.» به گفته او، «توجه به وضعيت كاركنان وزارت جهاد كشاورزي و كمتوجهي به توان مالي كشاورزان و قشر توليدكننده و همچنين تاخير در پرداخت خريد تضميني محصول گندمكاران و ايجاد كانون تبليغاتي دو رقيب اصلي رييسجمهور جديد را بخشي از نقدهاي وارده عنوان كرد.» برخي هم نوشتند: «آقاي پزشكيان! نگذاريد به نام شما، «دولت دوم رييسي» تشكيل شود!»
كدام جريان در پشت صحنه حامي نيكبخت است؟
جهاد كشاورزي يكي از وزارتخانههاي راهبردي با چالشهاي متعدد است كه با منافع كشاورزان، معيشت مردم گره خورده است. بنابراين اگر اهميتش بيشتر از ابروزارتخانه صمت نباشد، كمتر نيست. از اين رو، سكاندار و تيم مديريتي مسوول در تمامي ساختار تشكيلاتي اين مجموعه نقش تعيينكننده در عملكرد دولتها داشته و دارد. اما در سالهاي اخير و به ويژه در يكي، دو سال گذشته جريانهاي خاص در صنعت غذا با استفاده از پل ارتباطي خود و ضعف وزير و معاونين وزارتخانه، هر طور كه خواستهاند در وزارت جهاد كشاورزي و در ديگر اركان دولت سيزدهم در زمينه قيمتگذاري نهادهها، تامين و تخصيص ارز، اخذ مجوزهاي مختلف، لابيهاي گسترده براي دريافت ارز و... جولان دادهاند. با نگاه به اين مسائل، برخي فعالان اين حوزه بر اين باور هستند كه استفاده از افرادي مثل «نيكبخت» كه خود در شرايط فعلي بهدليل تصميمات غيركارشناسي، انتصاب افراد غيرمتعهد به بخش كشاورزي و عدم صراحت و شهامت در دفاع از حقوق كشاورزان كه از بانيان وضع موجود هستند، نتيجهاي جز بياعتمادي كامل كشاورزان و ضربه جدي به امنيت غذايي كشور نخواهد داشت. البته اخبار تاييد نشدهاي منتشر شده مبني بر اينكه ظاهرا مديرعامل يك شركت بزرگ شكلاتسازي كشور كه از دوستان پزشكيان است و كلانتري دبيركل محترم خانه كشاورز، آقاي نيكبخت گزينه شانزدهم ليست را به رييسجمهور معرفي كردهاند و از وي خواستهاند او را در وزارت جهاد كشاورزي ابقا كند. در ادامه اما برخي شنيدههاي پشت صحنه، حكايت از آن دارد كه لابيها و فشارهاي اصلي براي ابقاي نيكبخت در دولت پزشكيان نه اين فعال اقتصادي، بلكه تيم مدلل بزرگترين واردكننده نهادههاي دامي با محوريت ترك نژاد و با همكاري كلانتري وزير سالهاي دور كشاورزي در جريان بوده است. [روزنامه تعادل به عنوان يك رسانه بيطرف اين شنيدهها را تاييد يا رد نميكند.] اما آنچه واضح است و جاي تعجب دارد اينكه براساس آرا و امتيازات اعضاي كميته مشورتي انتخاب وزير جهادكشاورزي، «عبدالمهدي بخشنده» معاون برنامهريزي و امور اقتصادي وزير جهاد كشاورزي ايران در دولتهاي خاتمي و روحان، با فاصله زياد از ديگر نفرات به عنوان گزينه اصلي وزارت به شوراي راهبري معرفي شد، اما ناگهان خبر رسيد كه فشارهايي براي حذف گزينه اصلي جهادكشاورزي و تحميل نيكبخت وزير فعلي دولت سيزدهم در جريان است. ناگفته نماند، نيكبخت در دوران مديريت سعي بر آن داشته تا از حضور جناح فكري اصلاحطلب در فرآيند مديريتي اين وزارتخانه بهكارگيري كند كه مسووليت داشتن چند تن از معاونين و مديران ملي و حتي رييس حوزه رياست مجموعه جهاد كشاورزي مصداق بارز موضوع است.
گزينههاي اصلي و دو گزينه جديد
در بين اسامي مطرح شده در شوراي راهبردي، هر چند «عبدالمهدي بخشنده» از ديگر نامزدها امتياز بالايي را به دست آورده است و چهره موجه و مورد اعتماد بسياري از حاميان رييسجمهور و طيف فكري اصلاحات معرفي ميشود. اين گزينه وزارت كشاورزي زماني معاون وزراي اين وزراتخانه در دولتهاي خاتمي و روحاني بوده است.او پس از دولت خاتمي اداره هلدينگ كشاورزي بنياد مستضعفان را برعهده داشت. برخيها بر اين باورند كه اين شخصيت محبوب و علمي در نهايت گزينه نهايي پزشكيان براي معرفي به مجلس دوازدهم ميشود.
اما ديگر چهره شاخص براي وزارت جهادكشاورزي نوري قزلجه است. غلامرضا نوريقزلچه پس از پايان دوره نهم مجلس به عنوان جانشين قائم مقام وزير كشاورزي منصوب شد، او همزمان مشاور وزير جهاد كشاورزي وقت بود و پس از آن به عنوان معاون ارتباطات حوزه رياست مجلس و سرانجام به عنوان معاون اجرايي علي لاريجاني منصوب شد و تا آغاز دوره يازدهم مجلس در اين سمت باقي ماند. او كه اكنون به عنوان عضو هياترييسه مجلس و سابقه عضويت در كميسيون كشاورزي مجلس را هم در كارنامه خود دارد احتمالا با مانع نمايندگان و خروج از خانه ملت مواجه ميشود. گفته ميشود عدم تجربه لازم وي در بدنه وزارت جهاد كشاورزي و سطوح عالي مديريت اجرايي باعث شده تا از او به عنوان وزير مجلسي ياد كنند؛ چراكه وزارت جهاد كشاورزي از حضور نمايندگان مجلس در نقش وزير نيز تجربه موفقي ندارند و همواره ناكارآمديها را شاهد بودهاند.
با اين وجود مطرح شدن اين گزينهها، اما پايش اخبار در 24 ساعت گذشته، از احتمال مطرح شدن گزينههاي پيشنهادي جديدي حتي خارج از اسامي ۱۶گانه كارگروه تخصصي شوراي راهبري مطرح ميشود. «كاظم خاوازي و محمدمهدي برومندي» كه اكنون هم در مسووليت معاونتهاي اقتصادي و باغباني قرار دارند، دو گزينه جديد پيشنهادي هستند.
گزينه كشاورزان چه كسي است؟
ازسوي ديگر ماجرا و از سمت كشاورزان، داراب قنبري كشاورز خوزستاني روستاي بردلا در بخش عقيلي شهرستان گتوند كه در انتخابات اخير پدر كهنسال خود را بر پشت خود گرفته و تا شعبه اخذ راي برده و در طول مسير دكتر مسعود پزشكيان را خطاب گرفته بود و خواستههاي خود را نيز در معرفي مديران متخصص و پاكدست صراحتا اعلام كرده بود، در يك اقدام جالب به كاروان بزرگ كشاورزان ايران و كاركنان و بازنشستگان وزارت جهاد كشاورزي پيوست و با اعلام حمايت و ارسال پيامك به مسعود پزشكيان رييسجمهور، محمدجواد ظريف و جواد آذري جهرمي خواستار معرفي «سيديعقوب موسوي» يكي از پاكدستترين مديران و نوابغ كشاورزي براي تصدي پست وزارت جهاد كشاورزي شد. او با ارسال پيامك، خواستار رسانهاي شدن آن گرديد.
جامعه كشاورزي ايران اميد دارد كه مجموعه تصميمساز و تصميمگير دولت چهاردهم با درنظرگرفتن تجربه حضور در ميادين و عرصههاي مختلف كشاورزي؛ خروجي افراد معرفيشده به عنوان گزينه وزارت جهاد كشاورزي، افرادي كاردان، مدافع حقوق كشاورزان و كارنامه سالم كاري باشند. درنهايت بايد تا فردا منتظر بمانيم و ببينيم بار دوش اين خدمت سنگين برعهده كدام يك از گزينهها گذاشته خواهد شد.