انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی گریبانگير بازار سرمایه و دولت

۱۴۰۳/۰۵/۲۴ - ۰۲:۵۲:۱۷
کد خبر: ۳۱۸۷۶۵

مجید عشقی در بیست و پنجمین میز صنعت با موضوع قیمت‌گذاری دستوری و در دیدار با مدیران صنایع، انجمن‌های صنفی و اتاق بازرگانی به بیان ریشه‌های رکود دامنه‌دار بازار سهام، به‌ویژه در ماه‌های اخیر پرداخت و اظهار داشت: این جلسه برای هماهنگی بیشتر اقدامات موردنیاز از سوی شرکت‌ها، انجمن‌ها، سازمان بورس و دیگر دستگاه‌های اجرایی برای ارائه پیشنهادات لازم جهت سیاست‌گذاری‌های صحیح، تدقیق استراتژی‌های توسعه صنعتی و مقابله با بحث قیمت‌گذاری دستوری طبق برنامه هفتم توسعه برگزار شده است تا موضوعات کلیدی را به مجلس و دولت جدید ارائه و در جلسات کمیسیون‌های مرتبط در این دو قوه تبیین کنیم.

مجید عشقی در بیست و پنجمین میز صنعت با موضوع قیمت‌گذاری دستوری و در دیدار با مدیران صنایع، انجمن‌های صنفی و اتاق بازرگانی به بیان ریشه‌های رکود دامنه‌دار بازار سهام، به‌ویژه در ماه‌های اخیر پرداخت و اظهار داشت: این جلسه برای هماهنگی بیشتر اقدامات موردنیاز از سوی شرکت‌ها، انجمن‌ها، سازمان بورس و دیگر دستگاه‌های اجرایی برای ارائه پیشنهادات لازم جهت سیاست‌گذاری‌های صحیح، تدقیق استراتژی‌های توسعه صنعتی و مقابله با بحث قیمت‌گذاری دستوری طبق برنامه هفتم توسعه برگزار شده است تا موضوعات کلیدی را به مجلس و دولت جدید ارائه و در جلسات کمیسیون‌های مرتبط در این دو قوه تبیین کنیم.

عشقی ایجاد اعتماد را برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه یک رکن اساسی توسعه و رشد مورد نیاز اقتصاد کشور خواند و تاکید کرد: این روزها اعتماد سرمایه‌گذاران به دلایل مختلف سلب شده است. قیمت‌گذاری دستوری نیز یکی از مهم‌ترین عوامل از بین بردن این اعتماد است. در دوره جدید، مراجعی از جمله شورای رقابت، سازمان برنامه و بودجه، وزارت اقتصاد و همچنین مجلس‌ شورای اسلامی با برگزاری جلسات به صورت تخصصی و با همکاری و هماهنگی بیشتر می‌توانند برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از قیمت‌گذاری دستوری کمک کنند.

ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اهمیت صنایع بورسی و تاثیرپذیری آنها از قیمت‌گذاری دستوری بیان کرد: قیمت‌گذاری دستوری، بر بازار سرمایه تاثیر مستقیم داشته و تشکیل سرمایه و سرمایه‌گذار را با چالش‌های زیاد مواجه کرده است. برخی صنایع مرگ خاموش دارند و ممکن است تاثیر چالش‌هایی که امروز بعضی از صنایع با آن مواجه هستند را مشاهده نکنیم اما قطعا در بلندمدت آشکار خواهد شد. وی با تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی برای مقابله با قیمت‌گذاری دستوری و تاثیر آن بر صنایع باید در راس امور قرار گیرد و در این زمینه تقسیم وظایف شود، گفت: بخشی از این اقدامات باید در سطح خود شرکت‌ها و بخش دیگر در سطح انجمن‎ها، اصناف و در لایه‌های بعدی نیز مجلس و وزارتخانه‌ها و نهادهای نظارتی رقم بخورد. عشقی با بیان اینکه ما متاسفانه در حال حاضر بیش از آنکه به دنبال سودآوری هر چه بیشتر صنایع باشیم، به دنبال عدم ضرر و زیان آنها هستیم، مطرح کرد: طی ۲ سال گذشته حداقل ۵۰۰ همت سود شرکت‌های بورسی به صورت سوبسید و رانت از دست رفته است که اگر این مقدار وارد چرخه تولید می‌شد قطعا در شرایط تحریم، تحرک کافی به صنایع مهم و بزرگ کشور داده می‌شد. ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار یکی دیگر از عوامل آسیب‌زای این روز‌های بازار سرمایه را آثار انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی دانست و خاطرنشان کرد: انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی که توسط بانک مرکزی ابلاغ شد نه تنها در همان ابتدا آثار مخرب خود بر بازار سرمایه را گذاشت بلکه این تصمیم اشتباه که بدون اخذ نظرات کارشناسی تمامی نهادهای ذی‌ربط گرفته شد به ضرر خود دولت هم تمام شد. وی ضمن اشاره به اینکه قیمت‌گذاری دستوری میزان تولیدات صنایع را کاهش محسوسی داده است، بیان کرد: صنعت خودرو اکنون با ۲۵۰ همت زیان انباشته مواجه بوده و در‌حالی که عملیات آن زیان‌آور است نمی‌تواند صرفا با تجدید ارزیابی‌های مکرر زنده بماند. عشقی با اشاره به لزوم کمک‌های ویژه تیم اقتصادی دولت چهاردهم به بازار سرمایه، تصریح کرد: کابینه اقتصادی دولت به مجلس معرفی شده و خوشبختانه آقای دکتر همتی و دکتر طیب‌نیا با‌توجه به سابقه پیشین خود در امور اقتصادی کشور، بر مشکلات و مسائل واقف بوده و قطعا می‌توانند ما را در زمینه بازار سرمایه و قیمت‌گذاری کمک کنند. عشقی با اشاره به اهمیت صنایع بورسی و تاثیرپذیری آنها از قیمت‌گذاری دستوری تاکید کرد: قیمت‌‌گذاری دستوری، بر بازار سرمایه تاثیر مستقیم داشته و تشکیل سرمایه و سرمایه‌گذار را با چالش‌های زیاد مواجه کرده است. او با تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی برای مقابله با قیمت‌گذاری دستوری و تاثیر آن بر صنایع باید در راس امور قرار گیرد و در این زمینه تقسیم وظایف شود، گفت: بخشی از این اقدامات باید در سطح خود شرکت‌ها و بخش دیگر در سطح انجمن‌ها، اصناف و در لایه‌های بعدی نیز مجلس و وزارتخانه‌ها و نهادهای نظارتی رقم بخورد. ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه متاسفانه در حال حاضر بیش از آنکه به دنبال سودآوری هر چه بیشتر صنایع باشیم، به دنبال عدم ضرر و زیان آنها هستیم، اعلام کرد: طی ۲ سال گذشته حداقل ۵۰۰ همت سود شرکت‌های بورسی به صورت سوبسید و رانت از دست رفته است که اگر این مقدار وارد چرخه تولید می‌شد قطعا در شرایط تحریم، تحرک کافی به صنایع مهم و بزرگ کشور داده می‌شد.

 

حفظ منافع ذی‌نفعان

رضاعیوضلو، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار هم، بررسی مسائل و مشکلات صنایع کشور را از اهداف برگزاری میز صنعت در حوزه‌های مختلف، ذکر کرد و گفت: پس از برگزاری این جلسات، همکاران میز صنعت به صورت اجمالی گزارشی از مسائل اساسی و مشکلات صنایع تهیه کرده و به نهادهای ذی‌ربط برای رسیدگی به مشکلات آنان ارسال می‌کنند.

 

قیمت‌گذاری دستوری چالش بزرگ صنایع

رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس با بیان اینکه تاکنون گزارش‌های مدونی از حوزه‌های مربوط به صنایع مختلف تهیه شده و از مراجع مختلف پیگیری‌های لازم به منظور رفع مشکلات و مسائل مختلف صورت گرفته، افزود: مشکل اکثر صنایع در این میز صنعت، بحث قیمت‌گذاری دستوری است. او افزود: تاکنون خروجی‌های ملموسی از میزهای صنایع مختلف چون پتروشیمی و پالایشگاه‌ها و غیره را طی برگزاری میزهای صنعت شاهد بوده‌ایم. عیوضلو با بیان اینکه در حال حاضر صنایعی چون خودرو، لاستیک، شوینده‌ها، قند و شکر، نیروگاهی، دارو و مخابرات درگیر قیمت‌گذاری دستوری هستند، گفت: متاسفانه صنایع بزرگ و مهم کشور از قیمت‌گذاری دستوری آسیب‌های فراوان دیده‌اند و حاشیه سود آنها در کمترین سطح قرار دارد به‌طوری‌که حاشیه سود در کل صنایع تولیدی بورس و فرابورس که در سال ۹۹ به ۲۹ درصد می‌رسید حالا طی سه ماهه ابتدایی سال جاری به ۱۲ درصد رسیده است. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس تاکید کرد: با قیمت‌گذاری دستوری تولید کشور مخدوش شده است و انگیزه تولیدکنندگان و تمایل سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری برای پروژه‌های تولیدی کاهش یافته که برای این منظور باید نقشه راهی برای ادامه مسیر تدوین کرد. به گفته این مقام مسوول؛ انتظار می‌رود مسائل و مشکلات صنایع به سیاست‌گذاران اقتصادی منعکس و راهکارهای مربوط به آن ارائه و اجرا شود. «برگزاری میز صنایع و مکاتبه با نهادهای ذی‌صلاح برای رفع مشکلات صنایع، تهیه و تنظیم گزارش‌های ماهانه، تهیه گزارش‌های خاص، اقدامات لازم در ارتباط با ناشران اوراق بهادار، برگزاری جلسات درون سازمانی و دوره‌های آموزشی و تجلیل از ناشران برتر» ازجمله مهم‌ترین اقدامات اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران به شمار می‌رود.