نفت حداقل موجودي صندوق توسعه را بر باد داد

۱۴۰۳/۰۵/۲۴ - ۰۳:۱۷:۲۹
کد خبر: ۳۱۸۷۷۹

عضو هيات علمي موسسه مطالعات بين‌المللي انرژي گفت: ما تفاهمنامه ۲۵ ساله با چين منعقد كرديم، اما با تداوم شرايط تحريم چين حتي يك ريال هم نمي‌تواند در كشور ما سرمايه‌گذاري كند و شركت‌هاي معتبر اين كشور امكان حضور ندارند.

عضو هيات علمي موسسه مطالعات بين‌المللي انرژي گفت: ما تفاهمنامه ۲۵ ساله با چين منعقد كرديم، اما با تداوم شرايط تحريم چين حتي يك ريال هم نمي‌تواند در كشور ما سرمايه‌گذاري كند و شركت‌هاي معتبر اين كشور امكان حضور ندارند.

مرتضي بهروزي‌فر در گفت‌وگو با ايلنا، با اشاره به چالش‌هاي صنعت نفت و اقداماتي كه در دولت چهاردهم براي عبور از اين شرايط بايد انجام شود، اظهار داشت: يكي از مهم‌ترين مشكلاتي كه ما در كل سيستم در ۳ سال گذشته داشته‌ايم شوآف بوده است. مثلا گفته شد كه بيش ۱۰۰ ميليارد دلار قرارداد منعقد كرديم و تفاهمنامه‌ها به جاي قرارداد معرفي و اين باعث شد بودجه كشور و حداقل موجودي صندوق توسعه ملي هم بر باد رفت، از طرفي متناسب با پولي كه سرمايه‌گذاري شد دستاوردي نداشتيم.
وي با بيان اينكه بايد رييس‌جمهور دولت چهاردهم بايد بداند كه با تداوم اين شرايط صنعت نفت امكان ادامه حيات ندارد، افزود: ما تفاهمنامه ۲۵ ساله با چين منعقد كرديم با تداوم شرايط تحريم چين حتي يك ريال هم نمي‌تواند در كشور ما سرمايه‌گذاري كند و شركت‌هاي معتبر اين كشور امكان حضور ندارند.
عضو هيات علمي موسسه مطالعات بين‌المللي انرژي گفت: ما نفت را نيز امروز با شرايط بسيار بد و با نرخ پايين و تخفيف بالا مي‌فروشيم و در ازاي آن در بهترين حالت كالاي بنجل چيني وارد مي‌كنيم، مسلما وضعيت اقتصاد كشور در يكي دو سال گذشته نشان نمي‌دهد كه روزي ۱.۵ تا ۲ ميليون بشكه نفت مي‌فروشيم.
وي بيان داشت: يكي از مواردي كه آقاي پزشكيان بايد مدنظر داشته باشد اينكه براي حرف‌ها و ادعاهايي كه در مورد اجراي پروژه‌ها تعيين مي‌شود؛ زمان تعيين كند اگر قرار است افزايش توليد داده شود، مسوول مربوطه سر موعد مقرر نسبت به وعده پاسخگو باشد. اگر عملياتي بود تشويق و در غير اين صورت مدير مربوطه تنبيه شود و حتي ترتيباتي اتخاذ شود كه نتواند در دولت كار كند، زيرا كارگران و كاركنان نفت با چنگ و دندان در اين صنعت كار كرده‌اند كه توانستند اين وضعيت را در توليد نفت و گاز داشته و حداقل‌ها را حفظ كنيم، مسلما اگر اين تلاش نبود وضعيت از اين هم بدتر بود. بهروزي‌فر با بيان اينكه ناترازي صنعت گاز بدون ترديد سال به سال بدتر مي‌شود، خاطرنشان كرد: باتوجه به عدم توسعه اين صنعت؛ در اوج گرما هم بخشي از نيروگاه‌ها سوخت مايع مصرف مي‌كنند يعني ما حتي در اوج گرما كه مصرف گاز در آف‌پيك است، امكان تامين گاز مصرفي كشور را نداريم و وقتي دما كاهش پيدا مي‌كند كه از اين هم بدتر مي‌شود و نتيجه اينكه صنعت پتروشيمي بايد كار را متوقف كند و نيروگاه‌ها سوخت دوم مصرف كنند.
وي تاكيد كرد: تا زماني كه مشكل‌مان را با دنيا حل نكنيم و سرمايه و دانش فني جذب نكرده و مديريت نداشته باشيم هر سال اوضاع تامين گاز بدتر مي‌شود، مگر اينكه تغيير اساسي داشته باشيم.

اين كارشناس حوزه انرژي در ادامه درباره انتخاب محسن پاك‌نژاد به عنوان وزير پيشنهادي نفت تصريح كرد: صنعت نفت كشور ما بيش از ۱۰۰ سال قدمت دارد و بعد از انقلاب وزارت نفت تشكيل شد، اما متاسفانه به عنوان وزارتخانه‌اي كه با انقلاب شكل گرفته در اين در دوره ۴۵ سال عملا در تربيت مدير موفق عمل نكرده است، يعني به جايي نرسيده‌ايم مديراني در تراز بين‌المللي در شركت ملي نفت پروروش دهيم كه هم وزارت نفت را اداره كند و هم در دنيا به عنوان وزير نفت ايران تاثيرگذار باشند، ولي در هر حال آقاي پاك‌نژاد بيش از ۲۵ سال در صنعت نفت سابقه كار دارد مي‌تواند وزير مناسبي باشد به شرطي كه مديران ارشد و مياني وزارتخانه را از بدنه نفت انتخاب كند. افرادي را منتصب كند كه تاثيرگذار بوده و افق ديد بلندمدت داشته باشند.  وي متذكر شد: پاك‌نژاد مي‌تواند يك مدير موفق باشد اما لازمه آن اين است كه بايد سايه تحريم از سر صنعت نفت و اقتصاد كشور حذف شود، تا زماني كه تحت تحريم هستيم؛ نمي‌توانيم قابليت‌هايمان را به منصه ظهور برسانيم و متناسب با ذخاير نفت و گاز كشور توليد داشته باشيم و از سوي ديگر با بهينه‌سازي مصرف كاري كنيم كه با حفظ و حتي افزايش رفاه مردم كاهش مصرف داشته باشيم، بعبارت ديگر تا مساله تحريم حل نشود قوي‌ترين فرد دنيا هم به عنوان وزير نفت ايران انتخاب شود؛ نمي‌تواند اين كشتي در حال غرق شدن را نجات دهد.