«تعادل» روند بازار سرمایه را بررسی می کند

آینده بورس در گرو تصمیمات دولت

۱۴۰۳/۰۵/۲۷ - ۰۱:۰۷:۰۳
کد خبر: ۳۱۸۹۴۸
آینده بورس در گرو تصمیمات دولت

در هفته اخیر بالاخره مقاومت بورس تهران شکست و شاخص کل بورس به محدوده 1.9 میلیونی رسید. افت شاخص تنها خروج نقدینگی را در پی نداشت و اعتماد سهامداران نیز با سقوط شاخص به یک کانال جدید نزولی شد.

در هفته اخیر بالاخره مقاومت بورس تهران شکست و شاخص کل بورس به محدوده 1.9 میلیونی رسید. افت شاخص تنها خروج نقدینگی را در پی نداشت و اعتماد سهامداران نیز با سقوط شاخص به یک کانال جدید نزولی شد.

بازار سرمایه چهار سال است که روز خوش به خود ندیده و هر روز شاهد وخامت اوضاع هستیم، همچنین دو دولت دوازدهم و سیزدهم نتوانسته‌اند با مصوبه یا برنامه‌ای درست و مشخص وضعیت بازار را تغییر دهند و حتی دولت سیزدهم با دستکاری و دخالت در بازار سرمایه اعتماد سهامداران را نسبت به بازار کاهش داد و با مصوبات پنهانی باعث شد که برخی از سهامداران بورسی حتی بر روی سرمایه اولیه خود نیز زیان کنند و به‌طور کل شرایط بدتری برای بازار سرمایه رقم بخورد.

پس گذشت از روزهای متعدد و ریزش‌های سنگین، مسعود پزشکیان به عنوان نهمین ريیس جمهور کشور روی کار آمد و در حال حاضر اعضای کابینه خود را معرفی می‌کند. برخی از فعالان بازار سرمایه پیش‌بینی می‌کردند که با پیروزی پزشکیان بورس یکپارچه سبزپوش شود؛ اما تالار شیشه‌ای معاملات تنها دو روز سبزپوش بود و پس از آن شاهد سرخ پوشی بازار بودیم.

در مدت شاخص فراز و فرودهای بسیاری داشت و در نهایت شاهد ورود آن به کانال 1.9 میلیونی بودیم، همین موضوع باعث شد که بالاخره سازمان و شورای عالی بورس به فکر بیفتند و باتشکیل جلسه‌ای از بازار سهام حمایت کنند.

محمدرضا فرزین، ريیس کل بانک مرکزی خبر از حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه داد و قرار شد از آخرین روز کاری هفته اخیر یعنی چهارشنبه به بانک‌ها ابلاغ کنند که 5 همت سهم از بورس بخرند مشروط این که محدودیت های قانونی خرید سهم توسط بانک‌ها در مقطع فعلی مورد چشم پوشی همه ارکان ذی ربط قرار گیرد.همچنین تکلیف می‌کنیم که تا سقف 45 همت برای کارگزاری‌ها و صندوق تثبیت بازار سرمایه اعتبار با نرخ حداقلی برای حمایت از بورس و سهام توسط سیستم بانکی در نظر گرفته شود.

همین ورود نقدینگی شاخص را در آخرین روز کاری هفته مثبت کرد؛ اما به نظر نمی‌رسد که بورس تهران بتواند روزهای متعددی را مثبت باشد و تنها این مصوبات در کوتاه مدت پاسخگوی بازار است و در بلندمدت نمی‌تواند نتیجه چندانی برای بازار داشته باشد. به عقیده بسیاری از کارشناسان برای اینکه بورس تهران در بلندمدت بتواند روندی مثبت داشته باشد و تغییر شرایط را تجربه کند، باید در وهله نخست سازمان بورس خود را متولی بازار بداند و اجازه دستکاری و دخالت هیچ نهاد و مسئولی در بازار ندهد. پس از این مورد مسئولان کشوری باید به صورت واضح از بازار حمایت کنند؛ البته باید دقت کرد این حمایت به معنای دخالت نیست و این حمایت بدان معناست که به بازارهای موازی وزن بیشتری نسبت به بورس ندهد و به نوعی اجازه ندهد که از بورس برای توسعه، سروسامان داد به سایر بازارها استفاده شود. همانطور که گفته شد بورس تهران وضعیت خوبی ندارد و با تغییر دولت انتظار می رود که بورس تهران نیز متولی داشته باشد و مسئولان یکپارچه به این بازار رسیدگی کنند.

 

بازدهی بورس در هفته اخیر

شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم یک میلیون و 998 هزار و 118 واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 4 هزار و 462 واحد پایین‌تر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی 0.2 درصد شد. شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 2 هزار و 110 واحد پایین‌تر ایستاد و بازدهی منفی 0.3 درصدی را ثبت کرد.

در ابتدای هفته اخیر شاخص کل بورس تهران روز شنبه هزار و 121 واحد رشد کرد. اما روز یکشنبه شاخص 466 واحد ریزش کرد. روز دوشنبه شاخص 4 هزار و 721 واحد پایین آمد. شاخص در روز سه‌شنبه 7 هزار و 568 واحد افت کرد. در روز چهارشنبه شاخص کل 7 هزار و 34 واحد رشد کرد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام 15 هزار و 749 میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز هزار و 683 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 2 هزار و 628 هفته پیشین، کاهش 36 درصدی داشته است.

میانگین ارزش صف‌های فروش در هفته اخیر هزار میلیارد تومان بود که از میانگین هفته‌ پیشین 9 میلیارد تومان بیشتر بود و رشد یک درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته هزار و 478 میلیارد تومان بود که در روز ‌سه‌شنبه ثبت شد و کمترین رقم 668 میلیارد تومان بود که در روز چهار‌شنبه ثبت شد.

میانگین ارزش صف‌های خرید در هفته اخیر 300 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 245 میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صف‌های خرید 445 درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته 855 میلیارد تومان بود و در روز ‌چهارشنبه ثبت شد. پایین‌ترین رقم به روز سه‌شنبه برمی‌گردد که 45 میلیارد تومان بود. در اولین روز معاملاتی هفته، 170 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و روز یکشنبه این رقم به 107 میلیارد تومان رسید. روز دوشنبه 327 میلیارد تومان خارج شد و روز سه‌شنبه شاهد خروج 351 میلیارد تومان پول حقیقی بودیم. در آخرین روز معاملاتی هفته پس از 13 روز پول حقیقی وارد شد که ارزش آن 43 میلیارد تومان بود. در مجموع کل هفته 912 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی 182 میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین 64 درصد کاهش یافته است.

 

بورس کالا در یک نگاه

آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان می‌دهد در هفته منتهی به ۲۵ مرداد بالغ بر ۳.۳ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش ۴۴.۶ هزار میلیارد تومان معامله شد. ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر ۲۶.۶ هزار میلیارد تومان برآورد شد.

برترین‌های بورس کالای ایران در هفته منتهی به ۲۵ مرداد ماه براساس ارزش فروش شرکت ها در بازار فیزیکی به شرح زیر است:

فولاد مبارکه اصفهان با ثبت معامله ۳۸۷ هزار و ۸۱۰ تن انواع ورق و آرگون به ارزش ۱۲ هزار و ۶۱۴ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۱۰ هزار و ۲۶۰ تن مس کاتد، مس کم عیار، مفتول مسی و کنسانتره مولیبدن به ارزش ۴ هزار و ۴۳ میلیارد تومان دوم شد.

ذوب آهن اصفهان با فروش ۷۷ هزار و ۴۱۹ تن بلوم و بیلت فولادی، تیرآهن، شمش بلوم و میلگرد و ثبت ارزش ۲ هزار و ۴۹ میلیارد تومان سوم شد. پالایش نفت بندرعباس با فروش ۱۰۵هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۶۴۱میلیارد تومان در جایگاه چهارم ایستاد.

پالایش نفت اصفهان با فروش ۹۳ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۴۵۶ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. مجتمع سرب و روی انگوران با فروش ۱۱۸ هزار تن خاک روی به ارزش هزار و ۲۱۳ میلیارد تومان ششم شد.

جهان فولاد سیرجان با معامله ۴۴ هزار و ۵۰۰ تن آهن اسفنجی، میلگرد و بلوم و بیلت فولادی به ارزش هزار و ۹۴ میلیارد تومان هفتم شد. معدنی و صنعتی گل گهر با داد و ستد ۱۹۰ هزار تن گندله به ارزش هزار میلیارد تومان در جایگاه هشتم قرار گرفت.

معدنی و صنعتی گهر زمین ۱۸۰ هزار تن کنسانتره و گندله به ارزش ۸۰۴ میلیارد تومان فروخت و نهم شد. پالایشگاه نفت تهران نیز با معامله ۴۶ هزار و ۵۰۰ تن گوگرد، لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش ۷۹۲ میلیارد تومان دهم شد.