تدبیرهای کوتاهمدت در دستور کار سازمان بورس
در هفتهای که گذشت سازمان و شرکت بورس تهران جلساتی برای تصمیم گیری درخصوص وضعیت بازار سرمایه و ترمیم آن برگزار کردند که در این گزارش برخی از نتایج آن آورده شده است.
در هفتهای که گذشت سازمان و شرکت بورس تهران جلساتی برای تصمیم گیری درخصوص وضعیت بازار سرمایه و ترمیم آن برگزار کردند که در این گزارش برخی از نتایج آن آورده شده است.
محمود گودرزی، در جلسه انتشار اوراق اختیار فروش تبعی بیمه سهام با بیان اینکه مدتی پیش با توجه به شرایط بازار، پیشنهاداتی از سوی بورس تهران برای اعضای هیات مدیره سازمان بورس از جمله بیمه سهام ارائه شد که با استقبال اعضای هیات مدیره سازمان مواجه و نهایتا چارچوب کلی آن در شورای عالی بورس نیز تصویب شد، گفت: لیکن با توجه به شرایط و تنگنای مالی که ناشران درگیر آن هستند، سازمان بورس به شورا پیشنهاد داد که در کنار انتشار بیمه سهام از سوی سهامداران عمده ۳۲ ناشر بورس تهران، صندوق تثبیت بازار نیز ۵۰ درصد از پوشش بیمه را بدون ارائه تضامین و وثایق برعهده بگیرد. گودرزی این موضوع را یک اقدام جدید دانست و گفت: برای تصمیم گیری در مورد بیمه سهام، جزئیات سهامداری (حقیقی - حقوقی) تمام ۳۲ ناشری که ۸۰ بازار بورس تهران را تشکیل می دهند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. وی افزود: با این توصیف، بیش از ۹۵ درصد از سهامداران حقیقی در کلیه شرکتهایی که ۳۲ ناشر برتر دارند، دارای پرتفوی زیر ۱۰۰ میلیون تومان بوده و این نشان میدهد که ناشران و سهامداران عمده شرکتها باید توجه ویژه به سهامداران خرد و حقیقی داشته باشند چرا که آنان پس اندازهای خود را وارد بازار کردهاند و در شرایط حاضر دچار زیان شدهاند.
مدیرعامل بورس تهران در ادامه اظهار داشت: این اقدام یک قدم موثر از سوی سهامداران عمده است چرا که میتواند ضمن نشان دادن اعتقاد به ارزندگی سهام خود، به سرمایهگذاری بلندمدت کمک کرده و ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهد. وی هدف از انتشار این اوراق را ایجاد اطمینان در سهامداران دانست و عنوان کرد: کمیته انتشاری در بورس تهران تشکیل شده که اعضای آن را نمایندگانی از بورس تهران، سپرده گذاری مرکزی و سازمان بورس تشکیل می دهند و قرار است بر فرآیند کار نظارت داشته باشند. یکی از الزامات بیمه سهام انجام تسویه به صورت نقدی به منظور مدیریت ریسک است. گودرزی خاطرنشان کرد: نهایتا مقرر شد به منظور حمایت اثربخش از سرمایهگذاران حقیقی، ۵۲ ناشر برتر بورسی و فرابورس (۳۲ ناشر بورسی و ۲۰ ناشر فرابورسی) در قالب طرح پوشش بیمه سهام سهامداران حقیقی، ملزم به انتشار اوراق فروش تبعی به منظور تضمین نرخ بازدهی ارزش دارایی سهامداران خود شوند. همچنین به منظور کاهش ریسک ناشران، صندوق تثبیت بازار سرمایه پس از تصویب موضوع در هیات امنای خود، ۵۰درصد مبلغ پوشش بیمه را بدون ارائه تضامین و وثایق تامین خواهند کرد.
حمایت ۵ همتی صندوقهای سرمایهگذاری
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه با مدیران صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بازار که با هدف بررسی طرح انتشار اوراق اختیار فروش تبعی با هدف تامین مالی به مبلغ ۵ همت برگزار شد، گفت: در هیات مدیره صندوق توسعه بازار سرمایه تصمیمی مبنی بر انتشار اوراق تبعی برای تجهیز منابع در این صندوق اتخاذ شده که موجب حمایت از بازار سرمایه و بازگشت امید به سرمایهگذاران میشود.
رضا عیوضلو در جلسه با مدیران صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بازار که با هدف بررسی طرح انتشار اوراق اختیار فروش تبعی با هدف تامین مالی به مبلغ ۵ همت برگزار شد، اعلام کرد: با توجه به جریان فعلی بازار، اکنون به دنبال ایجاد یک شرایط پایدار در بازار هستیم. او ادامه داد: بخشی از روند بازار متاثر از متغیرهای بنیادی اثرگذار بر شرکتهاست که تغییر آنها میتواند کمک کننده در بهبود وضعیت فعلی بازار باشد. عیوضلو با تاکید بر اینکه تا زمان استقرار دولت چهاردهم به دنبال راه حلهای کوتاه مدت برای تغییر مسایل مهم تاثیرگذار بر حوزههای بنیادی هستیم، گفت: اتخاذ تدبیرهای کوتاهمدت برای خروج بازار از شرایط فعلی در دستور کار ما قرار گرفته که نیازمند تجهیز منابع است.
عضو هیات مدیره سازمان بورس با اعلام اینکه صندوق تثبیت و توسعه به عنوان اصلیترین صندوقهای حمایتی حاضر در بازار محسوب میشوند، افزود: تاکنون صندوق توسعه بازار سرمایه فعالیت خوبی را از خود در بازار نشان داده و تلاش داشته تا به مثابه یک صندوق بازارگردانی در سمت عرضه و تقاضا همواره حضور فعال داشته باشد. او گفت: در هیات مدیره صندوق توسعه بازار سرمایه تصمیمی مبنی بر انتشار اوراق تبعی برای تجهیز منابع در این صندوق اتخاذ شده که موجب حمایت از بازار سرمایه و بازگشت امید به سرمایهگذاران میشود. در ادامه این جلسه، «قادر معصومی خانقاه»، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در سال گذشته نیز برای حمایت از بازار اوراق تبعی در ۲ مرحله منتشر شد. او همچنین به تفاوت اوراق منتشر شده در سال گذشته با اوراقی که قرار است اکنون به انتشار برسد، اشاره کرد و گفت: این اوراق سال گذشته با سررسید ۳، ۶، ۹ و ۱۲ ماهه منتشر و بخشی از آن هم به اوراق بیمهای تبدیل شد، اکنون قرار است اوراق از نوع تأمین مالی با مبلغ ۵ همت منتشر شود. معصومی خانقاه با اعلام اینکه این رویه از گذشته در صندوق توسعه بازار سرمایه حاکم بوده، گفت: منابع این صندوق در زمان تحویل دارای ۲۰ درصد اهرم با AUM (دارایی تحت مدیریت) ۱۵ همتی و بدهی ۳.۳ همتی بود، تلاش میشود این تناسب رعایت شود. به گفته مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، در شهریور ماه رقم ۳ همت اوراق سررسید میشود که منابع لازم برای تسویه آن در نظر گرفته شده است. معصومی خانقاه تاکید کرد: به دنبال این هستیم تا سایر نهادها با هر کیفیت و کمیتی که در نظر دارند، کمکی را به صندوق توسعه بازار سرمایه داشته باشند تا این صندوق بتواند وظایف خود را به نحو احسن اجرا کند. مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از سنوات گذشته این صندوق به عنوان یک بازارگردان بزرگ در بازار حضور داشته و اثر آن بر بازار در روزهایی که وضعیت این بازار مناسب نبوده ولی صندوق دارای منابع کافی است، بیشتر به چشم آید.
به گفته او، برای این صندوق سقف فعالیتی در نظر گرفته شده که به صورت میانگین زیر ۵ درصد معاملات بازار باشد و در شرایط خاص خرید صندوق از ۱۰ درصد معاملات بازار فراتر نرود.
معصومی خانقاه گفت: فروشهای صندوق توسعه بازار سرمایه به صورت بلوکی بوده و اکنون این مساله توسط صندوقهای سرمایه گذاری، شرکتهای سرمایهگذاری و سایر فعالان بازار به عنوان یک رویه پذیرفته شده است.
او به انتشار اوراق تبعی از نوع بیمهای اشاره کرد و افزود: این اوراق طبق مصوبه شورای عالی بورس برای پرتفویهای کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده که بخشی از آن توسط ناشران بورسی و فرابورسی و بخش دیگر از طریق صندوق تثبیت منتشر خواهد شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان گفت: علاوه بر این اقدامات، تصمیمات دیگری اتخاذ شده که به مرور اجرایی خواهند شد.