وضعیت اضطراری سازمان جهانی بهداشت برای آبله میمونی

ویروس‌ام پاکس جایگزین کرونا می شود؟

۱۴۰۳/۰۵/۲۷ - ۰۱:۳۱:۲۸
کد خبر: ۳۱۸۹۶۹
ویروس‌ام پاکس جایگزین کرونا می شود؟

هفته گذشته سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با همه‌گیری‌ام پاکس در سراسر جهان که پیش‌تر «آبله میمون» خوانده می‌شد وضعیت اضطراری اعلام کرد. به گزارش «لوموند»، با در نظر گرفتن احتمال گسترش سرایت این بیماری ویروسی به خارج از قاره آفریقا، سازمان جهانی بهداشت تصمیم گرفت برای دومین بار ظرف دو سال اعلام وضعیت اضطراری کند.

هفته گذشته سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با همه‌گیری‌ام پاکس در سراسر جهان که پیش‌تر «آبله میمون» خوانده می‌شد وضعیت اضطراری اعلام کرد. به گزارش «لوموند»، با در نظر گرفتن احتمال گسترش سرایت این بیماری ویروسی به خارج از قاره آفریقا، سازمان جهانی بهداشت تصمیم گرفت برای دومین بار ظرف دو سال اعلام وضعیت اضطراری کند. هم‌اکنون بیش از ده کشور آفریقایی درگیر شیوع ام‌پاکس هستند. از آغاز سال میلادی جاری بیش از ۱۷ هزار مورد ابتلا در بیش از سیزده کشور آفریقایی گزارش شده و میزان مرگ و میر به ۵۱۷ نفر رسیده که اغلب آنها در کنگو بوده است. در سال ۲۰۲۲ حدود ۷ هزار و در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۵ هزار مورد ابتلا ثبت شده بود و به این ترتیب به نظر می‌رسد میزان شیوع این بیماری درحال شدت گرفتن است. دکتر تدروس ادهانوم قبریسوس، ريیس سازمان جهانی بهداشت با اعلام وضعیت اضطراری گفت که تلاش برای مهار شیوع این ویروس در کشور‌های درگیر شدت بیشتری خواهد یافت.

 

استفاده از ۲واکسن تایید شده

سازمان جهانی بهداشت می‌گوید درحال استفاده از دو واکسن تایید شده برای ایمن‌سازی دربرابر ویروس ام‌پاکس است و بودجه‌ای ۱۰۵ میلیون دلاری برای مقابله با شیوع این ویروس درنظر گرفته است. ویروس ام‌پاکس معمولا از طریق رابطه جنسی و تماس نزدیک مانند بوسیدن و حتی درآغوش گرفتن منتقل می‌شود، اما مواردی از انتقال آن با استفاده مشترک از حوله یا تختخواب و همچنین از طریق عطسه نیز دیده شده است. با اینکه همه‌گیری آن در آفریقا اعلام شده، ولی در اروپا، آسیا و سایر نقاط جهان نیز در حال شیوع است. علايم اولیه آن مانند سرماخوردگی همراه با تب و درد‌های عضلانی است که با تاول دردناک توام می‌شود.

 

تایید مواردی از ابتلا به آبله میمونی

در پاکستان

وزارت بهداشت پاکستان روز جمعه اعلام کرد یک مورد ابتلا به ویروس «ام‌پاکس» (آبله میمونی) را در بیماری که اخیرا از یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بازگشته بود، تایید کرده است. از سوی دیگر چند مقام بهداشتیِ استانی در این کشور نیز گزارش داده‌اند که تاکنون دست‌کم سه مورد ابتلا را در استان «خیبر پختونخوا» شناسایی کرده‌اند. برخی منابع خبری می‌گویند این سه بیمار به تازگی از کشور امارات بازگشته بودند. اوایل روز جمعه، اداره بهداشت استان خیبر پختونخوا اعلام کرد سه مورد ابتلا به این ویروس را در افرادی شناسایی کرده که اخیرا از امارات وارد پاکستان شده بودند. یک مقام بهداشتی در منطقه «مردانِ» خیبر پختونخوا به‌طور جداگانه به خبرنگار رویترز گفته است محل نگهداری از فرد مبتلایی که وزارت بهداشت پاکستان، آلوده بودن او به‌ام پاکس را تایید کرده فعلا ناشناخته است. گفته می‌شود این بیمار اخیرا از عربستان سعودی بازگشته است. در عین حال سخنگوی وزارت بهداشت پاکستان همچنین گفت: توالی ژنوم ویروس در مورد تایید شده در حال انجام است و تا زمانی که آزمایشات تکمیل نشود، مشخص نیست که این فرد به کدام نوع از ویروس ام‌پاکس آلوده شده‌ است. نسخه جدیدی از ویروس بیماری آبله میمونی که نام آن به دلیل جلوگیری از برخی انگ‌های اجتماعی در جامعه آفریقا، از سوی سازمان جهانی بهداشت به «ام‌ پاکس» تغییر یافت، در هفته‌های اخیر باعث نگرانی جهانی شده است، چراکه به نظر می‌رسد نسخه جدید حتی از طریق تماس نزدیک معمولی نیز راحت‌تر پخش می‌شود.

 

سویه جدید‌ام پاکس در سوئد

به گزارش رویترز، یک مورد از سویه جدید روز پنجشنبه در سوئد تایید شد و با شیوع رو به رشد در آفریقا، این اولین نشانه گسترش آن در خارج از قاره بوده است هرچند در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایشات در پاکستان، این مورد نیز بدان افزوده خواهد شد.

مسوولان وزارت بهداشت

در ایران چه می‌گویند

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی با توجه به شیوع آبله میمونی در قاره آفریقا، اعلام وضعیت اضطراری کرده است، گفت: در شرایط اضطراری بهداشتی نیاز به یک پاسخ هماهنگ بین‌المللی برای توقف این شیوع و نجات جان انسان‌ها وجود دارد تا از تصمیم‌گیری‌های پراکنده و متناقض در کشورها جلوگیری شود. دکتر فرشید رضایی با بیان اینکه پس از چند هفته انتظار، مدیرکل سازمان یهداشت جهانی از افزایش موارد آبله‌میمونی خبر داد، به ایسنا گفت: مدیرکل سازمان بهداشت جهانی، روز چهارشنبه، ۲۳ مردادماه اعلام کرد که بر اساس مقررات بهداشتی بین‌المللی (۲۰۰۵)، افزایش موارد آبله میمونی در جمهوری دموکراتیک کنگو و تعداد روبه افزایش کشورهای آفریقا، یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با اهمیت بین‌المللی (PHEIC) محسوب می‌شود.

 

وضعیت بحرانی آبله میمونی در قاره آفریقا

او ادامه داد: این تصمیم بر اساس توصیه کمیته اضطراری مقررات بهداشتی بین‌المللی متشکل از کارشناسان مستقل اتخاذ شده است. این کمیته اعلام کرده که افزایش موارد آبله میمونی یک وضعیت اضطراری با پتانسیل گسترش بیشتر در کشورهای آفریقایی و احتمالا خارج از این قاره است که ناشی از جهش ویروس در سال گذشته است. مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر کارشناسان کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی، توصیه‌های موقت خود به کشورها را آماده نکرده‌اند، افزود: ظهور یک نوع جدید از آبله میمونی، گسترش سریع آن در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو و گزارش موارد در چند کشور همسایه، بسیار نگران‌کننده است.

 

تلاش سازمان بهداشت جهانی برای کنترل آبله میمونی

او ادامه داد: بر اساس تعریف PHEIC، در شرایط اضطراری بهداشتی نیاز به یک پاسخ هماهنگ بین‌المللی برای توقف این شیوع و نجات جان انسان‌ها وجود دارد تا از تصمیم‌گیری‌های پراکنده و متناقض در کشورها جلوگیری کرد. رضایی با اشاره به وضعیت آبله میمونی در آفریقا گفت: بنابر اظهارات «ماتشیدیسو موئتی»، مدیر منطقه‌ای سازمان بهداشت جهانی در آفریقا؛ تلاش‌های قابل توجهی در همکاری نزدیک با جوامع و دولت‌ها در حال انجام است. همچنین تیم‌های سطح ملی در خط مقدم برای تقویت اقدامات کنترل آبله میمونی کار می‌کنند. با گسترش ویروس، سازمان بهداشت جهانی در حال افزایش اقدامات هماهنگ بین‌المللی برای حمایت از کشورها در پایان دادن به این شیوع است.

 

وضعیت اضطراری آبله میمونی در جهان

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: افزایش کنونی آبله میمونی در برخی مناطق آفریقا که با گسترش یک نوع جدید از ویروس آبله میمونی که از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود، همراه شده نه تنها یک وضعیت اضطراری برای آفریقا بلکه برای کل جهان به حساب می‌آید.

 

ضرورت جلوگیری از پاندمی آبله میمونی

رضایی با بیان اینکه آفریقا منشا آبله میمونی است، تاکید کرد: آبله میمونی که منشا آن آفریقاست، در آنجا نادیده گرفته شد و سبب شیوع جهانی این بیماری در سال ۲۰۲۲ شد. اگرچه ویروس عامل همه‌گیری جدید در آفریقا با ویروس سال ۲۰۲۲ متفاوت است، اما به دلیل جهش این ویروس، موضوع نگران‌کننده است. اکنون، زمان اقدام قاطع برای جلوگیری از تکرار تاریخ است.

اعلام وضعیت اضطراری آبله میمونی

او با اشاره به سبقه آبله میمونی اظهار کرد: برای دومین بار طی دو سال گذشته در ارتباط با آبله میمونی اعلام وضعیت اضطراری (PHEIC) می‌شود. آبله میمونی توسط «ارتوپاکس ویروس» ایجاد می‌شود، اولین بار در سال ۱۹۷۰ در جمهوری دموکراتیک کنگو در انسان‌ شناسایی شد. این بیماری در کشورهای آفریقای مرکزی و آفریقای غربی یک بیماری بومی در نظر گرفته می‌شود. مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت تاکید کرد: تابستان ۲۰۲۲، به دلیل شیوع آبله میمونی در چند کشور، وضعیت اضطراری اعلام شد؛ چرا که این ویروس از طریق تماس جنسی به سرعت در طیف وسیعی از کشورها که قبلا این ویروس دیده نشده بود، گسترش یافت و در تمام قاره‌ها مواردی از این ویروس گزارش شد. ماه مه ۲۰۲۳، وضعیت اضطراری پس از کاهش مداوم موارد جهانی به پایان رسید. رضایی با بیان اینکه آبله میمونی بیش از یک دهه است که در جمهوری دموکراتیک کنگو گزارش می‌شود، افزود: تعداد موارد گزارش شده به‌طور پیوسته در هر سال افزایش یافته است. همچنین سال گذشته، موارد گزارش شده به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت. او درباره تعداد موارد گزارش شده آبله میمونی در کنگو گفت: بیش از ۱۵۶هزار مورد ابتلا به آبله میمونی در سال جاری میلادی تا به این لحظه گزارش شده که از این تعداد ۵۳۷ نفر جان خود را از دست داده‌اند. بررسی‌ها بیانگر این است که میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به آبله میمونی در سال جاری از میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به این بیماری در سال گذشته بیشتر است.

افزایش میزان مرگ و میر

ناشی از آبله میمونی

رضایی گفت: این بیماری با بیش از ۱۵۶۰۰ مورد و ۵۳۷ مرگ و میر حتی از کل سال گذشته فراتر رفته است. ظهور و گسترش سریع یک نوع جدید ویروس آبله‌ میمونی در جمهوری دموکراتیک کنگو که نوع ۱b نامیده می شود و عمدتا از طریق جنسی گسترش می‌یابد و مخصوصا شناسایی آن در کشورهای همسایه جمهوری دموکراتیک کنگو، بسیار نگران‌کننده است و این موضوع از دلایل اصلی اعلام وضعیت اضطراری است. او درباره شیوع و پاندمی آبله میمونی توضیح داد: شیوع‌های مختلفی از انواع مختلف آبله میمونی با شیوه‌های انتقال و سطوح مختلف خطر در کشورهای مختلف رخ داده است.

 

۲ واکسن برای آبله میمونی

مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره واکسن آبله میمونی بیان کرد: در حال حاضر، ۲ واکسن برای آبله میمونی استفاده می‌شود. سازمان بهداشت جهانی و برخی کشورها مانند نیجریه و جمهوری دموکراتیک کنگو این واکسن‌ها را تایید کرده‌اند. او با بیان اینکه دسترسی به واکسن مناسب بی‌خطر مانند دوران کووید۱۹ یک موضوع اصلی در مواجهه با بیماری آبله میمونی و پیشگیری از این بیماری است، افزود: سازمان بهداشت جهانی به منظور امکان افزایش فوری واکسیناسیون، ۱.۴۵ میلیون دلار از صندوق اضطراری سازمان بهداشت جهانی برداشت کرده است و این احتمال وجود دارد که طی روزهای آینده به پول بیشتری نیاز داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی برای تامین تمام نیازها علیه آبله میمونی به کمک‌های مالی نیاز دارد.