فرش سبز زير پاي سهامداران
سومين روز متوالي است كه بورس تهران رخت سبز بر تن كرده و توانسته شرايط خوبي براي خود و سرمايهگذاران رقم بزند. البته با توجه به شرايط و چالشهاي پيشروي بازار سرمايه به نظر نميرسد كه اين روند صعودي ادامهدار باشد و بازار سرمايه مثبت بماند.
سومين روز متوالي است كه بورس تهران رخت سبز بر تن كرده و توانسته شرايط خوبي براي خود و سرمايهگذاران رقم بزند. البته با توجه به شرايط و چالشهاي پيشروي بازار سرمايه به نظر نميرسد كه اين روند صعودي ادامهدار باشد و بازار سرمايه مثبت بماند.
بورس تهران روزهاي تلخي را پشت سر گذاشت و شوراي عالي بورس و رييس سازمان بورس پس از مدتها ريزش و رسيدن شاخص كل بورس به كف معاملات به فكر ترميم شرايط افتادند و به نوعي پس از سقوط بازار سرمايه مسوولان تصميم گرفتند كه راهكاري براي ترميم بورس پيدا كنند كه اين راهكار نيز موقت است و بايد مشكلات بازار از ريشه درمان شود.
برخي فعالان بازار سرمايه مجيد عشقي و عدم متولي بودن وي را مشكل بازار سرمايه عنوان ميكنند و برخي ديگر دولتها را عامل مشكلات ميدانند. در اصل بازار سرمايه از زمان دولت سيزدهم تا به امروز متولي خاصي نداشته و تنها روساي سازمان بورس به عنوان مدير حضور داشته و عملكرد چندان مثبتي براي سرمايهگذاران بورسي رقم نزدهاند.
برخي كارشناسان عقيده دارند كه با تغيير دولت و جايگيري كابينه دولت، احتمالا در بدنه سازمان بورس شاهد تغييراتي باشيم و به نوعي جايگاه مديران بازار سرمايه تغيير كند. به عقيده كارشناسان اگر مديران با بازدهي بالا به جاي مديران فعلي جايگزين شوند شاهد روزهاي بهتري در بازار خواهيم بود و درگير سايه دخالت و دستكاري از روي بورس برداشته ميشود.
بايد توجه داشت كه يكي از علتهاي ريزش بازار سرمايه دخالت و دستكاري است كه اميد ميرود با جايگيري دولت چهاردهم و كابينه اين دولت شاهد جلوگيري از دخالت و دستكاري باشيم.
بورس درگير چالشها
بهرنگ اسدي، كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط بازار سرمايه در يادداشتي نوشت: «بورس با چالشهاي متعددي دست و پنجه نرم ميكند و بدون اقدامات گسترده و تمركز دولت تغيير شرايط فعلي دشوار است. شرايط دولت قبل به صورت نگرانكنندهاي با افول در شاخصهاي معاملاتي و قيمتي همراه بود. انتشار گواهي سپرده خاص ۳۰درصدي در بهمن ۱۴۰۲ نيز ضربه مهلكي وارد كرد. به گونهاي كه با گذشت حدود ۶ماه و تلاش جبران اين سياست، توفيقي حاصل نشده است. بازار سرمايه را ميتوان شريك اقتصادي دولت و حاكميت دانست.
در هيچ كسبوكاري شريك نبايد در جيب شريك دست كند يا اقدامي انجام دهد كه منافع اقتصادي را كاهش دهد. تغيير خلقالساعه مقررات مانند نرخگذاري خوراك پتروشيميها و پالايشگاهها، مقررات و معافيتهاي صادراتي، نرخ انرژي صنايع و از همه مهمتر كنترلهاي قيمتي بر محصولات شركتهاي بورسي و ارز حاصل از صادرات آنها زمينه تضعيف پايههاي اين مشاركت را موجب شد بنابراين دولت بايد رابطه بازار سرمايه با كارگزاران اقتصادي و سياستگذاران بخشهاي مختلف حاكميت را بازتعريف كند. اكنون شريك جديدي به نام سهامداران خرد به دولت و بخش خصوصي اضافه شده و دولت بايد به شفافيت و افشاي بهنگام و منصفانه متعهد باشد. كارگزاران اقتصادي دولت، عملكرد بازار سرمايه را نبايد تنها در آينه ارقام انتشار اوراق دولتي ببينند. هماهنگي وزارت اقتصاد، بانك و بيمه مركزي در راستاي ثباتبخشي به نظام تامين مالي، بورس و بخش مالي بايد پيششرط واگذاري مسووليت به كارگزاران كليدي اقتصادي دولت باشد تا التهابات ناشي از بازار سرمايه كوچ كند. سرنوشت بسياري از انتصابها و عملكرد آتي افراد در حوزه بازارهاي مالي از همان روز نخست روشن است. اولويت طراحيهاي اقتصادي دولت بايد بر پايه مشاركت مردم از طريق بورس باشد. در بطن بازار سرمايه توجه به كارآمدي مقررات و زمينهسازي براي اجراي قوانين و راهحلهاي نوآورانه و عملياتي براي اقتصاد ملي اهميت بسياري دارد.»
بازار از دريچه معاملات
در معاملات سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه، شاخص كل بورس تهران 7 هزار و 484 واحد نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 38 هزار و 42 واحد رسيد. شاخص كل هموزن بورس نيز با افزايش 750 واحدي در رقم 639 هزار و 581 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 15 واحد رشد كرد به رقم 20 هزار و 806 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 191 واحد به سطح 110 هزار و 251 واحد رسيد.
روز دوشنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي منفي شد و 81 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد. در اين روز نماد فملي بيشترين خروج پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 30 ميليارد تومان بود. پس از فملي، نمادهاي خزاميا، وتوس، شپديس و غالبر بيشترين خروج پول حقيقي را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين ورود پول حقيقي به نمادهاي وبانك، شپنا، فسبزوار، شبندر و فباهنر تعلق داشت.
در روزي كه گذشت نمادهاي فولاد، شستا و شپنا نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي فملي، فارس و فخوز نمادهاي قرمزپوشي بودند كه بيشترين اثر منفي را بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي فصبا، حسينا و خاور بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي كگهر، فزر و سامان بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد ذوب بيشترين تراكنش را داشت و فولاد و شستا در رتبههاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز خنور، فزر و كرمان بيشترين تراكنش را داشتند.
روز دوشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 43 هزار و 941 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 35 هزار و 36 ميليارد تومان بود كه 80درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل ميدهد. ارزش معاملات خرد نيز با افزايش 83درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 3هزار و 321 ميليارد تومان رسيد.
در معاملات روز اخير نماد فولاد بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 99 ميليارد تومان بود. پس از فولاد، فملي بيشترين ارزش معاملات را داشت و فزر رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد حكشتي و وبملت در رتبههاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند.
در حجم معاملات نيز سهام ذوب با تعداد يك ميليارد و 141 ميليون و 544 هزار و 188 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد فولاد و وخارزم نيز در رتبههاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند.
در معاملات دوشنبه، 106 نماد صف خريد داشتند و 293 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهاي خريد با افت 59 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 468 ميليارد تومان كاهش يافت و مجموع ارزش صفهاي فروش نيز با افزايش 74درصدي به رقم هزار و 16 ميليارد تومان رسيد.