«تعادل» روند بازار سرمايه را در روز تزريق نقدينگي بررسي مي‌كند

تعديل بورس با ورود ديرهنگام پول

۱۴۰۳/۰۵/۳۱ - ۰۱:۱۲:۳۸
کد خبر: ۳۱۹۲۹۰
تعديل  بورس با  ورود   ديرهنگام  پول

بورس تهران در چهارمين روز كاري هفته به حمايت‌ها واكنش نشان نداد و شاهد عقب‌نشيني و تعديل در معاملات بازار سرمايه بوديم.

بورس تهران در چهارمين روز كاري هفته به حمايت‌ها واكنش نشان نداد و شاهد عقب‌نشيني و تعديل در معاملات بازار سرمايه بوديم.

بازار سهام در هفته‌هاي اخير ريزش‌هاي بسيار سنگيني را تجربه كرد و رييس سازمان بورس و شوراي عالي بورس پس از ماه‌ها ريزش به فكر بورس افتادند كه با تصميمات خود وضعيت اين بازار را تغيير بدهند. البته بايد توجه داشت كه مسوولان هميشه خيلي دير به فكر بورس ميفتند و همين موضوع باعث شده كه اعتماد و نقدينگي موجود در بازار ضربه سنگيني را تجربه كند.

روز 23 مراد ماه جلسه شوراي عالي بورس برگزار شد و اهم پيشنهادهاي مطرح شده بر محور تامين منابع لازم براي حمايت از بازار به صندوق‌هاي حمايتي بازار (صندوق‌هاي توسعه و تثبيت) با مساعدت بانك مركزي و همچنين انتشار اوراق تبعي تامين مالي از سوي نهادهاي مالي بازار از جمله صندوق‌هاي حمايتي بازار بود كه مقرر شد عمليات اجرايي آن از روز چهارشنبه هفته مذكور آغاز شود. عمليات مشابهي نيز توسط هلدينگ‌ها و شركت‌هاي سرمايه‌گذاري به منظور اطمينان بخشي به سرمايه‌گذاران نسبت به آينده سهام آنها انجام خواهد شد.

همچنين بانك مركزي قرار شد كه در سه سرفصل از بازار سهام حمايت كند. نخست معاملات تضمين ۳۶۰ همت اوراق تامين مالي توسط بانك‌هاي عامل براي انتشار اوراق تامين مالي ريالي جهت طرح‌هاي توسعه و تامين سرمايه در گردش شركت‌هاي بورسي؛ دوم انتشار ۲ ميليارد يورو اوراق صكوك ارزي براي طرح‌هاي توسعه شركت‌هاي بورسي علي‌الخصوص در حوزه پتروشيمي و معدن و سوم اعطاي ۱.۵ ميليارد يورو وام ارزي براي شركت‌هاي بورسي كه درآمد ارزي و طرح‌هاي زودبازده داشته باشند تا از اين طريق به افزايش صادرات آنها منجر شود. پس از اعلام اين سه مورد توسط فرزين، رييس بانك مركزي، روز 27 مرداد ماه وي در ادامه برنامه حمايتي اين بانك از بورس و سهامداران آن، در تشريح تصميم جديد اين بانك از امكان واردات در ازاي صادرات صنايع فلزي، فلزات رنگي و ساير شركت‌هاي همگروه با نرخ توافقي خبر داد.

 

وعده‌ها به كجا رسيد؟

همه آنچه فرزين در اين چند روز و بعد از جلسه شوراي عالي بورس وعده داد به نظر مانور خبري بيش نبود؛ چرا كه قادر معصومي خانقاه، مدير نظارت بر بورس‌هاي سازمان بورس و اوراق بهادار ۲۹ مرداد ماه طي مصاحبه‌اي اعلام كرد كه مكاتبات اداري و فرآيندهاي قانوني براي تزريق ۱۰ همت نقدينگي به صندوق توسعه بازار سرمايه انجام شده و اكنون در انتظار تاييد نهايي بانك مركزي براي انجام اين واريزي هستيم.

معصومي خانقاه گفت: در چند روز گذشته، مديران و معاونان سازمان بورس جلساتي را با مديران بانك مركزي براي حمايت از بازار سرمايه برگزار كردند. او اعلام كرد: همچنين طبق جمع‌بندي انجام شده در جلسه شوراي عالي بورس، مكاتبات اداري و فرآيندهاي قانوني براي واريز ۱۰ همت نقدينگي به صندوق توسعه بازار سرمايه انجام شده و اكنون در انتظار تاييد نهايي بانك مركزي براي انجام اين واريزي‌ها هستيم. اميدواريم به زودي مسائل اداري و مقرراتي رفع و مجوز واريز از طرف بانك مركزي صادر شود. مدير نظارت بر بورس‌هاي سازمان بورس و اوراق بهادار در پايان گفت: در اين زمينه پيگيري‌هاي لازم از سوي سازمان بورس، صندوق توسعه بازار سرمايه و ساير اركان و نهادها انجام شده و اكنون در انتظار جمع‌بندي بانك مركزي براي ابلاغ مجوز و واريز اين مبالغ هستيم. دقيقا پس از اين اخبار روز گذشته اعلام شد كه به دنبال درخواست‌ بانك ملت از بانك مركزي، براي تزريق پول به صندوق توسعه بازار سرمايه، با هدف حمايت از بورس، در نهايت بانك مركزي با درخواست بانك ملت موافقت و مجوز واريز نقدينگي به اين صندوق را صادر كرد. اما اين مبلغ پس از پايان معاملات بازار سرمايه تزريق شد و به نوعي بر روي معاملات امروز تاثير و اثري نداشت و تنها سهامداران بورسي با خبر تزريق نقدينگي روبه‌رو بودند.

از سوي ديگر رامين ابوالفضلي، مديرعامل صندوق توسعه بازار سرمايه به آخرين وضعيت معاملات اوراق اختيار فروش تبعي اشاره كرد و افزود: تاكنون از ۵ همت اوراق اختيار تبعي كه براي فروش در نظر گرفته شده، بيشتر از ۲ همت به فروش رفته است.

او گفت: ضمن انجام اقداماتي مانند افزايش ضريب اعتباري معاملات سهام كه براي بهبود وضعيت بازار در در دستور كار قرار گرفت، انتشار اوراق تبعي تامين مالي توسط صندوق توسعه بازار سرمايه در كنار انتشار اوراق تبعي بيمه سهام توسط ناشران بورسي و فرابورسي با مشاركت صندوق تثبيت مي‌تواند كمك‌كننده در بهبود شرايط بازار سرمايه باشد. به نظر مي‌رسد كه اجراي اين وعده‌ها همانند مصوبه‌هاي حمايتي دولت سيزدهم است و احتمالا هر يك براي شروع بخشي از وعده‌هاي خود را عملي كرده‌اند و احتمالا در ادامه اين مسير وعده‌هاي داده شده در جلسه شوراي عالي بورس عملي و اجرايي نشود.

 

بازار از دريچه معاملات

در چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه، شاخص كل بورس تهران 5 هزار و 486 واحد نسبت به روز كاري گذشته پايين‌تر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 32 هزار و 556 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن بورس نيز با ريزش 896 واحدي در رقم 638 هزار و 690 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 12 واحد افت كرد به رقم 20 هزار و 793 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 155 واحد به سطح 110 هزار و 96 واحد رسيد.

روز سه‌شنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي منفي شد و 139 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد.نماد فولاد بيشترين خروج پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 11 ميليارد تومان بود. پس از فولاد، نمادهاي خودرو، فملي، شپديس و غالبر بيشترين خروج پول حقيقي را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين ورود پول حقيقي به نمادهاي حفارس، وبانك، فباهنر، ودي و شپنا تعلق داشت. در نمادهاي فملي، فولاد، وبملت و شپنا نمادهاي قرمزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در افت شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي شتران، وبانك و شپديس نمادهاي سبزپوشي بودند كه بيشترين اثر مثبت را بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي شاوان، خاور و ودي بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي كگهر، فرابورس و حسينا بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص داشتند.

در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد ذوب بيشترين تراكنش را داشت و وبملت و خودرو در رتبه‌هاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز خنور، فزر و خاور بيشترين تراكنش را داشتند.

روز گذشته ارزش معاملات كل بازار سهام به 14 هزار و 385 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 3 هزار و 334 ميليارد تومان بود كه 23 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل مي‌دهد. ارزش معاملات خرد نيز با كاهش 37 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 2 هزار و 102 ميليارد تومان رسيد. در معاملات سه‌شنبه، 79 نماد صف خريد داشتند و 300 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌هاي خريد با افت 57 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 202 ميليارد تومان كاهش يافت و مجموع ارزش صف‌هاي فروش نيز با كاهش 43 درصدي به رقم 580 ميليارد تومان رسيد.