الزام ايجاد انگيزه در سرمايهگذاران پتروپالايشگاهي
توسعه پتروپالايشگاهها طي سالهاي اخير در كشور مورد توجه قرار گرفته است. به زعم برخي، اگر مردم در جريان مزيتهاي پتروپالايشگاهها باشند، توسعه آنها تبديل به يك مطالبه عمومي ميشود و اين امر را از مسوولان با جديت پيگيري خواهند كرد.
گلناز پرتوي مهر |
توسعه پتروپالايشگاهها طي سالهاي اخير در كشور مورد توجه قرار گرفته است. به زعم برخي، اگر مردم در جريان مزيتهاي پتروپالايشگاهها باشند، توسعه آنها تبديل به يك مطالبه عمومي ميشود و اين امر را از مسوولان با جديت پيگيري خواهند كرد.
به گزارش«تعادل» در شرايط فعلي بر اثر خام فروشي ضرر چندوجهي به كشور تحميل مي شود. از يك طرف، نفت را به صورت خام ميفروشيم و ارزش افزوده آن را تقديم كشورهاي ديگر ميكنيم و از اين جهت متضرر ميشويم. از طرف ديگر، محصولات نهايي و توليد شده را براي مصرف در صنايع داخلي، با قيمت بالا از همان كشورها وارد ميكنيم. اين شرايط، به معني ضرر شديد كشور است.
با توجه به مضراتي كه خام فروشي برايمان دارد، توسعه پتروپالايشگاهها طي سالهاي اخير مورد تأكيد و توجه مقام معظم رهبري قرار گرفت. در مجلس نيز مصوباتي در اين خصوص انجام شد. بر اساس برنامه هفتم توسعه، امكان تهاتر روزانه 150 هزار بشكه نفت با تجهيزات پتروپالايشگاهي مورد نياز فراهم شده است. به زعم بسياري، اجراي اين قانون در شرايط تحريم كمككننده خواهد بود. زيرا زمينه را براي دسترسي كشور به اقلام راهبردي پتروپالايشگاهي فراهم ميكند .
قانون تنفس خوراك نيز به عنوان مشوقي براي ايجاد انگيزه در سرمايهگذاران به منظور ورود به پروژههاي پتروپالايشگاهي مطرح است. متأسفانه الان برخي واحدها منتظر تخصيص تنفس خوراك هستند، اما هنوز اين قانون اجرايي نشده است. اگر اين پتروپالايشگاهها نتوانند از مشوق قانوني تنفس خوراك بهره ببرند، سرمايهگذاران انگيزه خود را براي سرمايهگذاري در اين حوزه از دست ميدهند.
نظرات حامد يزديان، نماينده اصفهان و ورزنه در مجلس را در ادامه ميخوانيد.
يزديان با اشاره به اين موضوع كه در اسناد بالادستي كشور تأكيد جدي بر لزوم فاصله گرفتن از خامفروشي شده است، در گفتوگو با خبرنگار«تعادل» تصريح كرد: تلاشهايي در راستاي كاهش خامفروشي در كشور و رفتن به سمت توليد محصولات نهايي صورت گرفته، اما هنوز تا نتيجه مطلوب فاصله زيادي داريم. نياز است در اين زمينه برنامهريزيهاي لازم را داشته باشيم و در عمل به سمت فاصله گرفتن از خامفروشي حركت كنيم.
وي ادامه داد: در تمامي زمينهها به ويژه در حوزه پتروپالايشي بايد صنايع را به حدي توسعه بدهيم كه محصولات جانبي و نهايي زيادي را توليد كنيم و از مزيت ارزش افزوده بالاي آنها بهره ببريم. از طريق پتروپالايشگاهها ميتوانيم محصولات جديد و متنوعي توليد كنيم. عضو مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: پتروپالايشگاهها ارزآوري بالايي براي كشور دارند، دنيا به سمت توسعه اين واحدهاي صنعتي پيشرفته حركت كرده و نياز است ما هم برنامهريزيهاي لازم را براي راه اندازي اين واحدهاي سودآور در كشور داشته باشيم.
يزديان گفت: در كنار توسعه پتروپالايشگاهها بايد به سمت بازاريابي و توسعه صادرات نيز برويم. تلاش در اين زمينهها از اهميت بالايي برخوردار است تا بتوانيم توليدات را در بازارهاي جهاني به فروش برسانيم.
وي ادامه داد: يكي ديگر از مزيتهاي توليد محصولات پتروپالايشگاهي اين است كه خاصيت تحريمپذيري صادرات خود را پايين ميآوريم. صادرات مواد خام مانند نفت در حجم بالا و با تانكرها و كشتيها صورت ميگيرد، اين اقلام به راحتي قابل رديابي و تحريم هستند، اما صادرات محصولات پتروپالايشگاهي در حجم كم صورت ميگيرد و از آنجايي كه بازارهاي هدف متنوع هستند، امكان تحريم كاهش پيدا ميكند.
عضو مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: يكي از نكات مهم اين است كه كشورها به محصولات پتروپالايشگاهي وابسته ميشوند. وابسته شدن ديگران به محصولات پتروپالايشگاهي ما از اهميت بالايي برخوردار است. به ويژه محصولات دانشبنيان و با ارزش افزوده بالا ميتوانند در اين زمينه كمك كننده باشند. در اين شرايط اگر كشورها بخواهند ما را محدود كنند، در واقع خودشان تحريم ميشوند.
وي ادامه داد: بنيان علمي لازم را براي توليد محصولات پتروپالايشگاهي در كشور داريم و ميتوانيم با استفاده از اين ظرفيت به سمت توسعه پتروپالايشگاهها برويم. دانشگاههاي كشور در زمينه شيمي و پتروشيمي رشد خوبي داشتهاند و ميتوانند به كمك بيايند.
عضو مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان كرد: توسعه پتروپالايشگاهها به لحاظ افزايش ارزآوري، ايجاد اشتغال و خنثيسازي تحريمها موثر خواهند بود. با توجه به اين مسائل، نياز است راهاندازي اين واحدهاي صنعتي در دستور كار باشد.
يزديان گفت: مشوقهاي قانوني تعريف شده نظير تهاتر نفت خام براي خريد تجهيزات پتروپالايشگاهي و همچنين تخصيص تنفس خوراك به پتروپالايشگاهها براي يك سال كامل پس از بهرهبرداري در جذب سرمايه و توسعه اين واحدهاي صنعتي در كشور بسيار موثر است. مجلس نيز پس از مصوب كردن اين قوانين راهبردي، از جايگاه نظارتي خود براي براي اجراي قوانين مذكور در جهت توسعه ظرفيت پتروپالايشگاهي كشور استفاده خواهد كرد و در برنامه وزير نفت جديد نيز تمركز بر تسهيل ساخت پتروپالايشگاهها نيز قرار دارد.
وي ادامه داد: نياز است سبد مشوقها را گسترش بدهيم و با استفاده از روشهاي گوناگون سرمايهگذاران را به سمت توسعه پتروپالايشگاهها سوق بدهيم. سرمايهگذاران با توجه به نوع محصولي كه قرار است توليد كنند و زمان توليد نياز به مشوقهاي مختلفي دارند كه بايد مورد توجه باشد.