بورس در انتظار روزهای سبز
بورس تهران در آخرین روز معاملاتی هفته نیز توانست رخت سبز بر تن کند و شرایط نسبتا قابل قبولی را برای سهامداران رقم بزند. درحال حاضر با توجه به شرایط و محدودیت دامنه نوسان نباید انتظار رشد خوب و جهش از بورس داشت و بازار تنها میتواند سبزهای ناچیز را تجربه کند؛ چراکه محدودیت معامله 2درصدی وجودد دارد و مشخص نیست این محدودیت چه زمانی برداشته شود.
بورس تهران در آخرین روز معاملاتی هفته نیز توانست رخت سبز بر تن کند و شرایط نسبتا قابل قبولی را برای سهامداران رقم بزند. درحال حاضر با توجه به شرایط و محدودیت دامنه نوسان نباید انتظار رشد خوب و جهش از بورس داشت و بازار تنها میتواند سبزهای ناچیز را تجربه کند؛ چراکه محدودیت معامله 2درصدی وجودد دارد و مشخص نیست این محدودیت چه زمانی برداشته شود.
به عقیده بسیاری از کارشناسان برداشته شدن سایه دامنه نوسان از روی بازار میتواند بسیاری از مشکلات را حل کند و بازار را دوباره به سمت روزهای خوش روانه کند. از ابتدای سال سازمان بورس برای حل هر مشکلی دامنه نوسان را محدود کرده و راهکاری دیگر برای بازار نداشته، البته تا به امروز محدودیت دامنه نوسان باعث شده اعتماد و نقدینگی بیشتری از بازار خارج شود و اکنون با این شرایط همه چیز به ريیس دولت چهاردهم و کابینه آن بستگی دارد. اینکه آیا کابینه دولت چهاردهم و وزیر اقتصاد میتوانند با برنامههای جدید وضعیت بورس را تغییر دهند یا خیر؟ یکی از مهمترین مطالباتی که طی چند ماه اخیر سرمایه گذاران بورسی به صورت واضح بیان می شود تغییرات در بدنه سازمان بورس و به صورت مختصر تغییر ريیس سازمان بورس است که باید دید دولت چهاردهم چه تصمیمی دراین خصوص میگیرند؛ بازار و بدنه را ترمیم می دهند یا اینکه اول به سایر بازارها قوت می بخشند و در نهایت به سراغ بورس میآیند؟ همه چیز به تصمیمات بستگی دارد و باید منتظر ماند و دید که دولت چهاردهم بورس را در اولویت چندم خود قرار داده است؛ چراکه درحال حاضر اولین اولویت وزیر اقتصاد موضوع ارز بود که ثبات نرخ آن میتواند به صورت مستقیم روی بورس اثرگذار باشد؛ اما باید صبور بود و دید که چه زمانی تصمیمات دقیق و به موقع برای بورس گرفته میشود.
راهکار حمایت از بازار سرمایه چیست؟
سیاوش وکیلی، کارشناس بازار سرمایه در صفحه خود نوشت: « جهت حمایت از بازار سرمایه، دو اقدام اساسی وجود دارد که هر دو این موضوعات در ید اختیار بانک مرکزی است. نخست حرکت به سمت کاهش نرخ بهره و دوم کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی با نرخ آزاد.
کنترل نرخ بهره كه جهت حمایت از بازار ضروری است نرخ بهره از سوی بانک مرکزی کنترل شود و حتی جهت کاهشی به خود بگیرد و نماگرها، مصاحبهها و برنامهها حاکی از این باشند که بانک مرکزی جهت کاهش نرخ بهره اقدام کرده است. در حال حاضر در بانکها شاهد این هستیم که نرخهای بهره بسیار بالایی به سپرده گذاران پیشنهاد میشود؛ بنابراین یکی از راهکارهای اساسی و پایه، کنترل نرخ بهره است.
از دیگر اقدامات ضروری که میتواند به بازار سرمایه و اقتصاد کشور کمک شایانی کند، کاهش فاصله نرخ ارز نیما و آزاد است؛ طبیعتا این فاصله تمام انگیزههای صادراتی را تحت الشعاع قرار میدهد. سودآوری شرکتها با توجه به این اختلاف نرخ کاملا در معرض تهدید است و این اختلاف سبب ایجاد رانت خواهد شد. درصورتی که بانک مرکزی آرایشی را به خود بگیرد، برنامههایی را تدوین و اطلاع رسانیهایی را در دستور کار قرار بدهد و همچنین مقرره گذاریها و بخشنامههایی را ابلاغ کند که بیانگر حرکت به سمت این امر باشد، میتواند کاملا در بحث بازار سرمایه نمود خود را پیدا کند. اختلاف ارز نیمایی در برخی از مواقع به ۵۰ درصد رسیده است؛ طبیعتا این ۵۰ درصد محل رانت و فساد است. اینکه یک صادرکننده یا تولیدکننده کالای خود را به یک قیمت مشخص بفروشد و ما به ازای ریالی آن را با حدود ۵۰ درصد فاصله قیمتی از بازار دریافت کند، ساز و کار اقتصادی را دچار مشکل خواهد کرد.
همین دو اقدام اساسی میتواند بازار را از مسکنهایی مانند ورود بانکها بی نیاز سازد. هرچند نمیتوان ورود بانکها را بی نتیجه شناخت، اما این موضوع نسخه شفابخش بازار نیست. نسخه شفابخش نسخهای است که در ذات خود شرکتها را سودآور و بازار را مرتفع سازد که از طریق دو اقدام ذکر شده صورت خواهد گرفت.»
بازار از دریچه معاملات
در آخرین روز کاری هفته یعنی چهارشنبه، شاخص کل بورس تهران 8 هزار و 247 واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 76 هزار و 272 واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با افزایش 3 هزار و 299 واحدی در رقم 648 هزار و 277 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 58 واحد رشد کرد به رقم 21 هزار و 2 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افزایش 515 واحد به سطح 111 هزار و 545 واحد رسید. بازار سهام در حال حاضر شاهد ورود جریان پول حقیقی قابل توجهی به صندوقهای درآمد ثابت است اما مالکیت حقیقی در میان موقعیتهای سهامی در حال کاهش است. بورس تهران در این روزها به دلیل محدودیت دامنه نوسان قیمتی درگیر رکود معاملاتی است؛ اما با توجه به احتمال رفع محدودیت دامنه نوسان قیمتی از ابتدای هفته آینده، ممکن است شاهد چرخش روند جریان پول حقیقی و رشد مالکیت حقیقی در بین موقعیتهای سهامی باشیم.
روز چهارشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی مثبت شد و 96 میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. در این روز نماد وبانک بیشترین ورود پول حقیقی را داشت که ارزش آن 21 میلیارد تومان بود. پس از وبانک، نمادهای دسبحان، شپنا، ونوین و تاصیکو بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین خروج پول حقیقی به نمادهای شپدیس، نوری، غالبر، فزر و سپاها تعلق داشت.
روز گذشته نمادهای شپنا، پارسان و فولاد نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای کنور، فملی و فارس نمادهای قرمزپوشی بودند که بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای حسینا، آریا و فصبا بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل داشتند و نمادهای فزر، ددانا و بپاس بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند.
در بین نمادهای پرتراکنش بورس نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و فولاد و شستا در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، فزر و سلیم بیشترین تراکنش را داشتند.
روز چهارشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 9 هزار و 984 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه هزار و 310 میلیارد تومان بود که 13 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل میدهد. در این روز ارزش معاملات خرد سهام با رشد 3 درصدی نسبت به روز شنبه به رقم 2 هزار و 644 میلیارد تومان افزایش یافت.
در معاملات روز مذکور نماد فولاد بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 40 میلیارد تومان بود. پس از فولاد، وبملت بیشترین ارزش معاملات را داشت و فملی رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد فزر و شستا در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. در جدول حجم معاملات نیز سهام ذوب با تعداد 580 میلیون و 657 هزار و 613 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد خودرو و وبصادر نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات چهارشنبه، 300 نماد صف خرید داشتند و 129 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد 64 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 790 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 2درصدی به رقم 408 میلیارد تومان رسید.