دستور صريح رييس‌جمهور به وزير علوم:

وضعيت استادان اخراج شده يا لغو قراردادي را بازنگري كنيد

۱۴۰۳/۰۶/۱۰ - ۰۱:۱۱:۰۰
|
کد خبر: ۳۱۹۸۸۷

مسعود پزشكيان در مراسم تكريم و معارفه وزير علوم با اشاره به اينكه دانشگاه محل نوآوري و خلاقيت است، تاكيد كرد: در همه كشورهاي پيشرفته دانشگاه‌ها براي حل مسائل جامعه به صحنه آمده و سپس با حل مشكلات پول دريافت مي‌كنند.

مسعود پزشكيان در مراسم تكريم و معارفه وزير علوم با اشاره به اينكه دانشگاه محل نوآوري و خلاقيت است، تاكيد كرد: در همه كشورهاي پيشرفته دانشگاه‌ها براي حل مسائل جامعه به صحنه آمده و سپس با حل مشكلات پول دريافت مي‌كنند.

مسعود پزشكيان رييس‌جمهور در آيين تكريم و معارفه وزير علوم، تحقيقات و فناوري، بيان كرد: انسان به خاطر علمش معنا دارد. علم نيز با عمل معنا دارد وگرنه عالم بي عمل مانند درخت بي ثمر است. حيات عمل نيز اين بوده كه خالص براي خدا و به عبارت ديگر براي مردم باشد. علمي كه با عمل و براي حل مشكل مردم‌شكل بگيرد. تصور كنيد يك جامعه‌اي چنين اعتقادي دارد؛ مستقل از اينكه اين حرف‌ها درست يا غلط است، آيا اين جامعه عقب مانده يا فقير مي‌شود؟ آيا در اين جامعه‌اي و فساد و رانت و رشوه و تبعيض مي‌تواند شكل بگيرد؟ مشكل نگاه ما است. آنچه كه مي‌بينيم را به دست مي‌آوريم. اگر بدانيم كه ما به خاطر علم به دنيا آمده ايم و اين علم بايد با مهارت توام باشد و خالص براي خدا باشد يك جور ديگر كار مي‌كرديم و جور ديگر به بزرگان، عالمان و نخبگان احترام مي‌گذاشتيم. قدر آنهايي كه عالم هستند را قبلا مي‌فهميديم.
وي در ادامه اظهار كرد: اين همه دانشگاه را براي چه مي‌خواهيم؟ با چه كيفيتي؟ براي حل چه مشكلي؟ جوانان كشور و بچه‌هاي پاك و بيگناه را مي‌آوريم و ۴ سال و ۱۰ سال وادار مي‌كنيم درس بخوانند بعد بيرون مي‌آيند مي‌گوييم كار نداريد. اصلا به شما نياز نداريم. فرد نيز مي‌پرسد تو كه به من نياز نداشتي چرا عمر من را تلف كردي؟ اين مشكل اصلي ما است. هم بايد مجلس و هم بايد وزارت علوم كمك كند. آدم‌هايي بايد تربيت كنيم كه به درد جامعه بخورند. عالمي كه عمل نداشته باشد به چه درد مي‌خورد؟ جوان تربيت مي‌كنيم و افتخار مي‌كنيم نخبه تربيت كرديم. اما چند درصد از نخبگان ما در اين كشور مي‌مانند؟ چرا نمي‌مانند؟ 
رييس‌جمهور در ادامه خاطرنشان كرد: چگونه آنان را تربيت كرديم كه نخبگان ما مي‌روند و مي‌خواهند براي جاي ديگر كار كنند. چرا؟ براي اينكه از ابتدا آموزشي كه مي‌دهيم ايراد دارد.
وي ادامه داد: انتخاب ما در مديران بايد براساس عدالت و حق باشد؛ نه اينكه به جناح، دسته و نگرش افراد بنگريم؛ نه اينكه بگوييم آقا است يا خانم است. سه اصل در مديريت است كه بايد پذيرفت. كي مسوول است. چگونه بايد عمل كند و چگونه بايد پاسخگو باشد. براي استانداران، بخشداران و فرمانداران بايد يك دستورالعمل باشد كه به آنها بگوييم چه كنند؛ مانند نامه امام علي (ع) به مالك اشتر كه در آن آمده است كه با مردم چگونه برخورد كند. پزشكيان در ادامه اظهار كرد: اين رويكرد مبناي علمي دارد. در ابتدا بايد فرد را درست انتخاب كنيم. بعد بگوييم اين كارها را بايد انجام دهيد. سپس اگر درست انجام نداد بايد بگوييم چرا خطا كردي. هيچ ظلمي بالاتر از اين نيست من آدمي را به كار بگيرم كه براي مردم مشكل ايجاد كند. حق را بايد به مردم داد. خداوند كمك كند با علم، عالم و عالمي كه عمل بلد است و دانشگاه‌ها كه مشكل جامعه را مي‌دانند و راه‌حل دارند جامعه را بسازيم. رييس‌جمهور در ادامه تصريح كرد: بنده معتقد هستم كه به دانشگاه بايد بگوييم شما اساتيد اقتصادي بياوريد. اقتصاد جامعه با شما و مشكل را حل كنيد. در حوزه فني شما دانش داريد. به عرصه بياييد و مشكل را حل كنيد. در حوزه فرهنگي از ظرفيت دانشگاه‌ها بايد استفاده كرد. اگر مشكل را حل كردند پول هم به آنان مي‌دهيم. مسائل مشخص است. دانشگاه نيز ظرفيت علمي و خلاقانه دارد. بايد براي حل مسائل باهم رقابت كنند و سپس در صورت حل مشكل پول هم از دولت دريافت كنند. 
وي در ادامه خاطرنشان كرد: دانشگاه‌هاي كشورهاي پيشرفته مشكل را بر مي‌دارند و سپس مشكل را حل مي‌كنند و پول هم مي‌گيرند. دانشگاه خودش پول در مي‌آورد. دانشگاه محل درآمد و نوآوري است اما دانشگاه‌هاي ما همه پول مي‌خواهند. 
پزشكيان افزود: درخصوص نحوه انتخاب افراد خيلي گفتم و باز هم مي‌گويم. ما از قرآن مي‌خوانيم اما به آن درست عمل نمي‌كنيم. قرآن را مي‌خوانيم و سپس روي طاقچه مي‌گذاريم. يا در مراسم ترحيم آن را مي‌خوانيم. چند سال پيش طبق روال در مجلس ترحيم بودم و سوره الرحمن را مي‌خواندند. ما دانشجو بوديم با هركسي بحث مي‌كرديم اول مي‌گفت جهان‌بيني خود را بگوييد. دقت كردم كه در سوره الرحمن اول جهان‌بيني را به ما مي‌گويد بعد مي‌گويد‌ اي انسان وقتي وزن مي‌كني براساس عدالت وزن كن و كم نگذار. اين سوره براي ما است كه مي‌خواهيم مدير و كارشناس تعيين كنيم. مي‌گويد كم نگذار. براساس عدالت انتخاب كن. چرا مشكل پيدا كرديم؟ چون كار را به كاردان نسپرديم. دانشگاه مي‌تواند مملكت ما را نجات دهد به شرطي كه علما و دانشمندان و نخبگان در كنار هم قرار بگيرند و به گرايش‌ها و نظرات هم احترام بگذاريم. وي در ادامه خاطرنشان كرد: كسي كه يك كلمه به ما ياد دهد ما را بنده خود مي‌كند. آن‌وقت ما اساتيدي كه ما را به اينجا رساندند كنارمي‌زنيم و فردي جوان را بالاي سر اين افراد قرار مي‌دهيم كه به اين اساتيد هم بي‌احترامي مي‌كند. بنده اعلام كردم درخصوص همه اساتيدي كه به هر طريقي دانشگاه‌ها با آنان لغو قرارداد يا اخراج كردند بازنگري كنيد. دانشجوها را بازگردانيد. حق است دانشجو حرف بزند. دانشجو نمي‌تواند آدم بدي باشد، او فردا و آينده كشور است. دانشجو بايد بتواند سوال كند. رييس‌جمهوري در ادامه بيان كرد: برپايي كرسي آزادانديشي كه مقام معظم رهبري روي آن نيز تاكيد داشتند يعني اينكه دانشجو بتواند حرف خود را مطرح كند. ما بايد با منطق جواب دانشجو را بدهيم. دانشجو را مي‌توان هدايت و توجيه كرد و اگر هم حق با دانشجو است من بايد خودم را اصلاح كنم نه اينكه او را محروم كنم. اگر دانشجو عيب من را مي‌گويد به جايي كه او را بشكنم بايد خودم را بشكنم. اگر توانستيم اين را بپذيريم آن وقت مملكت آباد مي‌شود. وي در ادامه بيان كرد: چه كسي ظالم‌تر از آن است كه به خدا بخواهد دروغ بگويد؟ منظور از خدا همان مردم است. ظالم‌تر از كسي كه به مردم دروغ بگويد يا تكذيب فردي كه حرف حق را گفت، نيست. كسي كه حرف درست را بزند و در مقابل حرف درست سر خم كند متقي است. از آقاي زلفي‌گل دانشمند و محقق تشكر مي‌كنم. بنده در حوزه علمي بحث‌هايي با ايشان دارم اما بحث علمي دعوا ندارد. حرف درست را هميشه مي‌پذيريم. ما تصور مي‌كنيم من چون در رشته خودم نخبه‌ام در همه‌چيز مي‌توانم نظر دهم. درحالي كه اين‌گونه نيست. در هر حوزه‌اي بايد از نظرات كارشناسان استفاده شود. 

پزشكيان در ادامه بيان كرد: از تمام زحمات آقاي دكتر زلفي‌گل تشكر مي‌كنيم براي تمام اين مدتي كه زحمت كشيدند. همچنان از وجود گرانقدر ايشان استفاده مي‌كنيم. از تلاش همه وزراي قبلي تشكر مي‌كنيم. اميدواريم حضور برادر عزيز آقاي سيمايي بتواند با نگاه حق پذيري موثر واقع شود. براساس حق‌پذيري هم نيروها را به كار بگيرند و هم تصميم درست گرفته و آن را اجرا كنند. ما به دانشگاه و دانشگاهيان دل بستيم. اگر وحدت و انسجام را نداشته باشيم كاري پيش نمي‌رود. من هر حرف حقي كه بيايد مي‌پذيرم. 

وي در پايان بيان كرد: مردم به ما نياز دارند كه راه درست را در مقابل آنان قرار دهيم. اِن شاءالله با همدلي و به دور از تفرقه و نفسانيات بتوانيم كنار هم قرار بگيريم. خدا كمك كند دست به دست هم دهيم كه قانون برنامه و سند چشم‌انداز را اجرايي كنيم. البته روي قانون برنامه هم حرف داريم و با مجلس مي‌رويم صحبت مي‌كنيم.