چشمداشت كويت به آرش؛ سرنوشت گاز ايران چه مي‌شود؟

۱۴۰۳/۰۶/۱۰ - ۰۱:۱۵:۲۱
|
کد خبر: ۳۱۹۸۹۴

يك كارشناس انرژي اظهار داشت: اكنون شركت‌هاي چندمليتي در كويت فعال بوده، مطالعاتي داشته‌اند و مقادير قابل توجهي هم گاز از ميدان آرش استخراج مي‌شود، به عبارت ديگر مقدمات كار در بخش كويت و عربستان آماده شده و مشغول هستند.

يك كارشناس انرژي اظهار داشت: اكنون شركت‌هاي چندمليتي در كويت فعال بوده، مطالعاتي داشته‌اند و مقادير قابل توجهي هم گاز از ميدان آرش استخراج مي‌شود، به عبارت ديگر مقدمات كار در بخش كويت و عربستان آماده شده و مشغول هستند. محمود خاقاني در گفت‌وگو با ايلنا، درباره بازار گازي كويت و توان ايران براي صادرات به اين كشور اظهار داشت: در گذشته كويت به گاز نياز داشت به‌طوري كه در سال ۹۳ مقامات كويتي از جمله امير كويت به تهران آمده و مذاكراتي با رييس‌جمهور وقت ايران داشتند، بحث اين بود كه ايران بتواند به كويت گاز صادر كند اما ايران بعد از آن با تحريم‌هاي مختلفي دست به گريبان شد و شايد به تدريج كويت از اينكه ايران بتواند توليد گاز به ويژه گاز ميادين پارس جنوبي را افزايش بدهد و گاز اضافي براي صادرات داشته باشد، مأيوس شد.  وي افزود: كويت در حال حاضر حدود ۶۵ تريليون فوت مكعب ذخاير گازي دارد يعني در رديف بيستم از كشورهايي كه مخازن گاز طبيعي دارند، قرار دارد. يعني حدود يك درصد از منابع گازي جهان را دارد، اين كشور از سال ۲۰۱۷ به اين طرف برنامه‌هايي را براي توسعه ميادين آغاز كرد و شركت‌هاي چند مليتي در اين ميادين سرمايه‌گذاري كرده و منابع گاز طبيعي و حتي نفت خام كويت را توسعه دادند. بنابراين كويت اكنون نياز چنداني به واردات گاز از ايران ندارد. علاوه بر آن يك تاسيسات بسيار بزرگ واردات گاز طبيعي مايع هم سرمايه‌گذاري كرده است با قطر هم يك قرارداد ۱۵ ساله منعقد كرده كه گاز طبيعي مايع را وارد كند.  اين كارشناس حوزه انرژي با بيان اينكه ما نه تنها ميادين را توسعه نداده‌ايم؛ در حوزه كنترل مصرف نيز به دليل تكنولوژي پايين تجهيزات و وسايل گازي خانگي، تجاري و صنعتي كاري نكرده‌ايم اما كويت با كمك فناوري‌هاي نوين و واردات ابزارها و تاسيساتي كه مردم بايد در خونه‌ها استفاده كنند توانسته مصرف را مديريت كند و شايد حتي گاز اضافي هم داشته باشد علاوه بر اين كويت توانسته تا سال جاري مسيحي يعني ۲۰۲۴ توليد گاز كشور را به شرايط خوبي برساند. وي با اشاره به چشمداشت كويت و عربستان به ميدان آرش (الدره) گفت: اكنون شركت‌هاي چندمليتي در كويت فعال بوده و مطالعاتي داشته‌اند و مقادير قابل توجهي هم گاز از اين ميدان استخراج مي‌شود، بعبارت ديگر مقدمات كار در بخش كويت و عربستان آماده شده و مشغول هستند.

براي سرمايه‌گذاري هم چيني‌ و اروپايي‌ها مذاكره مي‌كنند زيرا اين مناطق مصرف‌كننده نهايي گاز اين ميدان خواهند بود.  خاقاني ادامه داد: بعد از تحريم روسيه و كاهش صادرات گاز روسيه به اروپا؛ اروپايي‌ها بدنبال يك تامين‌كننده مطمئن براي امنيت گاز مورد نياز خود هستند بنابراين به عنوان مصرف‌كنندگان عمده گاز و نفت با استفاده از فناوري‌هايي كه دارند در كويت سرمايه‌گذاري مي‌كنند و محصول يعني گاز توليدي را نيز خودشان خريداري مي‌كنند، مثلا سكوي بسيار سنگيني را چيني‌ها ساخته و براي استقرار در فرزاد به عربستان انتقال مي‌دهند.  وي تاكيد كرد: اكنون ما نمي‌توانيم بگوييم فرصتي را در كويت براي صادرات گاز از دست داديم زيرا ما وارد كننده گاز شده‌ايم، ما براي مصرف داخل كمبود گاز داريم، از تركمنستان وارد مي‌كنيم. غير از گاز، كمبود برق هم داريم كه از تركمنستان، جمهوري آذربايجان و جمهوري ارمنستان وارد مي‌كنيم، هرچند مقداري هم گاز به تركيه صادرات داريم. اما تركيه محتاج گاز ما نيست و بيشتر با روسيه رفاقت داشته و گاز مورد نياز را از اين كشور تامين مي‌كند. در همين حال، در عراق هم شركت‌هاي چندمليتي از جمله شركت‌هاي چيني ورود كرده و براي توليد گاز طبيعي سرمايه‌گذاري مي‌كنند. اين كارشناس حوزه انرژي بيان داشت: ما فرصتي براي صادرات گاز به كويت ايجاد نكرديم كه اكنون از دست رفته باشد، ما اين فرصت را در طول حداقل ۲۵ سال گذشته داشتيم كه به تدريج از دست داديم، ما مي‌توانستيم به عنوان بزرگ‌ترين توليدكننده گاز طبيعي در منطقه شناخته شويم، در دولت هفتم و هشتم با شركت‌هاي شل و توتال قرارداد احداث كارخانه تبديل گاز طبيعي به گاز طبيعي مايع يعني ال‌ان‌جي را داشتيم كه اين شركت‌ها به تدريج در دولت نهم و دهم از ايران خارج شدند. هرچند در دولت يازدهم با موفقيت برجام به ايران برگشتند و طي قراردادهاي جديد قراردادهايي با توتال و سينوپك چين بسته شد اما آنها هم بعد از اينكه ترامپ از برجام بيرون رفت پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبي را رها كردند و حتي پروژه‌هايي كه ما مشترك در مرز عراق داشتيم هم متاسفانه توسط شركت‌هاي چندمليتي رها شد. اين كارشناس انرژي افزود: اكنون دولت چهاردهم قول تعامل با جهان را داده كه رژيم صهيونيستي با تبليغات وسيع جنگ رواني و اشاعه اسلام‌هراسي و ايران‌هراسي در اروپا و امريكا، كشورهاي حوزه خليج فارس و حوزه درياي كاسپين بدنبال جلوگيري از آن است، اگر ما بتوانيم اين تبليغات رو خنثي بكنيم و اين هراس را به مسير واقعي يعني صهيونيسم‌هراسي تبديل كنيم، موافق خواهيم بود. وي خاطرنشان كرد: ما اكنون مي‌توانيم با جلب و جذب سرمايه‌هاي خارجي پتانسيل بالقوه‌اي را كه در صنعت نفت و گاز داريم توسعه بدهيم و درواقع ديپلماسي انرژي فقط منحصر به ديپلماسي هسته‌اي نباشد؛ ديپلماسي نفت و گاز را  هم  مد نظر  قرار  بدهيم.