پايان 35 ماه رياست مجيد عشقي بر بورس تهران

پايان 35 ماه رياست مجيد عشقي بر بورس تهران

۱۴۰۳/۰۶/۱۸ - ۰۰:۴۸:۵۴
|
کد خبر: ۳۲۰۲۱۴

سرانجام پس از ماه‌ها اعتراض سهامداران به وضعيت بازار سرمايه و اتفاقات ارديبهشت ماه 1402 و افشاي نامه مربوط به خوراك پتروشيمي‌ها كه منجر به سقوطي وحشتناك، حتي شديدتر از سال 1399، در بازار سرمايه گرديد، آقاي عشقي از سمت خود كناره‌گيري كرد.

سرانجام پس از ماه‌ها اعتراض سهامداران به وضعيت بازار سرمايه و اتفاقات ارديبهشت ماه 1402 و افشاي نامه مربوط به خوراك پتروشيمي‌ها كه منجر به سقوطي وحشتناك، حتي شديدتر از سال 1399، در بازار سرمايه گرديد، آقاي عشقي از سمت خود كناره‌گيري كرد. مجيد عشقي در 21 مهر ماه 1400 در حالي مديريت بازار سرمايه را به دست گرفت كه شاخص در آن دوران در محدوده عددي 1 ميليون و چهارصد هزار واحد بود. اما امروز در شهريور ماه سال 1403 و همزمان با استعفاي آقاي عشقي شاخص در محدوده 2 ميليون و صد هزار واحد قرار دارد كه در نگاه اول براي عموم مردم بازدهي در حدود 44 درصدي براي دوره تصدي آقاي عشقي قابل محاسبه است. اما واقعيت ماجرا تصويري متفاوت از اين بازده دارد.  در اين مدت برخي سهام سقوط بيش از 60 درصد را نيز تجربه كردند كه اين اتفاق وحشتناك منجر به خروج سرمايه شديد سهامداران حقيقي از بازار با ضرر‌هاي سنگين پس از 4 سال گرديد.

كنترل شاخص و عدم افت برخي سهام شاخص‌ساز منجر به ايجاد واگرايي در سهام بزرگ و كوچك در بازار گرديد كه اين اتفاقات چيزي جز از بين رفتن سرمايه سهامداران عايدي ديگري براي آنها نداشت.از اقدامات آقاي عشقي در طول تصدي خود در بازار سرمايه مي‌توان به لزوم انتشار اوراق تبعي براي بيمه پورتفوي سهامداران، تزريق منابع صندوق‌هاي حمايتي بازار، تلاش براي تغيير فرمول حقوق معادن دولتي نام برد. اما در دوره تصدي ايشان و با توجه به اتفاقات سياسي در سال 1401 سقوط بازار تا محدوده 1ميليون و 200 هزار واحد نيز ادامه پيدا كرد. در نهايت بازار سرمايه وراي حمايت‌هاي ناكارآمد و اخبار منفي پيرامون بازار در كف محدوده حمايتي خود قرار گرفت و برخي سهام با نسبت قيمت به سود كمتر از 3 و 4 قرار داشتند كه اين موضوع منجر به صعود نسبي بازار تا سقف قبلي شاخص گرديد.  اما متاسفانه در ارديبهشت ماه 1402 و حواشي پيرامون عدم انتشار به موقع نامه مربوط به نرخ خوراك، بازار سرمايه بار ديگر در معرض بي اعتمادي سهامداران قرار گرفت و تا امروز روي خوش به خود نديده است. البته در اين مدت اتفاقاتي نظير اعطاي مجوز انتشار گواهي سپرده 30 درصدي شوك ديگري به بازار وارد نمود كه اين مورد علاوه بر بالا بردن هزينه تامين مالي بنگاه‌ها منجر به‌شدت گرفتن خروج پول از بازار گرديد. در اين ميان بحران‌هاي سياسي نظير تنش در خاورميانه بين جمهوري اسلامي ايران و رژيم صهيونيستي، درگيري مستقيم در سوريه، پاسخ ايران به صورت مستقيم، سقوط بالگرد رييس‌جمهور و برگزاري انتخابات زودهنگام، ترور اسماعيل هنيه در تهران و در نهايت كاهش چند باره دامنه نوسان بازار، همه و همه منجر به اين گرديد كه بازار سرمايه تلخ‌ترين روز‌هاي خود در چند دهه اخير را تجربه نمايد.

در نهايت مجيد عشقي علي‌رغم تلاش‌ها و پيشنهاداتي كه در خصوص نظارت دولت بر پرداخت سود مصوب شوراي پول و اعتبار از سوي بانك‌ها تصويب معافيت مالياتي در قانون بودجه ۱۴۰۳، بازنگري نرخ خوراك پتروشيمي‌ها و اصلاح فرمول خوراك پالايشگاه‌ها در وزارت نفت، كاهش دوره تجديد ارزيابي دارايي شركت‌ها داشت، در نهايت با توجه به فشار رسانه و عدم رضايت فعالان بازار استعفاي خود را اعلام نمود. در حال حاضر بايد منتظر تصميم وزير محترم اقتصاد باشيم تا مشخص گردد که وعده‌هاي حمايت از بازار و متعادل شدن سهام تحقق مي‌يابد يا خير.