بورس در انتظار تغييرات
بورس تهران در سومين روز كاري هفته تغيير مسير داد و رخت سبز بر تن كرد تا با تغييرات ايجاد شده توسط رييس جديد اعتماد و اميد سهامداران نيز كمي افزايش يابد.
بورس تهران در سومين روز كاري هفته تغيير مسير داد و رخت سبز بر تن كرد تا با تغييرات ايجاد شده توسط رييس جديد اعتماد و اميد سهامداران نيز كمي افزايش يابد. انتهاي هفته اخير بود كه با آراي شوراي عالي بورس حجتالله صيدي به عنوان رييس سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب شد. مجيد عشقي، رييس سابق سازمان بورس در مدت رياست كار چنداني براي اين بازار انجام نداد و حتي نتوانست از حقوق سهامداران دفاع كند و با توجه به دریافت وام ميلياردياش به نظر ميرسد كه تنها به فكر سود و منفعت خود بود. رييس سابق سازمان بورس باعث شد كه بياعتمادي بسيار زيادي در بازار سرمايه شكل بگيرد و مسير سهامداري به مسيرگذاري در بازارهاي برسد. مجيد عشقي، بورس تهران را تبديل به يك بازار بدون متولي كرده بود، هر فرد و مسوولي به راحتي ميتوانستند در روند بورس دخالت كنند و اين بازار با نظرات خود اداره كنند. همين موضوع باعث شد كه سرمايههاي بسياري از بورس خارج شود و ارزش معاملات بازار نيز به مرور كاهش يابد. بهطور كلي بازار سهام در اين شرايط نياز به تزريق جان و انرژي دوباره دارد. اگر رييس جديد با تمام قوا در تمام سختيها بايستد نقدينگي حقيقي و در كنار آن اعتماد آرام آرام روانه بورس خواهد شد و همانطور كه پيشن از اين نيز گفته شده بود پس از يكسال بازارسهام ميتواند جان دوباره بگيرد و دوباره روند طبيعي با اعتمادي داشته باشد.
بورس تغيير مسير ميدهد؟
حميد كوشكي، كارشناس بازار سرمايه نوشت: «اگر تصميمات در خصوص بازار سرمايه را به تصميمات درون بازاري و برون بازاري تقسيمبندي كنيم، عمده تأثيرات از تصميات برون بازاري نشأت ميگيرند. تصميمات سياسي و اقتصادي كه اخذ ميشوند ايجادكننده و تغييردهنده روند معاملات هستند؛ بنابراين انتخاب رييس جديد سازمان بورس هرچند كم اهميت نخواهد بود، اما از اهميت بالايي نيز برخوردار نيست. رييس سازمان بورس تنها به اندازه رساندن اعتراضات سهامداران به گوش مقامات بالادستی يا اجرايي ساختن برخي اقدامات در دل بازار در جهت بهبود شفافيت و روانتر شدن معاملات، ميتواند به بهبود شرايط بازار سرمايه ياري برساند. ممكن است يك مسوول بالادستي بخواهد تصميمي سياسي يا اقتصادي را اخذ كند و نداند يا نخواهد بداند كه اين تصميم چه تأثيري را بر جريان معاملات در بازار سرمايه خواهد گذاشت. از سوي ديگر بايد حاضران در بازار را در نظر گرفت كه از تبعات آن تصميم آگاهي دارند و اقدامات اين افراد در راستاي منافع سهامداران حائز اهميت است. رييس قبلي سازمان اين اقدام را دنبال نميكرد و به همين دليل سبب شده بود اعتماد اهالي قديمي بازار نيز نسبت به بازار سلب شود؛ بهطوري كه بسياري از اين افراد از انجام معامله خودداري كرده، به صندوقهاي درآمد ثابت روي آورده يا از بازار خارج شدند. اگر رييس جديد سازمان بتواند ثابت كند كه در خصوص عواقب تصميمات برون بازاري از فعالان بازار حمايت خواهد كرد، تا حد اندكي ميتواند روند معاملات را بهبود ببخشد.» همچنين برخي تصميمات اشتباه بازار را با چالشهايي مواجه كرده و بورس فعلا درگير جنبه رواني وعدههاي دولت است ولي دليل ريزش بيپولي بازار و مسائل كلان اقتصادي است. البته بر كسي پوشيده نيست كه رياست سازمان ميتواند در برخي موارد تصميمات موثر و اثرگذاري داشته باشد اما آنچه مهم است تغيير ريل يك سلسله سياستگذاريهاست كه بايد خود را در تصميمگيري دولتمردان نشان بدهد. تغييرات اندك نرخ بهره و رشد ۴۰۰ تا ۵۰۰توماني نرخ نيما ميتوانست آثار قويتر، محكمتر و خاصتري داشته باشد. فضاي لاتاري به وجود آمده باعث شده جريان پول به هوس كسب سود كوتاهمدت كه ناشي از سياستگذاري بد در نرخگذاري دستوري است، بيفتد، بهطوري كه بعد از ورود پول به ثبتنام خودرو، وارد بورس شد تا سود موقتي از كف بگيرد. حالا بعد از يك نوسان از بازار خارج شده است. اگر در وزنكشي تغيير و تحولات فعلي هر يك از عوامل سهگانه بتوانند چراغ سبز محكمي به بازار و سهامداران نشان بدهند توازن فعلي عرضه و تقاضا را به سرعت تغيير ميدهد و ميتواند آن را در مسير بهتري پيش ببرد. با ادامه رشد شاخص كل فرصتي فراهم ميشود كه از اين جريان قوي نقدينگي در جهت بهبود وضعيت اقتصادي كشور استفاده شود. اين نقدينگي بهتر است به سمت توليد برود. حالا بورس بهترين بستر براي تامين نقدينگي توليد است؛ موضوعي كه وزير اقتصاد نيز بر آن تاكيد داشته است.
بازار از دريچه معاملات
در معاملات سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه، شاخص كل بورس تهران 2 هزار و 59 واحد - معادل يك دهم درصد- نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 67 هزار و 605 واحد رسيد. شاخص كل هموزن بورس نيز با رشد هزار و 815 واحدي در رقم 676 هزار و 579 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 19 واحد رشد كرد به رقم 21 هزار و 587 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 549 واحد به سطح 118 هزار و 29 واحد رسيد. روز دوشنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي بازار منفي شد و 112 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد. در اين روزنماد حكشتي بيشترين خروج پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 27 ميليارد تومان بود. پس از حكشتي، نمادهاي ثفارس، وبملت، نوري و صبا بيشترين خروج پول را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين ورود پول حقيقي به نمادهاي حفارس، ثپرديس، فولاد، فملي و وشهر تعلق داشت. روز اخير نمادهاي حكشتي، شپنا و رمپنا نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي اخابر، واميد و كچاد نمادهاي قرمزپوشي بودند كه بيشترين اثر منفي را بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي خاور، فرابورس و گلديرا بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي ارفع، حسينا و فصبا بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد فولاد بيشترين تراكنش را داشت و ذوب و فملي در رتبههاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز شفام، ارفع و فرود بيشترين تراكنش را داشتند.
روز دوشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 36 هزار و 392 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 25 هزار و 630 ميليارد تومان بود كه 70 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل ميدهد. ارزش معاملات خرد سهام با رشد 2 درصدي نسبت به روز سهشنبه به رقم 3 هزار و 385 ميليارد تومان رسيد.
در معاملات روزمذكور نماد فولاد بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 84 ميليارد تومان بود. پس از فولاد، ثفارس بيشترين ارزش معاملات را داشت و حفارس رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد حكشتي و خگستر در رتبههاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند. در جدول حجم معاملات نيز سهام ذوب با تعداد 461 ميليون و 416 هزار و 607 سهم در صدر قرار گرفته است. حفارس در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به شگستر تعلق داشت. دو نماد فولاد و شستا نيز در رتبههاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات دوشنبه، 139 نماد صف خريد داشتند و 81 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهاي خريد با افت 36 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 543 ميليارد تومان كاهش يافت و مجموع ارزش صفهاي فروش نيز با كاهش 39 درصدي به رقم 252 ميليارد تومان رسيد.