بازار سهام در آستانه جهش قرار دارد
آيين تكريم و معارفه حجتالله صيدي و مجيد عشقي، روساي جديد و پيشين سازمان بورس و اوراق بهادار روز سهشنبه(دیروز) ۲۷ شهريور ماه برگزار شد.
آيين تكريم و معارفه حجتالله صيدي و مجيد عشقي، روساي جديد و پيشين سازمان بورس و اوراق بهادار روز سهشنبه(دیروز) ۲۷ شهريور ماه برگزار شد. عبدالناصر همتي، وزير امور اقتصادي و دارايي گفت: در دنياي امروز بسياري از پيشرفتها در حوزه توليد به توسعه بازارهاي مالي وابسته است، اگر بازار مالي خوب عمل نكند، توليد توسعه نمييابد و رشد اقتصاد محقق نميشود، پايين بودن رشد هم به از بين رفتن قدرت رقابتي اقتصاد كشور منجر خواهد شد.
حكمراني غلط اقتصادي
همتي با اشاره به آثار حكمراني غلط بر كاهش رشد اقتصادي توضيح داد: با اين شيوه اداره سيستم اقتصادي و اين نحوه حكمراني اگر خروجي اقتصاد غير از اين چيزي بود كه ميبينيم، بايد تعجب ميكرديم. البته براي كاهش آسيبهاي ناشي از حكمراني غلط به دنبال هماهنگي ميان سازمانهاي مختلف مسوول در دولت هستيم. براي توسعه اقتصاد به سرمايه نياز داريم، يكي از مهمترين مسيرهاي تامين مالي بورس است، اما متاسفانه در شرايط فعلي اعتماد به بازار سرمايه از دست رفته است.
ايستادگي رييس سازمان بورس
براي جلوگيري از ضربه به بازار
وي با اشاره به ظرفيتهاي قانون بهبود محيط كسب و كار بر لزوم استفاده از آن در جهت اصلاح ساختارهاي بازار سرمايه تاكيد كرد و در ادامه از مسوولان بازار سرمايه خواست براي پيگيري موضوعات مرتبط با بورس معطل وزارت اقتصاد نمانند. من به عنوان وزير اقتصاد براي حل مسائل بازار سرمايه كمك خواهم كرد اما خود مسوولان بازار هم بايد آستينها را بالا بزنند تا بورس به مركز اعتماد و تامين مالي اقتصاد ايران تبديل شود.وزير امور اقتصادي و دارايي گفت: آقاي صيدي بايد محكم بايستد تا مواردي كه باعث ضربه به بازار سرمايه ايران ميشود در بودجه گنجانده نشود.او گفت: رييس سازمان بورس براي توسعه بازار سرمايه بايد ۳ اقدام انجام دهد. اول بايد در ابتدا كت خود را براي پيگيري منافع بازار سرمايه در آورد! دومين اقدامي كه رييس سازمان بورس بايد انجام دهد اين است كه مرتبط با رسانهها و مردم حرف بزند و پاسخگوي شايعات باشد. سومين كار رييس سازمان بورس برخورد با فساد در عمليات بازار سرمايه است.
انتقاد از اثر نامطلوب سياستهاي پولي و ارزي بر منافع سهامداران
همتي در ادامه ضمن انتقاد از سياست تخصيص ارز نيمايي، گفت: نميتوان از سهامدار پتروشيمي ارز حاصل از صادرات را بگيريم و به واردكنندگان كالاها يارانه بدهيم، در اين صورت سر سهامدار بيكلاه ميماند. همتي در ادامه از بالا بودن نرخ بهره و آثار آن بر رشد نرخ تورم و ركود بورس انتقاد كرد و گفت: بازار سرمايه، تنها راه تامين مالي غير تورمي است. به همين دليل بايد كمك كنيم تا دوباره سرمايهگذاران اعتماد كنند و به بورس بيايند تا بازار سرمايه دوباره نقش موثري در تامين مالي داشته باشد.
لزوم رشد ارزش بازار سهام
وزير اقتصاد گفت: ماركتكپ ۱۴۰ ميليارد دلاري به چه درد بورس ميخورد؟! سازمان بورس بايد همه تلاش خود را به كار بگيرد تا سبب رشد ارزش بازار شود. ۵۰ ميليون سهامدار داريم اما فعالان بازار كم هستند، بايد كاري كنيم تا همه فعال شوند و احساس كنند در بازار سهام شادابي وجود دارد.
برنامههاي صيدي
در دوره رياست سازمان بورس
حجتالله صيدي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اگر بخواهم به يك ماه قبل بازگردم يك درصد نيز فكر نميكردم كه در جاي امروز از جنس چنين صحبتهايي داشته باشم. ترجيح بنده اين بود كه به صورت مشورت و مشاوره در خدمت تيم اقتصادي دولت چهاردهم باشم اما دكتر همتي تكليف كردند كه به سازمان بورس بيايم، در نتيجه اين وظيفه را پذيرفتم.رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اينكه به ۲ دليل تصميم گرفتم كه اين تكليف را بپذيرم، توضيح داد: در ابتدا اينكه بنده در بازار سرمايه بزرگ شدهام و در اين بازار شاگردي كردهام، بنابراين نبايد كفران نعمت كرد و اين فرصت را از دست داد. دوم اينكه به اعتقاد بنده بازار سرمايه، داراي ظرفيتهاي عظيمي است و بنده به اين ظرفيت ايمان دارم و فكر ميكنم اين بازار از امكان جهش بسيار بزرگي برخوردار است.
بازار سهام در آستانه جهش
صيدي گفت: با توجه به ثروت موجود در كشور، توانمندي بنگاهها و وجود نيروهاي توانمندي و سرمايهگذاران موجود در بورس، اين بازار در آستانه جهش قرار دارد. ظرفيتهاي رشد در بازار وجود دارد، مهم اين است كه اقدامات و قدمهاي لازم در اين زمينه برداشته شود.او گفت: هيچ دليلي ندارد كه بازار سرمايه بزرگ نشود و ارزش آن به ۳۰۰ تا ۴۰۰ ميليارد دلار نرسد، ظرفيتها وجود دارد و فقط بايد قدمهاي لازم برداشته شود تا به آن نقطه برسيم. بنده با افتخار و انگيزه بالا تصميم گرفتم كه در اختيار بازار سرمايه باشم تا شايد بتوانم نقش كوچكي را در توسعه كشور ايفا كنم.
اقدامات اصلاحي مديريت جديد
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه صحبتهاي خود با تاكيد بر وظايف نهاد ناظر بازار سرمايه اعلام كرد: هميشه چنين سوالي مطرح ميشود كه كدام يك از وظايف سهگانه بازار پيشران بورس هستند، به نظر بنده ارتقاي كارايي بازار مهمترين ركن برنامههاي اصلاحي است.او ادامه داد: در اين زمينه بحث صيانت از حقوق سهامداران، ارتقاي كارايي بازار و تسهيل تشكيل سرمايه جزو مقولات مهم هستند كه اين سه مولفه مانند سه ضلع مثلث به يكديگر متصل بوده و از ارتباط دو سويه و سه سويه با يكديگر برخوردارند.رييس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بايد به دنبال انتشار وسيع، دقيق و به موقع اطلاعات باشيم كه بر همين اساس ارتقاي گزارشگري مالي در دستور كار اصلي هياتمديره سازمان قرار خواهد گرفت تا زمينه افزايش استانداردهاي گزارشگري مالي فراهم شود.او با تاكيد بر كيفيت نازل برخي گزارشهاي مالي در بازار سرمايه اعلام كرد: تلاش ما ارتقاي كيفيت گزارشگري مالي است تا ضمن ايجاد تصوير شفاف از سرمايهگذاري در بازار، زمينه انجام معاملات منصفانه فراهم شود.
آسيب تصميمات ناگهاني و هيجاني
به اقتصاد كشور
صيدي با بيان اينكه اعمال مقررات حاكميت شركتي و اجراي واقعي آن ديگر دستور كار مديريت جديد بازار سرمايه است، گفت: اين موضوع باعث كاهش ريسك بازار و افزايش شفافيت خواهد شد، روش برخورد ما با تصميمات خلق الساعه و عدم قطعيتهاست.رييس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تصميمات ناگهاني و هيجاني به اقتصاد كشور آسيب زده است، ممكن است در كوتاهمدت به نفع يك بازار باشد اما در بلندمدت همه متضرر خواهند شد.او با تاكيد بر اينكه اتفاق عجيب ارديبهشت ۱۴۰۲ ديگر نبايد تكرار شود، گفت: اگر باز هم شاهد اين اتفاقات بوديم بايد برخورد صورت بگيرد و بايد تعيين شود تا چگونه با اين مسائل برخورد كنيم. صيدي ادامه داد: طبق هماهنگي انجام شده با دكتر همتي وزير اقتصاد قرار است با تعامل بيشتر اين نوع عدم قطعيتها در بازار سرمايه كاهش يابد تا امكان پيشبينيپذيري بازار فراهم شود و كمتر شاهد كاهش ريسك اين بازار باشيم.
ارزش بورس اوراق بهادار قابل مقايسه
با استانداردها نيست
او گفت: ارزش بورس اوراق بهادار قابل مقايسه با استانداردها نيست و بورس انرژي و بورس كالا هم بسيار كوچك ماندهاند، در صورتي كه ۲ بورس كالايي ميتوانند نقش موثري در اقتصاد داشته باشند و ناترازيها را از بين ببرند.صيدي گفت: اين بورسها هستند كه باعث ميشوند تا برق به كالايي اقتصادي تبديل شود. فعاليت جدي در جهت توسعه بورس انرژي و بورس كالا باعث سامان بخشيدن به وضعيت اقتصادي كشور ميشود. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در پايان گفت: اميدواريم بتوانيم بازار سرمايه را بهتر از اينكه اكنون است تحويل مديران بعدي بدهيم.مجيد عشقي رييس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن ارايه عملكرد خود در ۳ سال گذشته، به چالشها و موانع موجود در بازار سرمايه نيز اشاره كرد.او، مشكلات اقتصاد كلان و تامين كسري بودجه دولت و اتفاقات سياسي را موثر بر روند بازار سرمايه برشمرد و افزود: تمامي اين موارد در ۳ سال گذشته موجب شد حاشيه سود شركتها از ۲۸ درصد به ۱۲.۴ درصد كاهش يابد.او با تاكيد براينكه معاملات صندوقهاي سرمايهگذاري از جمله بادرآمد ثابت و سهام از ۲۵ درصد به بيش از ۶۰ درصد افزايش يافته، گفت: در اين دوره براي هر نوع سليقهاي اعم از كم ريسك و پر ريسك ابزار سرمايهگذاري تعريف شد.رييس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار، ارايه خدمات مالي به سرمايهگذاران را اقدام ديگر اين سازمان ذكر كرد و افزود: در اين مدت، براي بالغ بر ۳۲۰ نهاد مالي با هدف انحصار شكني و افزايش رقابت مجوز صادر شد و براين اساس، تعداد نهادهاي مالي بورسي از ۷۱۷ نهاد به ۱۰۴۰ نهاد افزايش يافت.
واريز سود نقدي به حساب سهامداران
از طريق سجام
عشقي، با اشاره به اقدام ديگر سازمان مبني بر پرداخت سود نقدي سهام به سهامداران از طريق سامانه سجام گفت: با اين اقدام كه از سوي سپردهگذاري مركزي انجام ميشود، سود نقدي در مهلت مقرر بدون مراجعه حضوري به حساب سهامداران واريز ميشود.
اصلاح دستورالعمل حاكميت شركتي
عشقي، با اشاره به اصلاح دستورالعمل حاكميت شركتي توضيح داد: در اين ۳ سال دستورالعمل حاكميت شركتي پيگيري و اصلاح شد اما هنوز راهي طولاني تا اعمال كامل اين مقررات در پيش داريم. او دربخش ديگري از صحبتهايش، با اشاره به تلاشهاي انجام شده براي رفع مشكلات بازار سرمايه در نهادهاي بالادستي نيز گفت: فقط اصلاح «بند س تبصره ۶ قانون بودجه» بيش از ۶ ماه وقت و انرژي مديريت سازمان بورس را مصروف خود كرد و ريسك بزرگي را از سر راه بازار و شركتهاي بورسي برداشت. عشقي، تسريع افزايش سرمايه را اقدام ديگر سازمان بورس برشمرد و افزود: با تصويب قانون معافيتهاي مالياتي از محل سود انباشته، سود شركتها تبديل به سرمايه شد كه اتفاق مثبتي است.رييس سابق سازمان بورس با اشاره به اقدامات انجام شده براي ساماندهي سهام عدالت از جمله مجامع شركتهاي سرمايهگذاري استاني، پرداخت سود، اصلاح آيين نامه سهام عدالت و تقسيم دارايي متوفيان نيز بيان كرد: با توجه به اينكه ساختار سهام عدالت به كلاف سردرگمي تبديل شده بود، اما تلاش كرديم ضمن رفع چالشهاي موجود براي تقسيم دارايي متوفيان سهام عدالت، از پتانسيل تمامي شركتهاي استاني براي برگزاري مجامع بهره ببريم. اين درحالي است كه تاكنون مجامع ۷ استان برگزار شده و برگزاري مجامع ديگر نيازمند راهحل اساسي است.عشقي، افزايش نرخ بهره را چالش ديگر بازار سرمايه دانست و گفت: با افزايش ۳۰ درصدي نرخ بهره و نرخ موثر ۳۵ درصد، سرمايهگذاري به هيچوجه توجيه اقتصادي ندارد. او درباره بخشينگري دستگاهها، چالش مهم ديگر بازار سرمايه نيز افزود: شكست هماهنگي بين دستگاههاي دولتي، تصميمات خلقالساعه از سوي بانك مركزي و وزارتخانههاي صمت و نفت از ديگر موضوعاتي بود كه در عرض چند ثانيه اثرات نامطلوبي بر بورس گذاشت. به عنوان نمونه، تغيير دستورالعملهاي نرخ خوراك پتروشيمي يا انتشار خبر جريمه بانكها بابت تسهيلات مسكن كه هيچ زمان هم عملياتي نشد، بر بازار سرمايه اثر منفي گذاشت تا جايي كه منتفي شدن آن نيز تاثير چنداني بر بازار نداشت.