بايدها و نبايدهاي امنيت سايبري در ايران

۱۴۰۳/۰۷/۰۱ - ۰۰:۱۱:۴۸
|
کد خبر: ۳۲۱۱۳۲

يك كارشناس معتقد است براي جلوگيري از اتفاقاتي نظير آنچه كه در لبنان و درباره پيجرها رخ داده، طبيعتا استفاده از دستگاه‌هاي مطمئن و حتي توليد داخل در ساز و كارهاي نظامي ضروري است.

يك كارشناس معتقد است براي جلوگيري از اتفاقاتي نظير آنچه كه در لبنان و درباره پيجرها رخ داده، طبيعتا استفاده از دستگاه‌هاي مطمئن و حتي توليد داخل در ساز و كارهاي نظامي ضروري است. اما درباره امنيت ملي و مردم، هر چقدر شبكه فناوري‌ و متخصصانمان با جهان فناوري بيشتر درهم تنيده شوند و تعامل داشته باشند و موانع هم برداشته شود، مي‌توان اميدوار بود كه استانداردهاي روز در محصولات بيشتر رعايت و به روزرساني‌هاي امنيتي منظم‌تر دريافت و به امنيت بيشتر كاربران منجر شود. حامد بيدي در گفت‌وگو با ايسنا، درباره مهم‌ترين موانع و چالش‌هايي كه در زمينه امنيت سايبري وجود دارد، اظهار كرد: اصلي‌ترين مانع ايجاد امنيت سايبري، در لايه سياست‌گذاري اتفاق مي‌افتد. درواقع برخي تصميم‌گيري‌هاي اشتباه با اين تصور اتخاذ شده است كه هرچه بيشتر مسدودسازي و محدوديت ايجاد شود، مي‌توان امنيت سايبري را بهتر تأمين كرد، در صورتي كه ماهيت فناوري به گونه‌اي است كه نمي‌شود به سادگي و صرفا با محدود كردن امنيت آن را تأمين كرد. به‌طور مثال در لايه زيرساخت استفاده از معتبرترين سخت‌افزارهاي بين المللي به خاطر تحريم‌ها يا خودتحريمي‌ها غيرممكن شده است. كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره اهميت امنيت سايبري اظهار كرد: در بحث امنيت سايبري عوامل مختلفي مانند سخت‌افزارها، نظير زير ساخت‌هاي مخابراتي و ارتباطي علاوه بر نرم‌افزارها دخيل هستند. وي افزود: اهميت همه اين موارد بديهي است اما علاوه بر اينها عامل نيروي انساني هم وجود دارد كه ارتباط مستقيمي با توسعه‌يافتگي كشورها در زمينه‌هاي مختلفي پيدا مي‌كنند. همچنين در لايه سياست‌گذاري، بعضي از تصميمات حتي اگر با هدف تأمين امنيت گرفته شوند هم مي‌تواند در اين زمينه اثر معكوس داشته باشند.

 

رشد منابع اكوسيستم‌هاي فناوري  در تعامل با يكد‌يگر شكل مي‌گيرد

اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اينكه برخي راهكارهاي اتخاذ شده مناسب نبوده و جايگزين سخت افزارهاي معتبر بين المللي سخت افزارهاي بي‌نام و نشان شده است، گفت: در لايه نرم‌افزار و كاربر هم چنين اتفاقي درحال رخ دادن است. ما امروز شاهد يكي از آلوده‌ترين شبكه‌هاي جهان در ايران هستيم كه نتيجه فيلترينگ و مسدودسازي است، زيرا انبوهي از فيلترشكن‌ها بر روي دستگاه‌هاي ميليون‌ها نفر نصب شده كه در نهايت دستگاه‌هاي كاربران و كل شبكه را ناامن مي‌كند. وي معتقد است: اساسا وجود نگاه اشتباهي، در نهايت به راهكارهاي اشتباهي هم منجر مي‌شود. براي مثال براي اينكه امنيت يك سامانه را در مقابل حملات سايبري احتمالي بالا ببرند، آن را ايران اكسس مي‌كنند؛ به اين معنا كه دسترسي سامانه مذكور از ‌اي پي‌هاي خارج از كشور بسته مي‌شود و كسي نمي‌تواند وارد آن سامانه شود. در حال كه طبق تجربه اين راهكار بيشتر آسيب‌زاست. متأسفانه همين رويكرد سلبي اشتباه در تمام لايه‌ها تكرار شده است. او با اشاره به اينكه رشد منابع اكوسيستم‌هاي فناوري در دنيا وابسته و در تعامل با يك‌ديگر شكل مي‌گيرد، با اشاره به مهاجرت متخصصان اين حوزه تصريح كرد: با توجه اهميت بحث امنيت سايبري نياز است با هدف تقويت نيروي انساني دلايلي كه منجر به مهاجرت آنها مي‌شود از جمله فيلترينگ و تحريم رفع شود. اين كارشناس حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات معتقد است كه در بحث امنيت سايبري جوامع مختلف فني در دنيا با يك‌ديگر تبادل دانش مي‌كنند اما متأسفانه در ايران، تحريم‌ها و برخي نگاه‌هاي داخلي مبتني بر محدودسازي، به دور افتادن از شبكه جهاني منجر شده و نيروهاي انساني متخصصمان را نيز تشويق به مهاجرت مي‌كند.