تكیه بورس بر پاشنه خوش‌بيني
«تعادل» گزارش مي‌دهد

تكیه بورس بر پاشنه خوش‌بيني

۱۴۰۳/۰۷/۰۳ - ۰۰:۱۹:۱۹
|
کد خبر: ۳۲۱۲۹۹

با شروع فصل پاييز، تالار شيشه‌اي روند مثبت به خود گرفت و توانست با قيمت پاياني مثبت سهام روبرو شود. بورس تهران پس از مدت‌ها نزول اكنون درحال رشد و افزايش است و نسبت به سيگنال‌هاي روزمره واكنش چنداني نشان نمي‎دهد كه اين موضوع نشان مي‌دهد بازار در حال تكامل و توسعه است.

با شروع فصل پاييز، تالار شيشه‌اي روند مثبت به خود گرفت و توانست با قيمت پاياني مثبت سهام روبرو شود. بورس تهران پس از مدت‌ها نزول اكنون درحال رشد و افزايش است و نسبت به سيگنال‌هاي روزمره واكنش چنداني نشان نمي‎دهد كه اين موضوع نشان مي‌دهد بازار در حال تكامل و توسعه است.

تالار شيشه‌اي از ابتداي سال تا زمان تغيير رياست سازمان بورس روزهاي ناخوشي را تجربه كرده بود و برای اينكه بازار و شاخص ريزش سنگين‌تري را تجربه نكند دامنه نوسان محدود شد! يعني مجيد عشقي، رييس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار به جاي حل مشكل تنها يك راهكار سطحي يعني دامنه نوسان را محدود مي‌كرد تا شاخص‌ها سقوط چنداني نداشته باشند. از سوي ديگر در زمان رياست وي با وجود ريزش‌هاي سنگين در بازار، شاخص‌ها تكان چنداني نمي‌خورد و به نوعي به نظر مي رسد كه در زمان رياست عشقي شاخص كل دستكاري مي‌شد تا ريزش‌هاي سنگين بازار در اعداد بزرگ به چشم نياييد. به‌طور كلي رياست پيشين سازمان بورس با عملكرد خود اعتماد و نقدينگي را از بازار فراري داد و اكنون با تغيير رياست سازمان بورس و دولت همه در انتظار تغييرات مثبت و ورود پول به بازار هستند. درحال حاضر بورس تهران بر پاشنه خوش‌بيني مي‌چرخد و بايد منتظر ماند و ديد كه آيا بازار سهام در اين شرايط ثبات پيدا مي‌كند يا خير؟ چراكه بررسي اخبار و سياست‌هاي جهاني نشان مي‌دهد كه همچنان سايه ريسك روي بازار سرمايه وجود دارد و بايد ديد كه بورس تهران چگونه اين ريسك‌ها را پشت سر مي گذارد و سبزپوش مي‌شود.

 

پالس مثبت به بورس

يك كارشناس بازار سرمايه نوشت كه البته بايد درنظر داشت كه ريسك‌هاي مختلف ناشي از وضعيت اقتصاد كلان از جمله ناترازي‌‌‌‌‌‌‌‌هاي موجود در انرژي، بانك‌ها، كسري‌بودجه و... هنوز بر بازار سايه انداخته است و به‌طور حتم، تصميمات دولت جهت مرتفع‌كردن آنها، در بازار سرمايه تاثيرگذار خواهد بود و هم‌اكنون نمي‌توان به‌طور قطعي در مورد آن نظر داد. از طرفي بايد اشاره كرد؛ توسعه و ارتقاي زيرساخت‌هاي بازار سرمايه، به‌رغم تمام كاستي‌‌‌‌‌‌‌‌هاي موجود، پتانسيل خوبي دارد كه در صورت رشد و رونق بازار مي‎تواند نقطه‌قوت بازار باشد.

از سوي ديگر ارزش تاريخي بازار سرمايه در كمترين مقدار خود در مقايسه با بازارهاي رقيب قرار دارد كه در صورت بهبود يافتن وضعيت و كاهش نرخ سود بدون‌ريسك، تغيير رويكرد در قيمت‌گذاري دستوري، جلوگيري از خروج منابع ناشران با بخشنامه‌ها و ابلاغيه‌هاي مختلف، ثبات مقررات و...، اين كمينه ارزش تاريخي بازار سرمايه، مي‌تواند به نقطه‌قوت تبديل شود و باعث بازگشت قدرتمند بازار سرمايه به اقتصاد كشور باشد. همچنين صحبت‌هاي همتي در مراسم معارفه رييس جديد سازمان بورس را بايد به فال نيك گرفت. سال‌هاست كه اين صحبت‌ها از زبان فعالان بازار گفته مي‌شود، اما متاسفانه سياست‌گذاران اقتصادي ميل چنداني به اين صحبت‌ها نداشتند و حتي برعكس آن را عمل مي‌كردند. موارد بسيار زيادي از جمله افزايش نرخ سود بانكي، افزايش نرخ خوراك و سوخت گاز پتروشيمي‌ها و مواردي از اين دست كه بسيار زياد بود، در سه سال گذشته بازار سهام را در ركود و قهقرا نگه داشت، اما همانطور كه صحبت‌هاي همتي نشان داد، قرار نيست اين رويه‌ها مجددا ادامه پيدا كند و قطعا اين صحبت‌ها به تدريج به مرحله عمل خواهد رسيد. نكته قابل توجه اينجاست صحبت‌هاي عبدالناصر همتي و صيدي نشان‌دهنده يك تغيير ريل عجيب و غريبي است كه داريم در اقتصاد حس مي‌كنيم. صحبت از تغييرات نرخ بهره است كه تازگي‌ها دارد مطرح مي‌شود. وعده بازار ۴۰۰ ميليارد دلاري و صحبت رييس سازمان در مورد قيمت‌گذاري دستوري و تقبيح دلارزدايي و ... مواردي است كه سيگنالش به بازار رسيده است. افزايش نرخ بهره بانكي به ۳۰ درصد زماني اتفاق افتاد كه دولت قبل تلاش كرد با تجميع نقدينگي قيمت را كاهش دهد. اگرچه در نهايت دلار به حركت خود ادامه داد، اما آيا كاهش اين نرخ رشد دلار را تشديد نخواهد كرد؟ دولت دارد روي توافقات نيز حساب مي‌كند. واقعيت اين است كه اولين‌بار است كه در يك نشست خبري رييس‌جمهور از اين صحبت مي کند كه ايران و امريكا با هم برادرند؛ بنابراين مي‌توان دريافت كه دولت چشمش تنها به قضاياي داخلي نيست.

 

بازار از دريچه معاملات

طي معاملات دومين روز كاري هفته يعني دوشنبه، شاخص كل بورس تهران 17 هزار و 616 واحد -معادل 0.84 درصد- نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 116 هزار و 537 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن بورس نيز با رشد 6 هزار و 187 واحدي در رقم 695 هزار و 959 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس 152 واحد رشد كرد به رقم 22 هزار و 77 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش هزار و 492 واحد به سطح 122 هزار و 640 واحد رسيد. روز دوشنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي بازار چرخش داشت و مثبت شد. در انتهاي معاملات بازار سهام 345 ميليارد تومان پول حقيقي به بازار سهام وارد شد.

روز گذشته نماد ونوين بيشترين ورود پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 47 ميليارد تومان بود. پس از ونوين، نمادهاي فولاد، خاهن، فزر و وبملت بيشترين ورود پول را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين خروج پول حقيقي به نمادهاي ثپرديس، كايزد، ثفارس، خبهمن و وتوشه تعلق داشت. در دومين روز كاري هفته نمادهاي فملي، فولاد و فارس نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در سوي ديگر نمادهاي بوعلي، ثفارس و فولاژ نمادهاي قرمزپوشي بودند كه بيشترين اثر منفي را بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي زاگرس، خاور و فزر بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص كل داشتند و نمادهاي فغدير، خاور و تجلي بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نيز نماد فولاد بيشترين تراكنش را داشت و كماسه و ذوب در رتبه‌هاي بعدي بيشترين تراكنش قرار گرفتند. در فرابورس نيز فزر، خاور و شفام بيشترين تراكنش را داشتند. روز دوشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 25 هزار و 23 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 14 هزار و 458 ميليارد تومان بود كه 58 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز تشكيل مي‌دهد. ارزش معاملات خرد سهام با افزايش 41 درصدي نسبت به روز يكشنبه به رقم 5 هزار و 325 ميليارد تومان رسيد. اين سطح از ارزش معاملات خرد در اواسط تير ماه تجربه شده بود. در معاملات دوشنبه، 293 نماد صف خريد داشتند و 47 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. در معاملات بازار سهام 19 درصد نماد‌ها قرمزپوش بودند و 81 درصد نقشه معاملات سبز رنگ بود. سرانه فروش هر كد حقيقي در سطح 41.6 ميليون تومان قرار گرفت و سرانه خريد در محدوده 27.5 ميليون توماني ايستاد.