چند قدم به هاب شدن!
«تعادل» گزارش مي‌دهد

چند قدم به هاب شدن!

۱۴۰۳/۰۷/۰۷ - ۰۱:۰۴:۵۴
|
کد خبر: ۳۲۱۵۴۳

تبديل ايران به ‌‌‌هاب انرژي منطقه موضوعي است كه بارها از سوي مسوولان و دست‌‌‌اندركاران مطرح شده، اما واقعيت اين است كه تاكنون برنامه‌‌‌ريزي در اين خصوص نداشته‌‌‌ايم و تنها به رويا‌پردازي پرداخته‌‌‌ايم. به گفته برخي كارشناسان ايران قابليت بسيار مطلوبي براي ‌‌‌هاب منطقه دارد به دليل پهناور بودن و همچنين داشتن مرز با ۱۵ كشور است.

تبديل ايران به ‌‌‌هاب انرژي منطقه موضوعي است كه بارها از سوي مسوولان و دست‌‌‌اندركاران مطرح شده، اما واقعيت اين است كه تاكنون برنامه‌‌‌ريزي در اين خصوص نداشته‌‌‌ايم و تنها به رويا‌پردازي پرداخته‌‌‌ايم. به گفته برخي كارشناسان ايران قابليت بسيار مطلوبي براي ‌‌‌هاب منطقه دارد به دليل پهناور بودن و همچنين داشتن مرز با ۱۵ كشور است. همچنين مزيت ديگر اينكه اختلاف افق داخل ايران دو ساعت است و بين كشورهاي شمالي و جنوبي ايران اختلاف الگوي مصرف جدي وجود دارد؛ در واقع اوج پيك مصرف كشورهاي شمالي آنها زمستان است و كشورهاي همسايه جنوبي نياز بسيار بالايي در تابستان به برق دارند، اما متاسفانه در حالي كه زماني خودمان به زيرساخت‌‌‌هاي برق ايران به دليل رتبه ۱۷ ظرفيت توليد برق دنيا افتخار مي‌كرديم، امروز اين صنعت تبديل به ترمز رشد اقتصادي كشور شده است.

به گزارش خبرنگار «تعادل»، منظور از‌‌‌ هاب نقطه ثقلي براي نقل و انتقال بين كشورهاي مختلف است و كشورها زماني كه براي پيك بار و اوج تقاضا ظرفيت ايجاد مي‌كنند، در ساير ايام سال كه تقاضا به‌شدت كاهش مي‌‌‌يابد، مازاد انرژي توليدي را به ساير كشورها منتقل يا كسري برق خود را توسط كشورهاي ديگر تامين مي‌كنند. اينكه ايران قابليت بسيار مطلوبي براي‌‌‌ هاب منطقه دارد به دليل پهناور بودن و همچنين داشتن مرز با ۱۵ كشور است.

در همين زمينه محمود اكرمي، كارشناس حوزه انرژي در گفت‌وگو با خبرنگار «تعادل» اظهار كرد: ايران به دليل منابع غني انرژي، به ويژه نفت، گاز و پتانسيل بالاي انرژي‌هاي تجديدپذير، ظرفيت بالايي براي تبديل شدن به يك هاب انرژي در منطقه و حتي جهان دارد. با اين حال، براي دستيابي به اين هدف، ايران بايد در چند زمينه كليدي اقداماتي را انجام دهد. ايران با دارا بودن يكي از بزرگ‌ترين ذخاير نفت و دومين ذخاير گاز طبيعي جهان، از لحاظ منابع هيدروكربني يكي از غني‌ترين كشورهاي دنياست.

وي عنوان كرد: ايران در قلب منطقه‌اي قرار دارد كه همسايگان مهمي مانند تركيه، عراق، پاكستان، افغانستان و كشورهاي حاشيه خليج فارس را در بر مي‌گيرد. همچنين ايران با دسترسي به خليج‌فارس، درياي عمان و نزديكي به بازارهاي آسيايي و اروپايي، از موقعيت مناسبي براي انتقال انرژي برخوردار است. وي بيان كرد: ايران ظرفيت بالايي در زمينه انرژي‌هاي تجديدپذير، به ويژه انرژي خورشيدي، بادي و زمين‌گرمايي دارد كه مي‌تواند به عنوان بخش مهمي از برنامه هاب انرژي كشور در آينده باشد.

وي خاطرنشان كرد: ايران بايد با سرمايه‌گذاري در توسعه پالايشگاه‌ها و صنايع پتروشيمي، توان توليد فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيميايي خود را افزايش دهد. اين موضوع به ايران كمك مي‌كند تا علاوه بر صادرات نفت خام، با صادرات محصولات با ارزش افزوده، جايگاه خود را در بازارهاي بين‌المللي تقويت كند. اكرمي گفت: براي تبديل شدن به هاب انرژي، ايران بايد شبكه‌هاي انتقال برق كارآمد و گسترده‌اي را به كشورهاي همسايه ايجاد كند تا به صادركننده برق تبديل شود. افزايش ظرفيت توليد برق به ويژه از منابع تجديدپذير مي‌تواند در اين راه موثر باشد. وي ادامه داد: ايران به دليل موقعيت جغرافيايي خود، ظرفيت بالايي براي توليد انرژي خورشيدي و بادي دارد.

با توسعه نيروگاه‌هاي خورشيدي در مناطق مركزي و جنوبي و نيروگاه‌هاي بادي در مناطق غربي و شمالي كشور، ايران مي‌تواند سهم خود از انرژي‌هاي پاك را افزايش دهد و نيازهاي داخلي و صادرات را تامين كند. وي تصريح كرد: ايران بايد از طريق تقويت ديپلماسي انرژي، به دنبال ايجاد و تقويت روابط با كشورهاي همسايه و بازارهاي بزرگ جهاني باشد. امضاي قراردادهاي بلندمدت براي صادرات گاز و نفت به كشورهاي منطقه مانند عراق، تركيه، پاكستان و كشورهاي حوزه خليج فارس مي‌تواند نقش مهمي در تثبيت جايگاه ايران به عنوان هاب انرژي داشته باشد. وي گفت: براي افزايش صادرات انرژي و كاهش مصرف داخلي، ايران بايد به دنبال بهينه‌سازي مصرف انرژي در بخش‌هاي مختلف از جمله صنعت، حمل‌ونقل و كشاورزي باشد. اين مي‌تواند از طريق بهبود كارايي سيستم‌هاي انرژي، كاهش هدررفت و ارتقاي فناوري‌هاي نوين صورت گيرد.