توليد انرژي برقآبي سر ناسازگاري گذاشت!
از ابتداي سال جاري تا پايان مردادماه امسال در مجموع ۱۳ هزار و ۶۴۹ گيگاوات ساعت انرژي برق آبي در ايران توليد شد كه نسبت به توليد ۱۴ هزار و ۳۰۴ گيگاوات ساعت انرژي برق آبي توليدي در پنجماهه نخست سال گذشته، كاهشي ۵ درصدي داشت.
از ابتداي سال جاري تا پايان مردادماه امسال در مجموع ۱۳ هزار و ۶۴۹ گيگاوات ساعت انرژي برق آبي در ايران توليد شد كه نسبت به توليد ۱۴ هزار و ۳۰۴ گيگاوات ساعت انرژي برق آبي توليدي در پنجماهه نخست سال گذشته، كاهشي ۵ درصدي داشت.
به گفته برخي از تحليلگران توليد برق از انرژي آب يكي از انواع روشهاي پاك و بدون آلايندگي توليد برق محسوب ميشود كه يكي از كاركردها و اهداف مهم صنعت سدسازي در جهان نيز هست.
به گزارش «تعادل» در ايران با 12 هزار و 255 مگاوات ظرفيت اسمي نصب شده در نيروگاههاي برق آبي، 13درصد ظرفيت اسمي توليد برق به اين بخش اختصاص دارد و توليد برق از نيروي آب رهاسازي شده از سدها، نقش موثري در تأمين بار شبكه بهخصوص در زمانهاي اوج مصرف دارد.
در سه سال اخير كه شبكه برق، همچون سالهاي 1400 و 1399، خاموشيهاي متعدد را در بخش خانگي شاهد نبود، توليد برق از نيروگاههاي برقآبي يكي از مواردي بود كه در زمان اوج بار تابستان، بهداد كسري برق شبكه رسيد و بخشي از كمبودها را برطرف كرد.
در سال جاري نيز استفاده از ظرفيت نيروگاههاي برقآبي در اوج تقاضاي برق تابستانه صورت گرفت و حتي اخباري مبني بر رهاسازي بيش از حد و فراتر از برنامه مديريت منابع آب براي تأمين برق از سدها در زمان تغيير دولتها (آغاز دولت چهاردهم) مطرح شد كه حكايت از افزايش خارج از برنامه سهم توليد انرژي برق از نيروگاههاي برق آبي براي جلوگيري از خاموشيها داشت، اما انتشار آمار رسمي وزارت نيرو نشان ميدهد كه برخلاف تصورها، سهم توليد انرژي برقآبي در تابستان امسال نهتنها رشد خارج از برنامه نداشته، بلكه كاهشي هم بوده است.
از ابتداي سال جاري تا پايان مردادماه امسال در مجموع 13 هزار و 649 گيگاوات ساعت انرژي برق آبي در ايران توليد شد كه نسبت به توليد 14 هزار و 304 گيگاوات ساعت انرژي برق آبي توليدي در پنجماهه نخست سال گذشته، كاهشي 5درصدي داشت. درحال حاضر 65 نيروگاه برق آبي در سراسر كشور در مدار بهرهبرداري است كه بهطور متوسط سالانه 27 هزار و 971 گيگاوات ساعت انرژي برق آبي توليد ميكنند.
در همين زمينه عليرضا محمدي، كارشناس حوزه انرژي، در گفتوگو با « تعادل» اظهار كرد: انرژي برقآبي يكي از مهمترين منابع توليد برق در ايران است و نقش قابلتوجهي در تأمين انرژي الكتريكي كشور دارد. ايران به دليل داشتن رودخانههاي متعدد و همچنين وجود كوهستانهاي بلند، پتانسيل بالايي براي توليد انرژي برقآبي دارد.
وي تصريح كرد: در سالهاي اخير، نيروگاههاي برقآبي حدود 10 تا 15 درصد از برق توليدي كشور را تأمين ميكنند. اين رقم بسته به ميزان بارشها و شرايط آبي كشور متغير است.
وي بيان كرد: ايران داراي نيروگاههاي بزرگ برقآبي مانند نيروگاه كرخه، نيروگاه سد دز، نيروگاه سد كارون 3 و 4 است. اين نيروگاهها بهطور عمده در استانهاي غربي و جنوب غربي كشور مانند خوزستان و لرستان قرار دارند كه بيشترين پتانسيل آب رودخانهها را دارند.
به گفته وي، توليد انرژي برقآبي به دليل اينكه از سوختهاي فسيلي استفاده نميكند، تأثيرات زيستمحيطي كمتري دارد. اين نوع انرژي كمك زيادي به كاهش توليد گازهاي گلخانهاي ميكند.
پاكزاد خاطرنشان كرد: يكي از چالشهاي توليد برق از انرژي برقآبي در ايران وابستگي آن به ميزان بارشهاي سالانه است.
در سالهايي كه ميزان بارشها كمتر از حد معمول است، ظرفيت توليد برقآبي كاهش پيدا ميكند.
وي گفت: احداث سدها و نيروگاههاي برقآبي علاوه بر توليد برق، به كنترل سيلابها و مديريت منابع آب براي مصارف كشاورزي و شرب كمك ميكند.
وي عنوان كرد: كمبود آب به دليل تغييرات اقليمي و كاهش بارشها، و همچنين افزايش نياز به آب براي كشاورزي و مصرف انساني، فشار زيادي بر منابع آب وارد كرده و در برخي مناطق منجر به كاهش توليد برقآبي شده است.
وي اظهار كرد: در مجموع، انرژي برقآبي همچنان يكي از اركان مهم در سبد انرژي ايران است، اما به دليل چالشهاي زيستمحيطي و تغييرات اقليمي، نياز به توسعه ساير منابع انرژي تجديدپذير نيز احساس ميشود.