رديابي سرشبكه قاچاق فرش
اعضاي اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران ميگويند: «در جنگ نابرابر اقتصادي فرش افغانستاني برنده است نه فرش ايراني. كالاي قاچاق در گذشته بهصورت زيرزميني فروش ميرفت؛ ولي الآن اين فرش در بازار بهصورت علني عرضه ميشود.
تعادل |
اعضاي اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران ميگويند: «در جنگ نابرابر اقتصادي فرش افغانستاني برنده است نه فرش ايراني. كالاي قاچاق در گذشته بهصورت زيرزميني فروش ميرفت؛ ولي الآن اين فرش در بازار بهصورت علني عرضه ميشود. اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران بارها در نشستهايي كه برگزار كرده به اين مساله اشاره كرده ولي درنهايت برخوردي صورت نگرفته است.» آنها تاكيد كردند كه صنف فرش دستباف آماده است اطلاعات اين افراد را در اختيار نهادهاي قانوني قرار دهد؛ چراكه اطلاعات كاملي از قاچاق فرش دارند. اين شناخت از مبدأ يعني از توليد تا توليدكنندهها تا ورود آن به مشهد وجود دارد و اين افراد شناسايي شدهاند. سرهنگ نوذري، رييس اداره نظارت بر صادرات و واردات كالا هم در پاسخ به اين اظهارات تاكيد كرد كه تيم ما آماده همكاري تخصصي در شناسايي فرش، محل توليد و غيره است. بايد مبارزه با قاچاق فرش هدفمند باشد. اينكه سرشبكه اصلي چه كساني هستند؟ آيا قاچاق سازمانيافته است يا نه و در نهايت به اطلاعات و تعامل با فعالان اين حوزه نيازمند هستيم.
شناسايي قاچاقچيان فرش!
در نشست كميسيون فرش، هنر و صنايعدستي اتاق ايران، علانور توكلي، رييس اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران نيز در اين نشست تصريح كرد: در جنگ نابرابر اقتصادي فرش افغانستاني برنده است نه فرش ايراني. كالاي قاچاق در گذشته بهصورت زيرزميني فروش ميرفت؛ ولي الآن اين فرش در بازار بهصورت علني عرضه ميشود. اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران بارها در نشستهايي كه برگزار كرده به اين مساله اشاره كرده ولي درنهايت برخوردي صورت نگرفته است.
به گفته توكلي، صنف فرش دستباف آماده است اطلاعات اين افراد را در اختيار نهادهاي قانوني قرار دهد. اين فرشهاي قاچاق شده نه كيفيت برتري نسبت به فرش ايراني دارند و نه هنري خاص؛ تنها مزيت آن، رنگ و نقشه به روز ولي با كيفيت و قيمت پايين است.
بعد از آن حامد چمنرخ، نايبرييس اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران گفت: ما اطلاعات كاملي از قاچاق فرش داريم. اين شناخت از مبدأ يعني از توليد تا توليدكنندهها تا ورود آن به مشهد داريم و اين افراد شناسايي شده اند. از طرفي معتقديم با بگير و ببند در مغازهها اين موضوع حل نميشود.
او ادامه داد: فرش سوخت نيست كه با نيسان وارد كشور شود. كالايي حجيم است كه با تريلي جابهجا ميشود. اين كالا از مرز تايباد به داخل ميآيد ولي اينكه چگونه در گمرك متوجه موضوع نميشوند، براي ما روشن نيست. فرش از مسيرهاي آسفالت شده شبكهاي وارد كشور ميشود .
سرشبكه اصلي قاچاق چه كساني هستند؟
بعد از آن سرهنگ نوذري، رييس اداره نظارت بر صادرات و واردات كالا گفت: پليس تخصصي در حوزه امنيت اقتصادي و در جهت حمايت از اقتصاد و توليد ملي فعاليت ميكند. به هر حال قاچاق به توليد كشور ضربه ميزند و ما از شهرهاي مختلف آمارهايي داريم. در اين مسير به همكاري با اتحاديه صنفي نياز داريم. او تصريح كرد: تيم ما آماده همكاري تخصصي در شناسايي فرش، محل توليد و غيره است. بايد مبارزه با قاچاق فرش هدفمند باشد. اينكه سرشبكه اصلي چه كساني هستند؟ آيا قاچاق سازمانيافته است يا نه و در نهايت به اطلاعات و تعامل با فعالان اين حوزه نيازمند هستيم. سرهنگ حسن ولي، رييس اداره مبارزه با قاچاق سازمانيافته و حفظ منابع ملي نيز گفت: بايد براي حل مساله قاچاق فرش به ايران چارهانديشي كنيم و در اين زمينه آماده همكاري با بخش خصوصي و فعالان حوزه فرش هستيم. همچنين براي برخورد بازدارنده در اين حوزه با همه سياستگذاران همكاري ميكنيم.
در ادامه اين نشست عنوان شد در شناسايي مساله قاچاق، مبدأ و شناسايي آن در بازار بايد به امنيت بازار هم توجه شود. براي همين اتحاديهها ابتدا به فروشندهها و مردم اطلاعرساني كنند و مرحله بعدي برخورد قهري باشد.
در ادامه عنوان شد كه اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران آماده همكاري با پليس امنيتي اقتصادي است و ميتوان در اين زمينه آموزشهايي هم به فعالان اقتصادي و مردم داد. اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران اطلاعات دقيقي در اين زمينه دارد و البته پليس هم ميتواند اين اطلاعات را در نهايت از طريق رسانههاي عمومي به مردم برساند. در ادامه نماينده پليس امنيتي اقتصادي گفت: فلسفه ماموريت ما نقش آفريني و تسهيل روند تجارت است. ما دغدغه بازار را شنيديم كه در زنجيره عرضه چه اتفاقي افتاده است. در مرز شرق به خصوص مرز تايباد ساماندهي بايد به جايي برسد كه جلوي اين پديده گرفته شود.
از واردات فرش هندي تا افغان
حميدرضا ذوي الانواري، رييس اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش فارس هم گفت: با ورود يك قطعه فرش افغان به ايران درآمد يك خانواده ۴ نفره در استان فارس، ۶ ماه به تأخير ميافتد. از طرفي فرش وارد شده فرش بيكيفيت است و در رده پادري قرار ميگيرد نه فرش. نايبرييس كميسيون فرش، هنر و صنايع دستي ايران گفت: قبلاً واردات فرش هندي به ايران انجام ميشد و حالا فرش افغاني. حالا هم ترخيص فرش از گمرك به بهانه پادري رخ ميداد و اين تقلب در مدارك گمركي است. بايد هشدارهايي داده شود تا افراد از محل معتبر خريد كنند.رييس كميسيون فرش، هنر و صنايعدستي اتاق ايران هم با اشاره به مساله قاچاق فرش به ايران، گفت: قاچاق فرش افغانستان به ايران به توليد و بازار فرش دستباف ايران آسيب جدي ميزند و براي همين كميسيون فرش، هنر و صنايعدستي اتاق ايران و تشكلهاي صنفي حوزه فرش در نشستي مشترك با پليس امنيت اقتصادي ميخواهند به راهحلي عملياتي براي جلوگيري از قاچاق به كشور برسند.
حاجيآقا ميري ادامه داد: در حال حاضر فرش افغانستاني در نمايشگاههاي ايران عرضه ميشود يا عرضه فرش قاچاق در بازار و شبكههاي اجتماعي انجام ميشود. البته تشكلهاي صنفي سعي بر شناسايي اين مساله كرده ولي نيازمند همكاري با پليس امنيت اقتصادي است. حاجيآقاميري هم در ادامه تاكيد كرد كه بايد آموزش كافي توسط همكاران ما به پليس امنيت اقتصادي صورت گيرد. در ادامه اين نشست عنوان شد كه در حال حاضر به دليل مشكلات اقتصادي، تورم، عدم نظارت و شناخت فرش افغاني بازار ايران را در دست گرفته است. بايد همه تلاش كنند فرش ايراني را به جايگاه اصلي خود بازگردانند. در اين مسير كميسيون فرش، هنر و صنايعدستي اتاق ايران، اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرش ايران و ساير تشكلهاي صنفي با پليس امنيتي اقتصادي همكاري خواهند كرد.