تكليف نان آزاد چيست؟
كريم سبزيان اولين توليدكننده آرد كامل در كشور و كارشناس حوزه آرد و نان در گفتوگو با ايسنا، درباره تاثير هدفمندسازي يارانه آرد نان در كنترل قيمت و كيفيت نان اظهار كرد: اين طرح در ابتداي ماجرا خيلي خوب بود و نانواييها را كنترل كرد، اما متاسفانه مسير دور زدن اين دستگاهها را نانوايان كشف كردند و ديگر آن كنترلگري روزهاي اول را ندارد.
كريم سبزيان اولين توليدكننده آرد كامل در كشور و كارشناس حوزه آرد و نان در گفتوگو با ايسنا، درباره تاثير هدفمندسازي يارانه آرد نان در كنترل قيمت و كيفيت نان اظهار كرد: اين طرح در ابتداي ماجرا خيلي خوب بود و نانواييها را كنترل كرد، اما متاسفانه مسير دور زدن اين دستگاهها را نانوايان كشف كردند و ديگر آن كنترلگري روزهاي اول را ندارد. اگر براي هر خانوار حجم نان در نظر ميگرفتند و با يك كارت همچون كارت يارانه براي خانوار اين يارانه در نظر گرفته ميشد ميتوانست كنترلكننده باشد. تا زماني كه قيمت آرد كيلويي ۱۰۰۰ تومان و قيمت نان دانهاي ۵۰۰۰ تومان و قيمت ضايعات نان بهطور مثال ۱۷ هزار تومان باشد، اين دستگاههاي هوشمند نميتوانند مساله نان و ضايعات را كنترل كنند.
وي با تاكيد بر اينكه قيمت ميتواند كيفيت و ميزان ضايعات نان را كنترل كند، ادامه داد: از طرفي نيز با در نظر گرفتن يارانه نان براي خانوار ديگر اختيار هزينهكرد آن با خود خانواده است. بهطور مثال اگر خانواده ۵۰ نان نياز دارد؛ بهطور مثال يارانه ۷۵ عدد نان محاسبه و پرداخت شود كه در اين صورت ديگر قابل كنترل است. دولت سهميه را به چند مدل پرداخت ميكند. از طرفي اين يارانه را به محلهها ميبرد كه ما اين سهم را ميبريم. بعد اگر بهطور مثال فردي در پادگان مشغول به كار باشد دوباره علاوه بر سهم او در محله، به عنوان كارمند پادگان سهمي براي او در نظر ميگيرد كه در اين صورت يا آرد پادگان هدر ميرود يا آرد محلهها از بين ميرود. سرانهاي كه در برخي استانها ۱۱ كيلو و در برخي استانها ۷ كيلو در ماه است درست نيست. عدد واقعي بايد خيلي پايينتر باشد.
اين كارشناس حوزه آرد و نان افزود: پيش از اجراي اين طرح محاسباتي داشتيم كه در آن زمان كشور ما با ۱۲ ميليون تن گندم اداره ميشد ولي مصرف واقعي بايد ۶ تا ۶.۵ ميليون تن باشد. با طرح هدفمندسازي ۱.۵ ميليون تن كاهش يافت درحالي كه اگر اعداد و ارقام و اين طرح درست بود، نانوا نميتوانست اين طرح را دور بزند و قابل كنترل بود. چرا دولت بايد گندم ۲۰ هزار و ۵۰۰ توماني را خريداري كند و براي آن يارانه پرداخت كند اما چنين اتفاقاتي رخ دهد؟ اينها تماما به قوانين غلط مربوط است.
وي درباره افزايش قيمت نان اظهار كرد: هر چند اين افزايش قيمت نان مناسب بود اما اين ميزان افزايش كم بود چراكه اجاره مغازههاي نانوايي بسيار بالا است. نانوا از سامانه هر كيسه نان را ۴۸ هزار تومان خريداري ميكند، حال براي اينكه اين آرد به دست او برسد بايد حتي تا نصف مبلغ خريد، هزينه كرايه بپردازد. در چنين شرايط تنها كاري كه ميتواند براي جبران ضرر و زيان خود كند يا آرد فروشي ميكند يا وزن چانه نان را كاهش ميدهد. نانوايي يك كارگاه توليدي است. مسوولان فكر ميكنند نانوا در كل آفريده شده كه خدمت نيمبها به جامعه ارايه دهد اما نانوايي نيز يكي از اصناف ما است و يكي از كسبه بازار است كه بايد منافع خود را داشته باشد.