بورس ارزنده است
امير سيدي، كارشناس بازار سرمايه در خصوص افزايش تنشهاي منطقه گفت: شرايط منطقه موضوع جديدي نيست و قريب به يك سال است كه ريسكهاي زيادي را به بازار تحميل ميكند. اما اينبار و به واسطه درگيري مستقيم ايران، سيگنال ريزش بازار بيش از پيش مخابره ميشود.
اقتصادآنلاين| امير سيدي، كارشناس بازار سرمايه در خصوص افزايش تنشهاي منطقه گفت: شرايط منطقه موضوع جديدي نيست و قريب به يك سال است كه ريسكهاي زيادي را به بازار تحميل ميكند. اما اينبار و به واسطه درگيري مستقيم ايران، سيگنال ريزش بازار بيش از پيش مخابره ميشود. سيدي ادامه داد: در همين راستا تصميم سازمان بورس مبني بر تحديد دامنه نوسان بسيار تصميم درستي بود. چرا كه بعد از شهادت اسماعيل هنيه و تعلل رييس وقت، شاهد ريزش شديد بازار بوديم اما امروز اين سياست بلافاصله اتخاذ شد. البته اگر سطوح قيمتي بالا بود يا به اصطلاح حباب داشت، واضحا تحديد دامنه نوسان نميتوانست كارساز باشد و بعد از برگرداندن دامنه نوسان به حالت قبل، فشار عرضهها افزايش مييافت. سيدي با يك نقل قول از وارن بافت به صحبتهاي خود ادامه داد و گفت: بافت معتقد است «هر سرمايهگذاري براي ورود به بازار بايد فرض كند كه از امروز به مدت ۱۰ سال، بازار بسته خواهد شد. آيا بازار را آنقدر ارزنده ميبيند كه ۱۰ سال تعطيلي را به جان بخرد و ورود كند؟» به اعتقاد من از نظر ارزندگي دقيقا در همان نقطه ايستاديم. پر واضح است در بازار ارزندهاي كه البته در معرض شوكهاي سياسي قرار گرفته، تحديد دامنه نوسان بهترين تصميم است و با عادي شدن شرايط، سطوح قيمتي بالاتر در دسترس خواهد بود. امير سيدي در پاسخ به منتقدان تحديد دامنه نوسان نيز گفت: بعضي از كارشناسان معتقدند كه هر گونه دستكاري در بازار خطا است و سازمان بايد اجازه ميداد كه بازار خود را تنظيم كند.
اين گزاره براي بازارهاي كارا صادق است ولي براي بازار ناكارآمدي مانند بورس ايران به هيچوجه صدق نميكند. يكي از نشانههاي بازار ناكارآمد كه روي تابلو قابل نمايش است، تبديل صفهاي خريد چند صد ميلياردي در هفته پيش به صف هاي فروش در همان سطح قيمت است. طبيعتا در چنين بازاري مقررات و بازارگرداني ميتواند موثر واقع شود. اين كارشناس بازار سرمايه در آخر گفت: اگر سياستهاي كلان اقتصادي كشور مانند فاصله نرخ دلار نيما با آزاد و نرخ بهره بالا اصلاح شود، بر اين ارزندگي ميافزايد و اثر شوكهاي سياسي نيز بسيار سريعتر تخليه ميشود. علت رشد بورس لبنان و اسراييل در يك سال گذشته نيز شايد به همين مهم برگردد. از سوي ديگر و در چنين بازاري، منابع بسيار كمي براي رشد بازار مورد نياز است. منابعي كه بهرغم محدوديتها براي بانكها و نهادهاي مالي، خود ناشرين به راحتي از پس آن برخواهند آمد.