15پيشنهاد براي حل كوتاهمدت معضل ناترازي گاز
مصرف بيش از حد گاز در بخش خانگي و عمومي منجر به ناترازي گاز در ماههاي سرد سال ميشود. اولين ضربه خسارتبار اين ناترازي به بخش توليد وارد ميشود و آسانترين كار دولت قطع گاز واحدهاي بزرگ صنعتي است كه ميلياردها دلار خسارت به كشور وارد ميكند. بيش از 60كشور جهان زمستان سردتري از ايران دارند و از شبكه گازرساني به خانهها نيز برخوردار نيستند، اكثر اين كشورها جزو كشورهاي پيشرفته هستند.
مصرف بيش از حد گاز در بخش خانگي و عمومي منجر به ناترازي گاز در ماههاي سرد سال ميشود. اولين ضربه خسارتبار اين ناترازي به بخش توليد وارد ميشود و آسانترين كار دولت قطع گاز واحدهاي بزرگ صنعتي است كه ميلياردها دلار خسارت به كشور وارد ميكند. بيش از 60كشور جهان زمستان سردتري از ايران دارند و از شبكه گازرساني به خانهها نيز برخوردار نيستند، اكثر اين كشورها جزو كشورهاي پيشرفته هستند. مردم اين كشورها گرماي خانهها را از طريق برق يا هيزم و غيره تامين ميكنند و در خانه و اداره لباس گرم ميپوشند . مصرف بيرويه گاز در ايران عامل اصلي آلودگي هوا در ماههاي سرد سال است. مصرف روزانه 600هزار تن گاز در كشور منجر به نابودي روزانه 2.4ميليون تن اكسيژن هوا و انتشار 1.6ميليون تن گاز سمي co2 عمدتا در شهرهاي بزرگ ميشود. ميزان آلايندگي ناشي از سوختن گاز طبيعي در زمستان بيش از همه خودروهاي بنزيني و گازوييلي است.كاهش مصرف گاز بايد به خواست و فرهنگ عمومي تبديل شود و همه نخبگان و رسانهها بايد در جهت اين هدف بزرگ ملي تلاش كنند.
به عقيده نگارنده با اجرايي كردن راهكارهاي زير ميتوان ترمز مصرف بيرويه گاز را كشيد:
1- اطلاعرساني به همه پرمصرفها در خصوص قطع گاز در صورت مصرف بيش از الگوي تعيين شده
2- تشويق مردم به پوشيدن لباس گرم در خانه طي روزهاي سرد زمستان
3- تنظيم دماي خانه روي 20 درجه
4- الگوي مصرف اقيلمها بر اساس دماي 20درجه اصلاح شود.
5- قيمت گاز براي مصارف بيش از الگوي مصرف، پلكاني بر پايه قيمت گاز صادراتي افزايش يابد.
6- مشتركيني كه نسبت به ميانگين مشابه در سالهاي گذشته گاز كمتري مصرف كنند به ميزان كاهش مصرف بر پايه گاز صادراتي به حساب طلبكاري آنها از دولت ثبت و شش ماه بعد تسويه شود. البته اين قاعده مشمول شهر و استان نيز ميشود يعني چنانچه ميانگين مصرف خانگي كاهش يابد و همچنين ميانگين مصرف شهر يا منطقه يا استان كاهش يابند دولت متناسب با كاهش مصرف بودجه عمراني و توسعهاي آن شهر يا استان را افزايش دهد.
7- تشويق به استفاده از هيتر برقي از ساعت 23 تا 8صبح كه مشكل تامين برق وجود ندارد.
8- تسريع در جايگزيني كنتورهاي برق پرمصرفها با كنتورهاي هوشمند طي ماههاي آتي
9- آگاهسازي مردم در خصوص عدم استفاده از وسايل برقي پرمصرف در ساعات پيك مصرف جهت مديريت مصرف گاز و برق 10- عدم قطع گاز نيروگاههاي راندمان بالا و ممنوعيت قطع گاز نيروگاههاي مقياس كوچك
11- تشويق مردم به جايگزيني پكيج با موتورخانههاي پرمصرف
12- ممنوعيت اختصاص گاز به كشت گلخانهاي در سردترين نقاط كشور
13- حمايت از سرمايهگذاريهاي مردمي جهت احداث ده هزار مگاوات نيروگاههاي مقياس كوچك با راندمان 80% در تهران و شهرهاي بزرگ جهت تامين برق و حرارت مورد نياز ساختمانها و صنايع، بدون نياز به استفاده از شبكه انتقال و جلوگيري از هدررفت حداقل ده درصد برق توليدي در شبكه انتقال
14- آخرين گزينه دولت قطع گاز واحدهاي صنعتي و توليدي باشد و رويه كاملا اشتباه و خسارتبار گذشته تكرار نشود. اقتصاد ملي ديگر توان تحمل اينگونه خسارتهاي سنگين را ندارد.
15- پالايشگاههاي گاز به بهترين شكل تعميرات و آمادهسازي شوند كه در ماههاي سرد سال با تمام ظرفيت توليد كنند. نيروگاههاي راندمان بالا و مقياس كوچك نيز كليه عمليات تعميراتي را تا ابتداي آذرماه به اتمام برسانند و 4 ماه سرد با تمام ظرفيت توليد داشته باشند. هر گونه اصلاحات كه در شبكه توزيع و انتقال گاز و برق لازم است بايد تا ابتداي آذرماه به اتمام برسد.