مشكلات بازار سرمايه چيست؟
رييس سازمان بورس در همايش بزرگداشت روز كارگزار بيان كرد

مشكلات بازار سرمايه چيست؟

۱۴۰۳/۰۷/۱۶ - ۰۱:۰۰:۲۰
|
کد خبر: ۳۲۲۲۶۹

حجت‌الله صيدي رييس سازمان بورس در همايش بزرگداشت روز كارگزار گفت: يكي از اولين كارهايي كه در سازمان انجام داده‌ايم مسائل بازار سرمايه و سازمان را ليست كرده‌ايم كه ليست بلندبالايي بود كه حدود ۷۵ مشكل آن اولويت داشت.

حجت‌الله صيدي رييس سازمان بورس در همايش بزرگداشت روز كارگزار گفت: يكي از اولين كارهايي كه در سازمان انجام داده‌ايم مسائل بازار سرمايه و سازمان را ليست كرده‌ايم كه ليست بلندبالايي بود كه حدود ۷۵ مشكل آن اولويت داشت.

وي ادامه داد: در ۶ماهه پاياني سال در نظر داريم كه ۱۷ مورد از مهم‌ترين مسائل را بررسي و برطرف كنيم.

رييس سازمان بورس در ادامه با تاكيد براينكه بنابراين سطح كارايي و شفافيت بايد بيشتر شود، افزود: براي ۶.۵ درصد رشد اقتصادي نياز به حداقل ۱۵۰ميليارد دلار سرمايه‌گذاري است كه در اين ميان نقش بازار سرمايه ۵۰درصد است. صيدي ادامه داد: اين سرمايه‌گذاري را بايد بازار پول و بازار سرمايه تسهيل كند. براي اينكه سرمايه تشكيل شود بايد از حقوق سرمايه‌گذار صيانت شود. همچنين بايد بازار سرمايه جذاب باشد و كسي از رفتن به سمت بورس وحشت نكند. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: يكي ديگر از اقدامات كه در هفته اخير در حال انجام آن هستيم مقررات زدايي از قوانين بازار سرمايه است و در تدوين مقررات بازار سرمايه حتما با مشاركت كانون و فعالان بازار سهام اين كار را انجام مي‌دهيم. صيدي گفت: كارگزاري‌هاي فعال امروز در حال متنوع كردن فعاليت‌هاي خود هستند و بعضا برخي به گروه‌هاي مالي تبديل شده‌اند. ما بايد كاري كنيم كه هركسي شرايط دريافت مجوز را داشته باشد بتواند فعاليت كند و بقا كار آن به ميزان فعالت آن بستگي داشته و هر كسي كه شرايط مطلوب داشته باشد بتواند نهاد مالي خود را تاسيس كرده و فعاليت كند.

رييس سازمان بورس گفت: براي ما در بازار سرمايه به عنوان نهاد تنظيم‌گر و ناظر، افتخار نيست كه دير و سخت مجوز بدهيم. بايد كاري كنيم كه هر كسي شرايط دريافت مجوز را دارد دريافت كند و باقي به خود شركت بستگي داشته باشد كه چقدر بتواند كار كند. در حال حاضر ماموريت ما اين است كه مجوز‌ها راحت‌تر داده شوند.

وي تاكيد كرد: بايد بورس‌هاي كالايي را توسعه دهيم همچنين بحث ناترازي انرژي و درآمد نفت كه همه از آن ناراضي هستند، يكي از راه‌حل‌هاي رفع اين مشكل در بازار سرمايه يعني بورس انرژي و بورس كالاست.

صيدي گفت: براي اينكه سرمايه‌گذار به اين بازار جذب شوند ما به افزايش كارايي بازار نياز داريم و براي تحقق آن بايد همه دست به دست هم دهيم. اما مساله‌اي كه ما فعالان بازار از آن غلفت كرديم اين است كه ما به جاي اينكه پيشرو باشيم، دنباله رو شده‌ايم. وي ادامه داد: اگر كيك بزرگ بازار سرمايه را بتوانيم محقق كنيم، ديگر دغدغه صندوق توسعه بازار را نداريم. اين صندوق براي توسعه بازار تشكيل شده است و اگر در حاكميت آن اختلاف نظر داريم، نبايد آن را تعطيل كنيم چراكه در نهايت مجبوريم يك صندوق ديگر تشكيل دهيم. رييس سازمان بورس اظهار داشت: يكي از كارهايي كه فعالانه آن را شروع كرديم و توانستيم در بحث بودجه در ستاد اقتصادي دولت درباره آن رايزني كنيم، به موضوع آثار لايحه بودجه بر بازار سرمايه باز مي‌گردد.

وي گفت: همچنين تعامل با سياست‌گذار پولي يكي ديگر از مهم‌ترين اقداماتي است كه بايد با همكاري با يك‌ديگر بازار پول و سرمايه همزمان منتفع شوند. چراكه از طرفي نرخ بهره بالا رفته و از طرف ديگر جذابيت بازار سرمايه كاهش يافته كه بايد با تعامل با بازار پول بهبود يابد.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه صندوق توسعه و تثبيت بازار، ابزارهاي آرامش در بورس هستند، خاطرنشان كرد: حدود ۴۰ سال پيش در بازار از پدران خود ياد گرفتيم كه براي افزايش سود بايد بازار را گسترش دهيم. خواهش اولم اين است كه همه دست به دست هم دهيم تا از اين حالت دنباله رو بودن به حالت پيش رو بودن حركت كنيم. دوم اينكه اين جلسات را بيشتر كرده و موارد را يكي‌يكي مطرح كنيم و كمك كنيم تا حل شوند.

صيدي ادامه داد: مقررات زدايي از بازار سرمايه يكي از نتايجي است كه به آن رسيده ايم؛ بايد سامانه‌ها را توسعه دهيم تا سرعت بالا برود. حقوق مالكانه معادن، نرخ خوراك و قيمت‌گذاري دستوري؛ همه اينها مواردي هستند كه در بازار كالا اختلال ايجاد كرده‌اند كه آثارش در بازار سرمايه مشخص است.

رييس سازمان بورس، با بيان اينكه اطلاعات ركني مهم در بازار سرمايه است، گفت: در بازار سرمايه آن چيزي كه حرف مي‌زند اطلاعات است. بايد كيفيت و كميت آن را بهبود ببخشيم كه اين فقط برعهده ناشر و حسابرس نيست. اطلاعات را هر چه قابل اتكا‌تر و تحليل شده تحويل جامعه دهيم، جامعه بهتر درك مي‌كند و پيش مي‌رود.

صيدي با اشاره به لزوم رفع موانع توسعه بورس‌هاي كالايي تاكيد كرد: يكي از اقدامات صورت گرفته در دوره جديد مديريت بازار سرمايه، افزايش توجه به بورس‌هاي كالايي است. قيمت‌هاي دستوري و بي‌ثباتي نرخ خوراك و مسائلي از اين دست، در كار بورس‌هاي كالايي اختلال ايجاد كرده، در پي آن هستيم كه موانع را بر طرف كنيم‌.

 

مشكلات صنعت كارگزاري جدا از بازار نيست

عظيم ثابت دبيركل كانون كارگزاران در همايش بزرگداشت روز كارگزار با بيان اينكه صنعت كارگزاري به عنوان شاخص‌ترين صنعت مالي ۵۰سال است كه در بازار سرمايه فعاليت مي‌كنند، گفت: حدود ده هزار نفر در صنعت كارگزاري فعال هستند كه ۴۲درصد اين تعداد را بانوان تشكيل مي‌دهند.

وي درادامه افزود: مشكلات بازار سرمايه از صنعت كارگزاري جدا نيست و روند سودآوري اين صنعت به واسطه كاهش رونق بورس كاهش داشته است.

ثابت با اشاره به اينكه پيگيري‌هاي لازم براي رشد سودآوري و برگشت به حالت عادي در حال انجام است، ادامه داد: در خصوص مشكلات صنعت كارگزاري پيشنهاد‌هاي كتبي به مديران بازار سرمايه ابلاغ شده است.

حسين عبده تبريزي كارشناس ارشد بازار سرمايه نيز در ادامه همايش بزرگداشت روز كارگزارگفت: بهتر است قانون بازار اوراق بهادار مصوب ۸۴ تغييري نكند، چرا كه مشخص نيست از قانون جديد چه چيزي بيرون خواهد آمد. بهتر است كه به قانون سال ۸۴ متمم‌هايي با توجه به تحولات بازار سرمايه افزوده شود.

 

بالا و پايين سهام عدالت

صيدي در رابطه با موضوع واريز سود سهام‌هاي عدالت گفت: واريز سود سهام عدالت طبق برنامه انجام مي‌شود. آنچه مهم است احصاء سهام عدالت و بحث كانون‌ها و مجامع و شركت‌هاي سرمايه‌گذاري استاني است كه در حال حل و فصل مشكلات و چالش‌هاي آنها هستيم تا مجامع آنها برگزار شود و هم سود واقعي آنها احصاء و هم پرداخت شود. وي در رابطه با عدم پرداخت سود برخي از شركت‌هاي سهام عدالت همچون مپنا گفت: شركت‌هايي كه سهام عدالت در آنها سهامدار است عموما سودهاي تقسيمي خود را پرداخت كردند و تنها چند شركت باقي مانده كه آنها نيز به زودي سودهاي خود را پرداخت مي‌كنند.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان كرد: كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري يك كانون فراگير است. ما از تعدد بيش از حد كانون‌ها سودي نمي‌بريم اما از كانون‌هاي قوي حتي در صورتي كه تعداد آنها نيز محدود باشد بيشتر سود مي‌بريم. بنابراين كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري و كانون كارگزاران مي‌توانند به خوبي منافع همه ناشران و نهادهاي مالي را پيگيري كنند.

صيدي در رابطه با موضوع اعمال محدوديت بر دامنه نوسان در معاملات بورسي گفت: در حال حاضر شرايط شرايط تقريبا بي‌ثباتي است. ريسك سيستماتيك بازار در روزهاي اخير افزايش پيدا كرده است و تا زماني كه اين ريسك سيستماتيك كاهش پيدا نكند و شرايط محيطي و بين‌المللي آرام نشود سعي مي‌كنيم محدوديت در دامنه نوسان ادامه داشته باشد. اما به محض اينكه اهد كاهش تنش‌ها و ريسك سيستماتيك باشيم محدوديت در دامنه نوسان تغيير پيدا كرده و به حالت عادي باز مي‌گردد.