راهي براي بازگشت به توليد
اقتصاد ايران در سالهاي گذشته شرايط عادي را پشت سر نگذاشته است. از سويي با توجه به تحريمهاي امريكا، مراودات تجاري و درآمدهاي ارزي ايران بسيار محدود شده و با توجه به عدم همكاري بانكهاي بينالمللي، فعالان اقتصادي ايران، فشار شديدي را تحمل كردهاند و در اين بين با شيوع كرونا، وضعيت پيچيدهتر از قبل نيز شد.
اقتصاد ايران در سالهاي گذشته شرايط عادي را پشت سر نگذاشته است. از سويي با توجه به تحريمهاي امريكا، مراودات تجاري و درآمدهاي ارزي ايران بسيار محدود شده و با توجه به عدم همكاري بانكهاي بينالمللي، فعالان اقتصادي ايران، فشار شديدي را تحمل كردهاند و در اين بين با شيوع كرونا، وضعيت پيچيدهتر از قبل نيز شد. در چنين شرايطي استفاده حداكثري از توان و ظرفيت داخلي و كاهش مشكلاتي كه در درون كشور وجود دارد بيشترين اهميت را دارد. موضوعي كه ما متاسفانه در سياستهاي اجرايي كشور آن را نميبينيم و هر دستگاه و نهادي حرف خود را ميزند و به دنبال تصويب قوانيني است كه در شعارهايش به آن اشاره كرده و همين موضوع باعث ميشود كه هيچ تغييري در عمل به وجود نيايد. در كنار آن، دستگاههاي اجرايي حتي در عمل به وعدههاي خود نيز جديتي نشان نميدهند.
عدم نظارت بر فعاليتهاي اقتصادي باعث شده، بخشهاي توليدكننده واقعي و بنگاههاي اقتصادي شناسنامهدار، زير ذرهبين نهادهاي نظارتي باشند، اما ساير فعاليتها كه بهطور خاص به سفتهبازي و دلالي اختصاص دارند از اين قاعده مستثني شوند. وابستگي به پول نفت دولت را درآمدهاي مالياتي بينياز كرده و هر بار هم كه به سمت مالياتستاني حركت كرده جز كارمندان و حقوقبگيران ثابت و البته توليدكنندگان شناسنامهدار، ساير بخشها از زير بار ماليات فرار كردهاند، اين در حالي است كه مسير طي شده از سوي كشورهاي توسعهيافته به ما چيز ديگري را ثابت ميكند. نگاهي به كشورهاي موفق دنيا نشان ميدهد كه بسياري از آنها، مالياتستاني از توليد را يا متوقف كردهاند يا آن را به حداقل رساندهاند و حتي براي آنكه اقتصاد مولدشان رشد كند، تسهيلاتي را براي سرمايهگذاران در نظر ميگيرند. در مقابل براي افرادي كه قصد دارند با سفتهبازي در اقتصاد فعاليت كنند محدوديتهايي لحاظ ميشود. در اين ترديدي وجود ندارد كه دولت بايد به سمت استفاده از منابع مالياتي و ساير درآمدهاي پايدار اقتصادي حركت كند، اما سوال اينجاست كه چه اقدام حياتي در اين زمينه برنامهريزي شده است؟ اگر ما قصد افزايش درآمدهاي مالياتي را داريم، بايد در نظر داشته باشيم كه توليدكنندگان واقعي بايد از سختگيريها معاف شوند و در واقع راه براي جذب سرمايه واقعي باز شود و از سوي ديگر فعاليتهايي كه به سفتهبازي و دلالي اختصاص دارند و نهتنها كمكي به رشد توليد نميكنند كه در نهايت با استفاده از تورم و ساير مشكلات، تنها به افزايش درآمدهاي خود فكر ميكنند.