درراستاي حمايت از مناطق محروم انجام شد

سرمايه‌گذاري در بافت‌هاي فرسوده تا ۱۰ سال، معاف از ماليات

۱۴۰۳/۰۷/۲۱ - ۰۱:۰۲:۰۹
|
کد خبر: ۳۲۲۶۰۹

معاون وزير راه و شهرسازي و مديرعامل شركت بازآفريني شهري كه در چهل و پنجمين نشست تخصصي معاونان شهرسازي و معماري كلان‌شهرهاي ايران شركت كرده بود، با اشاره به اينكه سرمايه‌گذاري در بافت‌هاي فرسوده مشمول حمايت از مناطق محروم بوده و تا ۱۰ سال معاف از ماليات است، گفت: برنامه هفتم توسعه فرصت‌هاي بسياري را پيش روي سرمايه‌گذاران در بافت‌هاي فرسوده قرار داده است كه بايد در اين راستا اطلاع‌رساني درستي صورت پذيرد.

معاون وزير راه و شهرسازي و مديرعامل شركت بازآفريني شهري كه در چهل و پنجمين نشست تخصصي معاونان شهرسازي و معماري كلان‌شهرهاي ايران شركت كرده بود، با اشاره به اينكه سرمايه‌گذاري در بافت‌هاي فرسوده مشمول حمايت از مناطق محروم بوده و تا ۱۰ سال معاف از ماليات است، گفت: برنامه هفتم توسعه فرصت‌هاي بسياري را پيش روي سرمايه‌گذاران در بافت‌هاي فرسوده قرار داده است كه بايد در اين راستا اطلاع‌رساني درستي صورت پذيرد.

محمد آييني در گفت‌وگو با ايرنا، اظهار كرد: سرمايه‌گذاران مي‌توانند در بافت‌هاي فرسوده به انجام كارهاي گردشگري، صنايع محلي، امور ورزشي و فرهنگي، احداث مدارس غيرانتفاعي، كتابخانه، فروش محصولات فرهنگي و احداث منازل بوم گردي اقدام كرده و از حمايت‌هاي دفتر مناطق محروم و توسعه روستايي كشور نيز برخوردار شوند.

او با بيان اينكه ۱۷۰ هزار هكتار بافت فرسوده در كشور وجود دارد، تصريح كرد: از اين ميزان ۷۵ هزار هكتار بافت فرسوده، ۳۲ هزار هكتار بافت تاريخي و ۶۳ هزار هكتار محلات حاشيه‌اي است كه يك هزار و ۱۷۰ محله را شامل مي‌شود.

به گفته معاون وزير راه و شهرسازي، سرمايه‌گذاري در بافت‌هاي فرسوده موجب مي‌شود كه زندگي شهري و اقتصاد شهري به محلات بازگردد و شغل و اقتصاد شهري تقويت شود.

آييني ادامه داد: به لحاظ علمي، شرعي و عقلي تا مادامي كه درون شهرها ظرفيت ساخت مسكن وجود داشته باشد، نبايد از ظرفيت‌هاي برون شهري استفاده كرد، چون هم‌اكنون اراضي متروكه و زمين‌هاي بلااستفاده درون شهري زيادي وجود دارد و حتي اگر لازم باشد، افزايش تراكم در آنها نيز لحاظ مي‌گردد.

مديرعامل شركت بازآفريني شهري اضافه كرد: در هر شهري امكان ساخت مسكن و خدمات فراهم است و به لحاظ علمي نيز توسعه دروني شهرها مزيت‌هاي فراواني دارد، بنابراين تا زماني كه چنين فرصت‌هايي وجود دارد، نبايد اجازه دهيم حاشيه نشيي افزايش يابد.

آييني بيان كرد: در حوزه نوسازي مسكن به ترتيب شهرهاي تهران، مشهد، اصفهان، تبريز و آمل در مازندران پيشتاز هستند و در عين حال نيز موضوع خدمات زيربنايي و روبنايي شهرهاي ديگر بايستي مورد توجه جدي قرار گيرد.

 

ساخت يك ميليون و ۱۰۰ هزار خانه در بافت فرسوده

معاون وزير راه و شهرسازي و مديرعامل شركت بازآفريني شهري، گفت: يك ميليون و ۱۰۰ هزار خانه از سال ۷۹ تاكنون در بافت‌هاي فرسوده كشور ساخته شد.

آييني اظهار كرد: تعداد پروانه‌ها و ساخت مسكن در بافت‌هاي فرسوده در سال ۷۹ به ميزان ۵.۶ درصد بوده كه اين رقم در سال ۱۴۰۲ به ۲۳ درصد رسيده است.

او با بيان اينكه در حوزه بازآفريني برنامه هفتم توسعه كشور ۲ شاخص راهبردي و عملياتي در پيش گرفته است، اضافه كرد: در حوزه راهبردي ۲۰ درصد و سالانه به صورت نسبي يا مطلق چهار درصد از سطح بافت‌هاي فرسوده و ناكارآمد شهري بايد كاهش يابد و ۱۵ درصد نيز توليد صنعتي ساختمان صورت بگيرد، اما در حوزه عملياتي نيز بايد يك هزار و ۵۰۰ مسكن شهري، ۱۰۰ هزار واحد مسكن روستايي و ۵۰۰ هزار بناهاي فرسوده و ناكارآمدي شهري بازسازي شود.

آييني تصريح كرد: موضوع بازآفريني در هر شهر با شهر ديگر و توزيع بسته‌هاي تشويقي در هر محله با محله ديگر تفاوت دارد و شواهد نشان مي‌دهد كه اين موضوع در قزوين به درستي صورت گرفته است، به عبارت ديگر قزوين پرچم‌دار بازآفريني محلات بافت فرسوده در كشور است.

اين مسوول ادامه داد: عملكردهاي بسيار خوبي در حوزه بازآفريني صورت گرفته است، اما تبليغات و اطلاع‌رساني درستي در ارايه آمارها نداريم كه نياز است مجموعه عملكردها به لحاظ كيفي و كمي براي مردم و مسوولان تبيين و تشريح شود.

او با بيان اينكه در تمام ساخت و سازها بايد جان انسان‌ها مهم باشد. اضافه كرد: اولويت‌هايي متعددي از جمله بافت تاريخي، توسعه قلمرو عمومي، پياده كردن محورها و ايجاد پاتوق‌ها در دوره‌هاي مختلف بازآفريني وجود داشته است، اما در هيچ دوره‌اي به جان انسان‌ها پرداخته نشده كه به نظرم زلزله مهم‌ترين موضوع در بافت فرسوده است.

آييني تاكيد كرد: راهبرد اصلي كشور شتاب بخشي به نوسازي ابنيه پايدار است كه حاصل زحمات سال گذشته بوده و نشان از بالاترين ميزان صدور پروانه دارد، تا جايي كه ركورد صدور پروانه در تاريخ بافت فرسوده و بازآفريني كشور شكسته شد.

معاون وزير راه و شهرسازي اظهار كرد: در سياست‌هاي كلي نظام تاكيد شده كه به احياي بافت فرسوده با روش‌هاي كارآمد (سرعت بالا، هزينه كمتر) شتاب ببخشيم، البته وزارت راه و شهرسازي و شهرداري‌ها مكلف به اجراي قانون جهش توليد مسكن هستند.

او بيان كرد: تسهيلات مرمت و مقاوم‌سازي براي نخسين مرتبه با سرفصل بافت تاريخي مصوب شد و ۸۰ درصد تسهيلات ساخت به بافت تاريخي تعلق مي‌گيرد، همچنين بسته تشويقي ۱۹‌بندي در بسياري از شهرها انجام شده است، به عبارت ديگر براي بيش از ۳۰۹ شهر بسته تشويقي خاص مصوب شده است.

 

۲ درصد بهينه‌سازي بافت‌هاي شهري نيازمند آسيب‌شناسي

رييس كميسيون معماري و شهرسازي مجمع شهرداران كلان‌شهرهاي كشور هم در چهل و پنجمين نشست تخصصي معاونان شهرسازي و معماري كلان‌شهرهاي ايران، گفت: سالانه ۱۰ درصد بافت‌هاي ناكارآمد شهري بايد بهينه‌سازي شود و حالا وقت آن رسيده كه با كالبد شكافي دليل توقف اين مهم در ۲ درصد را آسيب‌شناسي كنيم .

محمد عزتي اظهار كرد: متاسفانه در موفقيت بازآفريني شهرها فقط آمار پروانه‌هاي صادره در نوسازي مطرح مي‌شود، درحالي كه اقدامات شهرداري‌ها در حوزه بازآفريني، طرح تفصيلي و ايجاد مجموعه‌هاي فرهنگي بسيار بيشتر از اين پروانه‌ها است.

او اضافه كرد: حوزه شهرسازي و معماري شهرداري‌هاي كلان‌شهرهاي كشور يعني حدود يك هزار و ۴۰۰ شهري كه در كشور وجود دارد، گستره‌اي از فعاليت‌ها و مسائل كه هيچ نهاد و مجموعه‌اي چنين گستردگي از خدمات را ندارد.

عزتي تصريح كرد: امروزه واحدهاي شهرسازي در شهرداري‌ها با انواع مجوز كميسيون‌ها، كارگروه‌هاي زيربنايي و مباحث محدوده و حريم شهرها، بافت تاريخي و فرسوده و اجراي توسعه شهري درگير هستند.

او بيان كرد: بر اساس مصوبات و دستورالعمل‌هاي ابلاغي از مجلس، شهرداري‌ها ملزم به صدور فرمان تا هفت روز كاري شدند، چرا ابزار اجراي اين موضوع در كشور محقق نمي‌شود و تمامي استعلامات مربوط به نهادهاي اداري به صدور پروانه ختم مي‌شود و شهرداري‌ها به گلوگاه حق و حقوق ارگان‌ها تبديل شدند.

رييس كميسيون معماري و شهرسازي مجمع شهرداران كلان‌شهرهاي كشور با اينكه دولت در طرح‌هاي نهضت ملي، مسكن مهر و طرح حكمت طرح‌هاي مربوطه را مستثني از برخي قوانين نظام مهندسي انجام داده است، تصريح كرد: آيا وقت آن نرسيده كه كالبد شكافي در اين حوزه صورت گرفته و استثنائات را براي چندين ميليون ساخت و ساز در كل كشور تسري دهيم؟

عزتي تاكيد كرد: در سه دوره گذشته مجلس شوراي اسلامي پيشنهاداتي در حوزه اصلاح قانون ماده ۱۰۰، قانون نظام مهندسي و ساير قوانين مرتبط مطرح كرد، اما تاكنون هيچ اقدامي صورت نگرفت، همچنين ۲ هفته قبل نيز نمايندگان دستور كار اصلاح قانون ماده ۱۰۰ را مطرح كردند كه ۲ سال قبل از خود مجلس شروع شده بود.

رييس كميسيون معماري و شهرسازي مجمع شهرداران كلان‌شهرهاي كشور بيان كرد: بافت تاريخي شهرها جزو جدايي ناپذير بافت شهري است و در تعريف طرح جامع شهرها به ارايه ضوابط خاص اين بافت‌ها تاكيد شده است، حالا بايد از خودمان بپرسيم چرا به جاي تعيين تكليف ضوابط اين نوع بافت‌ها در طرح‌هاي جامع شهري، آنها را ايزوله كرده و در اختيار نهادهاي ديگر قرار مي‌دهيم.

عزتي يادآور شد: اختلاف نظر دفتر تقسيمات سياسي وزارت كشور با حوزه عمراني وزارت راه و شهرسازي در حريم شهرها چه زماني حل مي‌شود؟ در طرح‌هاي جامع، پهنه گسترده‌اي از اطراف شهرها جزو حريم كلان‌شهرها با يك دستورالعمل از حوزه تقسيمات و اختيارات شهرداري خارج مي‌شود.

او اضافه كرد: آيا محدود كردن تراكم ارتفاعي در طول پنج سال گذشته براي شهرداري‌ها مفيد است؟ چون مديريت‌هاي شهري و سازندگان به جاي سطح اشغال ۲۰ درصد به ۷۰ درصد پناه بردند، آيا وقت آن نرسيده به اين موارد رسيدگي شود؟