افزايش ۳۰ درصدي قيمت فرآوردههاي لبني
همزمان با حذف قيمت دستوري ۴ محصول لبني، از ۷ مهر قيمت محصولات لبني ۳۰ درصد افزايش يافت و گزارش خبرگزاري مهر تأييد شد. به گزارش خبرنگار مهر، بازار تقاضا فرآوردههاي لبني از نيمه دوم دهه ۹۰ روند رو به كاهشي داشت و با وجود فعاليت شركتهاي قدرتمند لبني در كشور، بازار مصرف آنها سال به سال كوچك و كوچكتر شد.
همزمان با حذف قيمت دستوري ۴ محصول لبني، از ۷ مهر قيمت محصولات لبني ۳۰ درصد افزايش يافت و گزارش خبرگزاري مهر تأييد شد. به گزارش خبرنگار مهر، بازار تقاضا فرآوردههاي لبني از نيمه دوم دهه ۹۰ روند رو به كاهشي داشت و با وجود فعاليت شركتهاي قدرتمند لبني در كشور، بازار مصرف آنها سال به سال كوچك و كوچكتر شد. برخي از كارشناسان اين حوزه از كاهش حدود ۳۰ درصدي مصرف حكايت ميكنند و اين امر توليدكنندگان را ناچار كرده تا با توليد شيرخشك صنعتي و صادرات آن، بخشي از كوچك شدن بازار تقاضا داخلي را جبران كنند. در حالي كه سال به سال بازار تقاضا روند نزولي دارد قيمتها تحت تأثير نرخ تورم افزايشي بوده و اين امر خود بر ركود سنگين بازار دامن ميزند. دوم مهر ماه طي گفتوگويي كه خبرنگار مهر با محمد فربد، سخنگوي انجمن صنايع فرآوردههاي لبني ايران داشت، او اعلام كرده بود كه صنايع لبني بر اساس روال، سالي يك بار افزايش قيمت دارند. تورم بالاي ۴۰ درصد چند سال اخير تمام پارامترهاي توليدكنندگان را از قيمت مواد اوليه، نرخ ارز تا بسته بندي، حمل و نقل و… افزايش داده و به عنوان مثال قيمت ارز از ۴۶ هزار تومان در اوايل سال ۱۴۰۲ به ۶۴ هزار و ۷۰۰ تومان رسيد. اين عدد با كنترل و تعديل، امروز در كانال ۶۰ هزار تومان قرار دارد. بنابراين فقط در يك قلم ۳۰ درصد افزايش قيمت را شاهد هستيم. وي با اشاره به افزايش دستمزد كارگران در ابتداي سال اظهار كرده بود، ميزان دستمزد هم ابتداي سال ابلاغ ميشود و تمام بنگاههاي صنفي و صنعتي موظف به اعمال و اجرا آن هستند.
تمام اين موارد منهاي قيمت شير خام، سبب شده تا ما شاهد افزايش حدود ۱۶ درصدي محصولات لبني در نيمه نخست سال باشيم. فربد توضيح داده بود، در انجمن از توليدكنندگان خواسته شد تا افزايش قيمتهايي كه در پارامترهاي توليد رخ داده، اعلام كنند. پس از رايزني و چكش كاري در نهايت افزايش ۱۶ درصد مصوب شد. اين عدد به شكل كتبي به سازمان حمايت مصرفكننده و توليدكننده و وزارت جهاد كشاورزي گزارش شد. البته يك سري محدوديتهايي همچون عدم افزايش قيمت تا پايان ماه مبارك رمضان وجود دارد كه جز برنامههاي سالانه فعالان صنايع لبني است؛ از اين رو به جاي افزايش قيمت در اول فروردين، آن به پايان ماه مبارك رمضان موكول ميشود. وي در ادامه سخنان به نرخ شير خام اشاره كرده و گفته بود، نقش شير خام حدود ۷۰ درصد در قيمت تمام شده بوده و با تغيير قيمت شير خام درب دامداريها از هر كيلو گرم ۱۵ به ۱۸ هزار تومان، به معني ۲۰ درصد افزايش است. اما چون نقش آن در قيمت تمام شده محصولات ۷۰ درصدي است نرخ فرآوردههاي لبني ۱۴ درصد افزايش مييابد. البته در كل افزايش قيمت فرآوردههاي لبني از ۳۰ درصد بيشتر نخواهد بود. سخنگوي انجمن صنايع فرآوردههاي لبني ايران با بيان اينكه سود اين صنعت حدود ۴ درصد است، اظهار كرده بود، رجوع به سايت كدال و رصد سود ۸ شركت توليدي، نشان ميدهد متوسط سود خالص به دست آمده آنها ۴.۷ درصد بوده در حالي كه صنعت لبنيات كف سود مصوب آن ۱۴ و حداكثر ۱۷ درصد است. به اين ترتيب همزمان با حذف قيمت دستوري ۴ محصول لبني، از ۷ مهر قيمت محصولات لبني ۳۰ درصد افزايش يافت و گزارش مهر تأييد شد. اين افزايش نرخ شامل ۱۴ درصد افزايش ناشي از تغيير قيمت شير خام و ۱۶ درصد هزينههاي سربار توليد است. در ادامه لازم به بيان است كه قيمت ۴ قلم فرآورده لبني با قيمت تعزيراتي هنوز مشخص نشده و در اين خصوص سازمان حمايت تصميمگيري ميكند. مسعود امرالهي، مديركل دفتر بازرسي و نظارت بر كالاي اساسي وزارت جهاد كشاورزي در گفتوگو با خبرنگار مهر عنوان كرد، طي هفتههاي گذشته قيمت شير خام نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزايش يافت. در حال حاضر منتظر اعلام قيمت ۴ قلم فرآوردههاي لبني تنظيم بازار از سوي سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان هستيم؛ زيرا مرجع رسمي تعيين و اعلام قيمت، سازمان حمايت است. وي تاكيد كرد: اين ۴ قلم تنظيم بازار كه شامل پنير UF ۴۰۰ گرمي، ماست دبه ۲.۵ كيلو گرمي، شير يك ليتري كم چرب و شير نايلوني ۹۰۰ گرمي ميشود هنوز به ما اعلام نشده است.