استراتژي جديد در بازار سهام
بازار سرمايه علاوه بر اينكه از نيمه اول سال تا به امروز درگير ريسكهاي سياسي، اقتصادي و امنيتي شده و در راستاي آن تصميمات مديران سازمان بورس بر مبناي اتكا به محدوديت دامنه نوسان تا به امروز تداوم داشته، از لحاظ عوامل با اهميتتر ديگري تحت كنترل و عدم حمايت قرار گرفته كه به تخريب و ضعف آن منتج شده است.
بازار سرمايه علاوه بر اينكه از نيمه اول سال تا به امروز درگير ريسكهاي سياسي، اقتصادي و امنيتي شده و در راستاي آن تصميمات مديران سازمان بورس بر مبناي اتكا به محدوديت دامنه نوسان تا به امروز تداوم داشته، از لحاظ عوامل با اهميتتر ديگري تحت كنترل و عدم حمايت قرار گرفته كه به تخريب و ضعف آن منتج شده است. از جمله اين عوامل سياست بانك مركزي مبني بر تداوم انتشار اوراق بدهي و همچنين عامل مخرب نرخ بهره هستند كه هر دو به ضرر بورس ايران است و انتظار ميرود وزير اقتصاد در دولت آقاي پزشكيان كه اعتقاد به پيشرفت صنايع مولد و توسعه آنها داشتهاند در اين زمينه پاسخگو باشند. عامل اساسي و مهمتر ديگري كه مدتهاست بنده روي آن تاكيد فراوان دارم، به خطر افتادن سود عملياتي شركتهاي فعال در بورس به خصوص شركتهاي توليدي و به ويژه صنايع بزرگ ارزآور است. اين عامل بهطور جدي بازار بورس ايران را از منظر كيفيت سرمايهگذاري بلندمدت و بنيادي در آن دچار افت كرده و مكاني چون بورس ايران كه قرار است محل تامين مالي و توسعه كسب و كارها باشد و با كيفيت بالاي سود شركتها، ايجاد انگيزه جهت سهامداري در سرمايهگذاران كند متاسفانه به دليل مشكلات اقتصادي به خصوص كسري بودجه دولت، روز به روز باعث لطمه به سود شركتها و سهامداران اين شركتها شده است.
در كشوري كه تورم و تحريم دو عامل مهم در شيب تند هزينهها و چسبندگي آن در شركتها و توقف خط توليد و طرح توسعهها شده و از طرفي با سياست قيمتگذاري دستوري و تا چندي پيش فاصله دلار نيما و آزاد، درآمدهاي شركتها نيز به خطر افتاده و دليل رشد درآمدها از رشد حجم فروش به رشد نرخ فروش انتقال پيدا كرده است، اگر قرار باشد با تداوم سياستها و تصميمات اشتباه نهادها و مديران دولتي باز هم اينچنين در كيفيت سودآوري اختلال ايجاد شود، شركتهاي فعال در بازار بورس ايران از لحاظ ارزش ذاتي نيز دچار اختلال ميشوند و در كل فرآيند سرمايهگذاري ايمن و ميانمدت تا بلندمدت در بازار سهام در ايران تقريبا از بين خواهد رفت، به خصوص در شرايطي كه ترس، هيجان، بياعتمادي، عصبانيت و... بر سهامداران غلبه كرده است و دچار ضررهاي سنگيني شدهاند.
موضوع بعدي فرآيند توجه به تك نرخي شدن دلار است كه تا حدودي قبول اين استراتژي در سيستم اقتصادي جديد واضح است، اما اينكه به اين زودي شاهد اعمال اين موضوع باشيم با توجه به ديگر بحرانهاي موثر بر بازار سرمايه و ديگر بحرانهاي اقتصادي كشور بعيد به نظر ميرسد. در اين ميان ريسك جنگ هم مدتي است به عنوان عامل مهم ديگر مزيد بر علت شده و منتج به فاجعهاي است كه امروز در روند بازار سرمايه مشاهده ميكنيم.