ضرر رقبا از بازگشت نفت ليبي به بازار اروپا
ازسرگيري توليد نفت ليبي پس از پايان بحران سياسي اين كشور، به مازاد عرضه نفت در اروپا منجر شد و فروشندگان رقيب را وادار كرد قيمت خود را كاهش دهند. به گزارش ايسنا، شركت ملي نفت ليبي، در سوم اكتبر پس از آنكه رييس جديد بانك مركزي ليبي منصوب شد، از سرگيري توليد نفت را اعلام كرد. توليد ليبي در ۱۳ اكتبر، به حدود ۱.۳ ميليون بشكه در روز رسيد كه نزديك به سطح پيش از بحران سياسي بود.
ازسرگيري توليد نفت ليبي پس از پايان بحران سياسي اين كشور، به مازاد عرضه نفت در اروپا منجر شد و فروشندگان رقيب را وادار كرد قيمت خود را كاهش دهند.
به گزارش ايسنا، شركت ملي نفت ليبي، در سوم اكتبر پس از آنكه رييس جديد بانك مركزي ليبي منصوب شد، از سرگيري توليد نفت را اعلام كرد. توليد ليبي در ۱۳ اكتبر، به حدود ۱.۳ ميليون بشكه در روز رسيد كه نزديك به سطح پيش از بحران سياسي بود.
به گفته تحليلگران و معاملهگران، افزايش توليد ليبي با تعميرات در پالايشگاههاي اروپايي مصادف شد. چندين پالايشگاه در مديترانه و شمال غرب اروپا، به صورت كامل يا جزئي تعطيل شدهاند. اين وضعيت، قيمت گريدهاي نفتي رقيب را ضعيف كرد.
طبق دادههاي شركت مالي LSEG، نرخ پريميوم نفت «آذري لايت» جمهوري آذربايجان نسبت به نفت برنت، به يك دلار و ۵۵ سنت كاهش يافت كه پايينترين حد از آوريل بود.سوفيا پريبلودناجا، تحليلگر شركت مشاوره FGE Energy اظهار كرد: اختلاف قيمت گريدهاي نفتي مهم مديترانهاي نظير سي پي سي بِلِند، ساهاران و اس سيدار ليبي، در ۱۱ ماه اول اكتبر كمتر شد. عرضه ميدان كاشاگان كه تعميراتش در ۱۰ نوامبر خاتمه مييابد، فشار نزولي بر قيمت گريدهاي نفتي مديترانهاي را تشديد خواهد كرد.
يك معاملهگر گفت: قيمت نفت «وست افريكن» كه جايگزين نفت ليبي است هم ضعيفتر شد. طبق آمار LSEG، نفت «باني لايت» نيجريه، هفته گذشته با نرخ يك دلار در هر بشكه بالاتر از نفت برنت بسته شد و به پايينترين نرخ از دسامبر سال ۲۰۲۳ رسيد.
بحران بانك مركزي ليبي، در پايان اوت آغاز شد و به تعطيلي چندين ميدان و بندر نفتي منتهي شد. طبق دادههاي شركت كپلر، صادرات نفت ليبي در سپتامبر، به حدود ۵۵۰ هزار بشكه در روز كاهش يافت كه پايينترين ميزان در چهار سال گذشته و نصف ميانگين صادرات در ماههاي ژوئيه و اوت بود. صادرات اكتبر تاكنون به بيش از ۶۰۰ هزار بشكه در روز بهبود يافته و انتظار ميرود رشد بيشتري هم پيدا كند.
پالايشگاهها با فرض اينكه اختلال عرضه ليبي طولاني خواهد بود، توافقهاي لازم را براي تامين از منابع جايگزين انجام دادهاند.
يك معاملهگر گفت: پالايشگاهها در اروپا همچنان محمولههاي نفت ليبي را خريداري خواهند كرد اما در موقعيت مناسب براي درخواست تخفيف سنگين قرار دارند.
بر اساس گزارش رويترز، ايتاليا، بزرگترين خريدار نفت ليبي است و يك سوم از صادرات اين عضو اوپك را در سال ۲۰۲۳ دريافت كرد و پس از آن، اسپانيا، فرانسه، امريكا و يونان قرار ميگيرند.