افزايش قيمت ملك به علت انحصار زمين
كارشناسان اقتصادي معتقدند كه انحصار زمين و عدم الحاق آن به محدوده شهر، مهمترين عامل در افزايش بيرويه قيمت مسكن است و برخي نهادها و دستگاههاي دولتي بزرگترين انحصارطلبان زمينهاي كشور محسوب ميشوند و تا زماني كه مشكل انحصار زمينهاي دولتي حل نشود نميتوان به بهبود بازار مسكن اميدوار بود.
كارشناسان اقتصادي معتقدند كه انحصار زمين و عدم الحاق آن به محدوده شهر، مهمترين عامل در افزايش بيرويه قيمت مسكن است و برخي نهادها و دستگاههاي دولتي بزرگترين انحصارطلبان زمينهاي كشور محسوب ميشوند و تا زماني كه مشكل انحصار زمينهاي دولتي حل نشود نميتوان به بهبود بازار مسكن اميدوار بود.
يك كارشناس اقتصاد مسكن درباره چالشها و مشكلات بازار مسكن ميگويد: ايران زمين براي ساخت مسكن كم ندارد اما به علت انحصار سازمانها و نهادهاي دولتي، امروز با يك افزايش قيمت ساختگي مسكن مواجه شدهايم.
مجيد گودرزي، در گفتوگو با ايسنا ميافزايد: اقداماتي از اين دست، باعث شده تا ۶۰ درصد قيمت مسكن، براي زمين باشد. دولت و مجلس بايد براي مقابله با شرايط امروز بازار مسكن اقدامات لازم را انجام دهند و اين بازار را از رهاشدگي درآوردند.
او تسهيلگري در حوزه مسكن را وظيفه دولت ميداند و ميگويد: وزارت راه و شهرسازي ميتواند با استفاده از تجربه گذشته، عرضه زمين را در دستور كار خود قرار دهد و تمركز ساخت را به سمت ويلاييسازي سوق دهد. اين كارشناس اقتصاد مسكن بيان ميكند: امروز بازار مسكن به صورت كامل قفل شده است و زماني كه شرايط اين بازار اينگونه شود، دولتها اقداماتي از جمله ارايه تسهيلات به مردم و قيمتگذاري و كنترل بيشتر بازار را در دستور كار قرار ميدهند اما در كشور ما به علت آنكه برخي از نهادها مانند بانك با بنگاهداري املاك سود ميكنند، اقدامات درست و به جا براي خروج از شرايط بحران اجرايي نميشود.
به گفته گودرزي، در نتيجه فشار بر مردم هر روز بيشتر ميشود و تنها راه خروج از اين شرايط واقعيسازي قيمت مسكن است. قيمت امروز مسكن در بازار هيچ انطباقي با قيمت واقعي مسكن ندارد.
او اضافه ميكند: نمايندگان مجلس ميتوانند با تصويب قانون «بهاي تمام شده مسكن» شرايطي را براي خروج از اين شرايط ايجاد كنند. درحالي بازار مسكن در كشور ما رها شده است كه همه كشورها به صورت دقيق بر اين بازار نظارت ميكنند.
گودرزي با تاكيد براين كه قيمتگذاريهاي ناصواب باعث قفل شدن زيربناييترين صنعت كشور شده است، ميافزايد: بايد توجه داشت كه تبعات اجتماعي اين قيمتگذاري بسيار سنگين است. امروز با افزايش بيرويه قيمت مسكن، خانوادهها تحت فشار اقتصادي هستند و تشكيل خانواده براي جوانان سخت شده است. اين كارشناس اقتصاد مسكن درباره تاثير قيمت زمين بر نرخ تمام شده مسكن، بيان ميكند: هيچ مشكلي در تامين زمين براي ساخت مسكن در كشور وجود ندارد هر آنچه كمبود در اين حوزه وجود دارد؛ كاملا عمدي و برنامهريزي شده است. گودرزي اظهار ميكند: يك دسته اقدامات عمدي باعث شده تا دسترسي مردم به زمين و در نهايت ساخت مسكن سخت شود. در نتيجه امروز شاهد افزايش بيرويه قيمتها و كاهش ساخت و ساز در كشور شدهايم. او با بيان اينكه تكميل سامانه املاك و اسكان ميتواند ديد درست و دقيقي به دولت در حوزه مسكن ارايه كند، بيان ميكند: بهتر است در گام نخست وزارت راه و شهرسازي پايگاه داده خود را تكميل كند. امروز قوانيني خوبي مانند ماليات از خانههاي خالي و خانههاي لوكس به علت نبود پايگاه داده و ضمانتهاي اجرايي مناسب، به درستي اجرا نميشود.
به گفته اين كارشناس اقتصاد مسكن، هزينه تصويب اين دو قانون براي دولت بسيار زياد بوده است و نبايد در اجراي آنها كوتاهي كرد، البته مافياي مسكن اقداماتي را در نشان دادن بيكفايتي اين سامانه انجام داده است كه وزارت راه و شهرسازي وظيفه دارد گامهاي محكمتري براي اجراي قوانين بردارد.