شرايط جديد بورس تهران
بورس تهران طي هفته اخير شرايط جديدي را تجربه كرده كه علت آن جنگي بودن شرايط منطقه و افزايش ريسكها است
بورس تهران طي هفته اخير شرايط جديدي را تجربه كرده كه علت آن جنگي بودن شرايط منطقه و افزايش ريسكها است. اتفاقاتي كه در خاورميانه رخ ميدهد و پاي ايران نيز به صورت مستقيم پاي اين تنشها باز شده است و هر لحظه كشور از نظر امنيتي تهديد ميشود و بعيد نيست حملهاي به ايران شود و اين شرايط روي بورس تاثيرگذار است. البته بورس تنها نيست و ساير بازارهاي مالي نيز از اين شرايط تاثير گرفتهاند. قيمت طلا و دلار افزايشي شده و خودرو و ملك نيز به نوعي تاثير گرفتهاند.
تفاوت بورس با ساير بازارها اين است كه بقيه بازارها چون دارايي امن هستند و شرايط بهتري دارند اما جهش در اين بازار و نزول در بازار سرمايه را شاهد هستيم.
تا مشخص نشدن نتايج انتخابات امريكا و برطرف نشدن ابهامات سياسي نميتوان گشايشي در بازار ديد. در اينجا يك سوال مطرح است كه چرا بازارهاي ديگر چرا وارد مباحث جنگي ميشوند، چرا بورسهاي اين كشورها سرخپوش نميشوند؟ دليل آن است كه اقتصاد بيمار ايران طي چهار سال گذشته بورس را بيمار كرده و با بازار عادي و نرمال روبهرو نيستيم. اين بيمار اقتصادي به نام بازار سرمايه هر خبر مثبت يا منفي را ميتواند منفي كند كه نشاندهنده بيماري بازار است و به شخصه انتظار ندارم در كوتاهمدت شرايط بهتري را براي بازار مشاهده كنيم. شواهد نشان ميدهد همچنان احتمال ادامهدار بودن اين شرايط در بازار سرمايه هست. از مرداد ماه تاكنون، شاهد اتفاقات سياسي و افزايش ريسكهاي ژئوپليتيك و سيستماتيك بودهايم كه تاثيرات قابلتوجهي بر بازار گذاشتهاند؛ به خصوص با افزايش تنشها در خاورميانه، شرايط بازار سرمايه ايران به حالت عادي بازنگشته است. در شرايط فعلي، بازار سرمايه دو عامل اصلي كاهش تنشهاي ژئوپليتيك و كاهش نرخ بهره بينبانكي را دنبال ميكند كه رقيب اصلي بازار سرمايه به حساب ميآيد و هر دو تاثير مستقيم و بزرگي بر جهتگيري بازار دارند.
از طرفي، دامنه نوسان بورس در دو ماهه اخير به طور مداوم محدود شد؛ به گونهاي كه در مقاطعي به ۲درصد، ۳درصد و حتي يك درصد نيز رسيد. وقتي اين محدوديتها براي مدت طولاني برقرار ميمانند، حتي از منظر ناظر بازار نيز نشاندهنده وجود ترس و نگراني از خروج احتمالي سرمايه است كه ميتواند يك عامل ترس براي بورس شود و اثرات منفي داشته باشد.