چراغ سبز مجارستان به تجار ايراني
در جديدترين مذاكرات مقامات دولتي مجارستان با فعالان بخش خصوصي ايران، طرف مجارستاني از تمايلش براي سرمايهگذاري در حوزههاي مختلف تحريمي و غير تحريمي صحبت كرده است. برهمين اساس هم ايرانيها ميتوانند با 10 ميليون يورو در مجارستان سرمايهگذاري كنند .
در جديدترين مذاكرات مقامات دولتي مجارستان با فعالان بخش خصوصي ايران، طرف مجارستاني از تمايلش براي سرمايهگذاري در حوزههاي مختلف تحريمي و غير تحريمي صحبت كرده است. برهمين اساس هم ايرانيها ميتوانند با 10 ميليون يورو در مجارستان سرمايهگذاري كنند .
مرور تجارت ايران با كشورهاي اروپاي شرقي نشان ميدهد، شرايط تجارت ايران با اين كشورها مطلوب نيست. براي نمونه تجارت ايران و مجارستان براساس دادههاي رسمي حدود 40 ميليون دلار است. ايران حدود 6 تا 10 ميليون دلار به مجارستان صادرات و 30 ميليون دلار از آن كشور وارد ميكند. مبادلهاي كه به باور تحليلگران اين حوزه بهشدت تحت تاثير تحريمهاي ايران قرار گرفته و به همين دليل محدود است. اما ايران ميتواند در حوزههاي غيرتحريمي مانند غذا، كشاورزي و دارو و پزشكي با مجارستان تجارت كند.
در اين مسير هم كميتههاي مشترك كه منتهي به تشكيل اتاق مشترك ايران و مجارستان ميشود، ميتواند از نگاه تحليلگران تجارت بينالملل موثر باشد.
البته در تمام سالهاي اخير به باور فعالان اين حوزه مشكلات نقل و انتقال مالي و حملونقل و لجستيك و به تبع آنها هزينههاي بالاي مبادلاتي در كنار عدم تسريع در روندهاي گمركي و از جمله چالشهاي پيشروي تجارت دو كشور بوده است.
برهمين اساس محمدمهدي عسگري معاون امور بينالملل اتاق ايران معتقد است بايد براي حل اين مشكلات گروهها و كارگروههاي تخصصي مختلفي درست شود تا شركتهاي دو كشور با هم بهصورت تخصصي كار كنند.
به نقل اتاق ايران او كه در نشستي با سفير ايران در مجارستان و معاون سفارت مجارستان در تهران اظهارنظر ميكرد؛ به شناسايي فرصتهاي صادراتي خاص و استفاده از نقاط قوت موجود در بخشهايي مانند كشاورزي، فناوري و داروسازي براي تنوع بخشيدن به سبد تجاري ما و كاهش وابستگي به كالاهاي تحريم شده، اشاره كرد كه بايد در دستور كار قرار گيرد.
به گفته عسگري، كشور مجارستان ميتواند به هاب منطقه براي صادرات كالاهاي ايراني تبديل شود. در اين مسير ميتوانيم از تجارت الكترونيك و ارز ديجيتال هم استفاده كنيم.
در اين ميان حسين ارگي، رايزن بازرگاني ايران در مجارستان نيز معتقد است: راهآهن آنكارا به بوداپست ميتواند در كاهش هزينه حملونقل كالا از ايران به مجارستان اثر بگذارد.
آندراس فولوپ گابور، معاون سفارت مجارستان در تهران از تمايل كشورش براي توسعه ر وابط تجاري سخن گفت. روبرت نمت، مسوول بخش اقتصادي سفارت مجارستان در تهران هم گفت: سازمان توسعه سرمايهگذاري مجارستان، مسوول حمايت از سرمايهگذاري مستقيم است و براي سرمايهگذاران خدمات، تسهيلات، مشاوره و كاهش مبالغ مالياتي در نظر گرفته شده است.
به گفته او اكنون ظرفيت همكاري در حوزههاي كشاورزي، دارو، بهداشت، صنايع غذايي و تصفيه آب در كنار حوزههاي ساخت پتروشيمي، نيروگاههاي تجديدپذير، پالايشگاه وجود دارد.
نمت همچنين از سهولت ثبت شركت در مجارستان صحبت كرد و گفت كه حداقل سرمايهگذاري در مجارستان 10 ميليون يورو است. درضمن سازمان توسعه سرمايهگذاري اماده است بهصورت رايگان به علاقهمندان مشاوره دهد.