پروژه جينف چه مزيتهايي دارد؟
به گفته معاون وزير ارتباطات تشخيص رسمي يك نشاني زماني به بهترين وجه انجام ميشود كه از يك مرجع مناسب به دست آمده باشد و بهطور كلي قابليت تعيين دقيق يك مكان بر روي نقشههاي جغرافيايي رقومي (ديجيتال) و استفاده از دادههاي مرتبط با مكان، مزاياي بيشماري براي كشور دارد.
به گفته معاون وزير ارتباطات تشخيص رسمي يك نشاني زماني به بهترين وجه انجام ميشود كه از يك مرجع مناسب به دست آمده باشد و بهطور كلي قابليت تعيين دقيق يك مكان بر روي نقشههاي جغرافيايي رقومي (ديجيتال) و استفاده از دادههاي مرتبط با مكان، مزاياي بيشماري براي كشور دارد. به گزارش ايسنا، GNAF مخفف Geo Coded National Address File به معني پايگاه نشاني ملي ژئوكد شده است كه امكان بررسي و صحتسنجي يك نشاني فيزيكي به همراه موقعيت و مختصات جغرافيايي آن را در كشور مقدور ميكند. تسهيل و تسريع انواع خدمات شهري، مبادلات كالا، خدمات پستي و بررسي و رسيدگي به امور مردم، كاهش حضوري مردم در ادارات، كاهش بروكراسي اداري و بهطور كلي تسريع در امور مردم، از جمله مزاياي تمايز كد شناسايي اماكن است. هدف از اجراي طرح GNAF، هويت بخشي به مكانهاست و در خلال اجراي اين طرح، ابتدا مردم و سپس ادارات خدماترسان و دستگاههاي اجرايي استان، ذينفع اين طرح هستند.
درباره جزييات اين طرح اينگونه توضيح داده شده كه در اجراي جينف، همانند كد ملي افراد، براي مكانها كد شناسايي يكتا صادر خواهد شد و اجراي طرح پايگاه استاندارد نشاني مكان محور، در مديريت امور شهري بسيار تاثيرگذار است. بنابراين به دليل اهميت اين موضوع در پست به عنوان يكي از برنامههاي وزير ارتباطات نام برده شده است. علي رغم اينكه اين سامانه از پروژههاي مهم محسوب ميشود طي سالهاي گذشته اجراي آن به كندي پيش رفت و از آنجايي كه يكي از چشماندازهاي مهم جينف، سرشماري سال ۱۴۰۵ است، اگر پايگاه داده مكاني به اتمام نرسد و پلاكهاي هوشمند نصب نشود، عملا اجراي سرشماري ثبتي مبنا در سال ۱۴۰۵ براساس استاندارد و شيوه نامه تعريف شده امكان پذير نخواهد بود. در همين رابطه اخيرا محمد احمدي-معاون وزير ارتباطات و مديرعامل شركت ملي پست به تشريح اهميت پايگاه اطلاعات مكان محور (GNAF) پرداخت و اظهار كرد: تشخيص رسمي يك نشاني زماني به بهترين وجه انجام ميشود كه از يك مرجع مناسب به دست آمده باشد. دسترسي به اطلاعات مكاني هوشمند يكي از مسائل مهم در زمينه اطلاعات و محاسبات آماري به شمار ميآيد. بهطور كلي قابليت تعيين دقيق يك مكان بر روي نقشههاي جغرافيايي رقومي (ديجيتال) و استفاده از دادههاي مرتبط با مكان، مزاياي بيشماري براي كشور دارد. وي افزود: علم آمار در شاخصهاي توسعه نقش بسزايي دارد و تمام سازمانها در سياستگذاريها، برنامهريزيها و تصميمگيريهاي صحيح به آمار و اطلاعات احتياج دارند تا جايي كه به نظر ميرسد آمار و اطلاعات اساس پويايي آن سازمان به شمار ميآيد. به گفته احمدي، مركز آمار ايران و شركت ملي پست، داراي اشتراكات زيادي در حوزه تصميمگيري هستند كه اين موضوع پشتوانه محكمي براي تقويت پيوندها و گسترش روزافزون اين دو مجموعه به ويژه در حوزه اطلاعات آماري مكان محور و كدپستي ايجاد كرده است.
مديرعامل با اشاره به اينكه همكاري شركت ملي پست و مركز آمار ايران طي دو دهه گذشته بسيار موثر بوده است، افزود: عضويت و همكاري در كارگروههاي تخصصي اختصاص شناسه كسب و كار و تدوين آييننامه اجرايي طرح جمعآوري اطلاعات ثبتي IRAN STARS، فايل آدرس، تطابق حوزههاي آماري با تقسيمات پستي، سرشماري نفوس و مسكن سال ۹۵، انطباق فهرست و شناسه آباديهاي پايگاههاي اطلاعات طرفين، اتصال كدهاي پستي به بلوكهاي آماري تا عضويت و همكاري در پروژه ملي GNAF بخشي از اين همكاريها بوده است. معاون وزير ارتباطات در ادامه گفت: به دليل مكان محور بودن بخش بزرگي از دادههاي در گردش، كدهاي شناسايي مكاني از اهميت فوقالعادهاي برخوردار هستند و كدپستي ده رقمي به عنوان كد يكتاي شناسايي مكان در كشور، به لحاظ كاربرد و قابليتهاي ساختاري نقش مهمي در زيرساخت اطلاعاتي كشور ايفا ميكند. وي در پايان گفت: مجموعه دادههاي مكاني GNAF اجازه ميدهند تا سازمانهاي دولتي براي توسعه جمعيتي، اجتماعي و اقتصادي ابزار تحليلي دقيقتري دراختيار داشته باشند كه اين مهم از سرشماريهاي آماري تا توسعه حملو نقل و توسعه منطقهاي را شامل ميشود. گفتني است پيش از اين سيد ستارهاشمي-وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- درباره اين پروژه و اهميت آن اينگونه توضيح داد كه يكي از برنامههايي كه سالهاست در دستور كار وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بوده مبحث (جي نف) است كه به مفهوم اختصاص كد جغرافيايي براي هر نقطه در كشور بوده و اين اقدام مشابه حدنگاري در سازمان ثبت است.