تبديل معادل ۲.۶ ميليون بشكه نفت خام به محصولات با ارزش؛ ۱۰ سال آينده

۱۴۰۳/۰۸/۰۹ - ۰۰:۴۴:۴۵
|
کد خبر: ۳۲۴۳۲۹

سرپرست شركت ملي صنايع پتروشيمي، تفاوت طرح‌هاي توسعه‌اي صنعت پتروشيمي در برنامه هفتم توسعه با برنامه پيشين را در تمركز بر زنجيره ارزش دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه توليد محصولات پتروشيمي با ارزش در 5 زنجيره برنامه‌ريزي شده است.

سرپرست شركت ملي صنايع پتروشيمي، تفاوت طرح‌هاي توسعه‌اي صنعت پتروشيمي در برنامه هفتم توسعه با برنامه پيشين را در تمركز بر زنجيره ارزش دانست و گفت: در برنامه هفتم توسعه توليد محصولات پتروشيمي با ارزش در 5 زنجيره برنامه‌ريزي شده است.

به گزارش ايلنا به نقل از شركت ملي صنايع پتروشيمي، حسن عباس‌زاده با اشاره به اينكه صنعت پتروشيمي در برنامه ششم توسعه سالانه به‌طور ميانگين ۸ درصد رشد داشته و هم‌اكنون به ظرفيت اسمي سالانه ۹۶ ميليون تن رسيده است، اظهار كرد: اين صنعت بر اساس برنامه تدوين‌شده در برنامه هفتم توسعه، سالانه به‌طور ميانگين ۸ درصد رشد خواهد كرد و به ظرفيت ۱۳۲ ميليون تن خواهد رسيد.

وي به تنوع خوراك مجتمع‌هاي پتروشيمي در سراسر كشور اشاره كرد و افزود: صنعت پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس برخلاف منطقه ماهشهر كه بر پايه نفت خام و فرآورده‌هاي نفت خام است، بر پايه گاز توسعه يافته است.

سرپرست شركت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: در صنعت پتروشيمي مي‌توان از گاز خام، متانول، اوره و آمونياك و از اتان الفين‌ها را توليد كرد. عباس‌زاده با اشاره به اينكه نيمي از صنعت پتروشيمي ايران در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در كنار فازهاي پارس جنوبي توسعه يافته است، گفت: هم‌اكنون ظرفيت دريافت روزانه ۱۰۰ ميليون مترمكعب گاز در صنعت پتروشيمي ايجاد شده كه با توجه به طرح‌هاي توسعه‌اي جديدي كه تعريف شده است، اين رقم تا سال ۱۴۱۲ با افزايش دو برابري به روزانه ۲۰۰ ميليون مترمكعب مي‌رسد.

وي با بيان اينكه حجم بالايي گاز در كشور توليد مي‌شود، اما درست مصرف نمي‌شود، تصريح كرد: ۴۶ درصد گاز توليدي در بخش خانگي، تجاري و صنايع غيرعمده و ۳۱ درصد در نيروگاه‌ها مصرف مي‌شود كه متأسفانه بهره‌وري مطلوبي در مصرف ندارند. سرپرست شركت ملي صنايع پتروشيمي افزود: هم‌اكنون حدود ۹ درصد گاز كشور در صنعت پتروشيمي استفاده مي‌شود كه نيمي از آن در توليد آب و برق و بخار در يوتيليتي به‌كار مي‌رود و ۴.۵ درصد آن به عنوان خوراك در صنعت پتروشيمي استفاده مي‌شود. عباس‌زاده با تأكيد بر اينكه صنعت پتروشيمي در سال ۱۴۰۲ معادل يك ميليون بشكه نفت خام خوراك دريافت كرده است، اظهار كرد: ارزش فروش محصولات توليدي از اين حجم خوراك پارسال حدود ۲۳ ميليارد دلار بوده كه حدود ۱۳ ميليارد دلار آن صادر و ۱۰ ميليارد دلار آن نيز در داخل كشور عرضه شده است.

وي با اشاره به اينكه ۶۱ طرح پتروشيمي با سرمايه مورد نياز ۲۴ ميليارد دلاري در برنامه هفتم توسعه برنامه‌ريزي شده است، افزود: حدود نيمي از سرمايه مورد نياز اين طرح‌ها تأمين شده است و به‌ طور ميانگين حدود ۶۰ درصد پيشرفت دارند.

رييس هيات‌مديره شركت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به اينكه ۴۸ طرح پتروشيمي با سرمايه ۴۰ ميليارد دلار براي برنامه هشتم توسعه تعريف شده است، تصريح كرد: ظرفيت دريافت خوراك صنعت پتروشيمي از منابع هيدروكربني هم‌اكنون معادل حدود يك ميليون بشكه نفت خام است كه اين رقم تا پايان برنامه هشتم توسعه در افق ۱۰ ساله به ۲.۶ ميليون بشكه نفت خام افزايش مي‌يابد و به محصولات با ارزش تبديل مي‌شود.

عباس‌زاده افزود: هم‌اكنون از ۷۲ مجتمع پتروشيمي فعال در كشور، ۲۴ مجتمع در منطقه ويژه اقتصادي پارس فعال هستند كه از نظر تعدادي ۳۳ درصد از كل مجتمع‌ها و از نظر ظرفيت نيز حدود ۵۰ درصد ظرفيت نصب‌شده صنعت پتروشيمي در كل كشور را به خود اختصاص داده‌اند.

وي با اشاره به اينكه ۷۴ ميليون تن محصول در سال ۱۴۰۲ در صنعت پتروشيمي توليد شده است، ادامه داد: ۳۷ ميليون تن از اين حجم توليد در منطقه ويژه اقتصادي پارس محقق شده است.

سرپرست شركت ملي صنايع پتروشيمي تصريح كرد: ۱۰ ميليارد دلار در ۲۲ طرح پتروشيمي تا پايان برنامه هفتم توسعه و ۱۴ ميليارد دلار در ۱۱ طرح تا پايان برنامه هشتم توسعه در منطقه ويژه اقتصادي پارس سرمايه‌گذاري مي‌شود.

عباس‌زاده به ۱۵ اسكله فعال پتروشيمي در منطقه ويژه اقتصادي پارس اشاره كرد و گفت: پارسال ۲۱ ميليون تن محصول پتروشيمي از اين بنادر صادر شده است.

وي با تأكيد بر اينكه توسعه زنجيره ارزش در اولويت‌هاي وزارت نفت و شركت ملي صنايع پتروشيمي است، اظهار كرد: برنامه‌ريزي منسجمي براي تكميل زنجيره محصولات پتروشيمي انجام شده است تا ارزش افزوده حداكثري در اين صنعت ايجاد شود.