34 نفر از هر 100 هزار زن ايراني مبتلا به سرطان سينه ميشوند
سرطان پستان شايعترين نوع سرطان در بين زنان است. سرطان پستان هنگامي ايجاد ميشود كه سلولهاي پستان بهطور غير قابل كنترل رشد كرده و تومور تشكيل دهند. تومورهاي بدخيم ميتوانند در بافتهاي اطراف يا حتي در قسمتهاي دورتر بدن پخش شوند.
سرطان پستان شايعترين نوع سرطان در بين زنان است. سرطان پستان هنگامي ايجاد ميشود كه سلولهاي پستان بهطور غير قابل كنترل رشد كرده و تومور تشكيل دهند. تومورهاي بدخيم ميتوانند در بافتهاي اطراف يا حتي در قسمتهاي دورتر بدن پخش شوند. با اين حال، تشخيص و درمان زودهنگام ميتواند به پيشگيري از اين اتفاق كمك كند. آگاهي از عواملي كه خطر ابتلا به سرطان پستان را افزايش ميدهد، ميتواند به فرد كمك كند تا تصميمگيري درستي در مورد عادتهاي سبك زندگي خود و انجام غربالگري انجام دهد. سن يكي از چندين عامل مرتبط با خطر ابتلا به سرطان پستان است. با افزايش سن، خطر ابتلا به سرطان پستان افزايش مييابد. سن سرطان سينه و اينكه افراد در چه سني به سرطان سينه مبتلا ميشوند را نميتوان بهطور قطع تعيين كرد؛ اما تحقيقات نشان ميدهند كه افزايش سن خود به عنوان يك فاكتور خطر به حساب ميآيد بهطوري كه با رسيدن سن به 50 سالگي، احتمال ابتلا به سرطان سينه افزايش پيدا خواهد كرد. ميانگين سن ابتلا به سرطان پستان در ايران بين 45 الي 50 سال است كه در كشورهاي ديگر شيوع آن از ۵۰ الي ۶۰ سالگي ميباشد كه علت اصلي آن جواني جامعه ايران است و اين درحالي است كه سرعت رشد سرطان پستان در غرب تقريبا ثابت مانده ولي در كشور ما به دليل سالمند شدن و همچنين افزايش ريسك فاكتورها در حال افزايش است.
علل سرطان پستان
علت اصلي سرطان سينه هنوز مشخص نيست و تقريبا همه زنان در معرض ابتلا به اين بيماري هستند. عواملي مانند سابقه خانوادگي سرطان سينه به ويژه در مادر، خواهر يا دختر و همچنين سابقه سرطان سينه در فرد يا سن در اولين تولد بيش از 35 سال يك عامل خطر است.علاوه بر اين، ناباروري، بلوغ زودرس، يائسگي ديررس، چاقي يائسگي و مصرف زياد چربيهاي حيواني در رژيم غذايي ميتواند از مهمترين دلايل سرطان سينه در كشور ما باشد.
مزاياي آمارگيري سني سرطان پستان
ميانگين سني بيماران درگير، جهت ارزيابي روشهاي درماني و كنترل هرچه بيشتر عوامل خطرساز سرطان پستان اهميت دارد.
آمار سرطان پستان علت اثر سن بر سرطان پستان
يكي از دلايل قطعي كه ميتوان درباره اهميت سن در ابتلا به سرطان سينه نام برد، فرصت بيشتر براي جهشهاي ژنتيكي است. در واقع، جهشهاي ژنتيكي در برخي ژنهاي خاص، ميتوانند احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزايش دهد. از آنجا كه در طول عمر افراد، تعداد اين جهشها همواره رو به افزايش است، بنابراين بالا رفتن سن، مدت زمان بيشتري براي اين موضوع فراهم ميكند. به اين ترتيب، ابتلا به سرطان سينه در حالت معمول، عمدتا در سنين بالا رخ ميدهد.
سرطان سينه در سن بلوغ
طبيعي است كه سينهها با ورود به سنين نوجواني تغيير كند. افزايش و كاهش هورمونهاي زنانه مانند استروژن و پروژسترون ممكن است سينهها را حساس كند. هورمونها همچنين ميتوانند باعث احساس ضخيم شدن و حتي برخي برآمدگيها در سينهها شوندبا گذراندن دوران نوجواني دختران احتمال سرطان اندكي افزايش مييابد؛ اما سرطان سينه در اين گروه سني هنوز بسيار نادر است.
سن شايع خطر ابتلا به سرطان سينه
احتمال ابتلا به سرطان سينه در بانوان از سني است كه بافت سينه تشكيل ميشود. سن ابتلا به سرطان پستان در اروپا بين 50 تا 60 سالگي است؛ اما سن ابتلا در ايران بين 45 تا 50 سالگي و بهطور متوسط سن ابتلا به اين بيماري در بين زنان كشور 45 سالگي است.
افزايش آمار سرطان در ايران يكي از چالشهايي است كه وزارت بهداشت و درمان با آن مواجه است. متاسفانه طي سالهاي اخير مسائلي چون آلودگي هوا و ريزگردها و البته سوء تغذيه و... باعث بالا رفتن آمار ابتلا در سرطان در كشور شده است. مساله اينجاست كه افزايش هزينههاي درمان نيز باعث شده تا بسياري از چكاپهاي درماني غافل شوند و همين امر هم براي كساني كه مستعد ابتلا به اين بيماري هستند گزينه پيشگيري را از بين برده است. در اين بين برخي سرطانها بيش از بقيه در كشور ما افزايش داشتهاند. سرطان سينه هم يكي از همين سرطانهاي است كه اگرچه بيشتر به عنوان يك بيماري زنانه شناخته ميشود اما بر اساس آمارهاي منتشر شده از سوي وزارت بهداشت و درمان شايعترين نوع سرطان در بين زنان و مردان ايراني به شمار ميآيد. ازسوي ديگر پايين آمدن سن ابتلا به سرطان نيز يكي ديگر از چالشهاي پيش روي حوزه بهداشت ودرمان در كشور است.
يك پنجم بيماران مبتلا به سرطان
زير 40 سال هستند
رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در نشست خبري كه در مركز تحقيقات وزارت بهداشت و درمان برگزار شد در اين باره گفت: سرطان سينه شايعترين نوع سرطان در بين زنان و مرداني ايراني بهشمار ميرود و سالانه 18 هزار مورد ابتلا در كشور به تعداد بيماران قبلي اضافه ميشود. محمداسماعيل اكبري افزود: حدود يكپنجم بيماران مبتلا به سرطان (۲۱.۵ درصد) زير ۴۰ سال هستند و جوان بودن در اين نوع بيماري، مسووليت ما را سنگينتر ميكند. او با بيان اينكه سرطان سينه، بيماري منحصر به فرد زنان جهان و شايعترين سرطان در مردان و زنان ايراني است، افزود: دومين دليل مرگ زنان ايراني ناشي از سرطان سينه است و باروري با بهبود سرطان نسبت خوبي دارد و تلاش ميكنيم بيماران مبتلا به اين سرطان را به باروري تشويق كنيم. اكبري تصريح كرد: تاكنون حدود ۵۰۰ فرزند از زنان مبتلا به سرطان سينه كه جزو بيماران من هستند، متولد شدهاند و باروري به بهبود بيماري كمك ميكند.
5 درصد مبتلايان به سرطان سينه زير 30 سال هستند
رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اينكه پنج درصد مبتلايان به سرطان سينه زير ۳۰ سال هستند، اظهار داشت: شايعترين سن ابتلا به اين بيماري در كشور ۴۵ تا ۵۵ سالگي است و حدود ۳۴ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر زن ايراني مبتلا به سرطان سينه ميشوند. اكبري با اشاره به اينكه سرعت رشد سرطان در ايران نسبت به كشورهاي غربي بيشتر است، گفت: در زمينه ابتلا به سرطان سينه ۶ درصد رشد داريم و دليل آن روند سالمندي جمعيت است زيرا مهمترين دليل بالا رفتن سرطانها در كشور سن است. رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تاكيد كرد: غربالگري كمكي به طول عمر مردم نميكند ولي در تشخيص زودهنگام براي انجام امور درمان موثر است؛ از اينرو غربالگري بايد رايگان باشد و براساس يك پروتكل انجام و همه دادهها ثبت شود. به گفته اكبري، سه هزار ميليارد تومان براي انجام غربالگري سرطان سينه نياز داريم و آگاهيبخشي بايد بدون ايجاد ترس در زنان انجام شود.
حدود ۵۰ درصد جواب راديولوژي با واقعيت همخواني دارد
او با بيان اينكه اكنون حدود ۵۰ درصد جواب راديولوژي با واقعيت همخواني دارد، افزود: مهمترين تشخيص سرطان سينه معاينه باليني است و بهترين و زودترين راه تشخيص آن است كه اگر فرو رفتگي در سينه ايجاد شد به پزشك مراجعه شود. اين پزشك ادامه داد: ترشح از سينه نبايد باعث نگراني شود ولي اگر ترشحات خوني مشاهده شد، سريع به پزشك مراجعه شود. رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تصريح كرد: اگر زن باردار احساس توده در سينه پيدا كرد نيز بايد به پزشك نيز مراجعه كند.
ماموگرافي براي تشخيص سرطان سينه بايد رايگان شود
او با اشاره به اينكه ماموگرافي بايد رايگان انجام شود، ادامه داد: بالاي ۷۰ درصد عكسهاي ماموگرافي استاندارد لازم را ندارند و متاسفانه فرآيند انجام كار نيز توسط تكنسينها انجام ميشود و پزشك حين عكسبرداري را نميبيند.
اكبري با بيان اينكه سونوگرافي نيز از راههاي تشخيص سرطان سينه است، افزود: نزديك به ۹۴درصد انجام امآرآي براي سرطان سينه بيهوده است و نبايد در مرحله اول براي بيمار انجام شود و ضرورت انجام آن محدود بوده و بايد توسط جراح تشخيص داده شود.
حدود ۲۰ درصد مبتلايان به سرطان سينه سابقه فاميلي دارند
رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اينكه حدود ۲۰ درصد مبتلايان به سرطان سينه سابقه فاميلي دارند، گفت: چاقي، مصرف هورمون (مصرف هورمون تحت عنوان زيبايي بيرويه ميشود و بسيار خطرناك است)، ازدواج نكردن، عدم باروري، عدم شيردهي، تاخير در بارداري، استرس و مصرف دخانيات از عوامل ابتلا به سرطان سينه است.
انجام بيش از هزار عمل جراحي سرطان سينه
اكبري گفت: در سال حدود هزار و ۲۰۰ عمل جراحي سرطان سينه در كشور انجام ميشود و ۷۸درصد بيماران مبتلا به سرطان سينه در كشور بهبود مييابند. او با بيان اينكه ۳۰ درصد بيماران در مرحله پيشرفته مراجعه ميكنند، اظهار داشت: متاسفانه ۳۰ درصد بيشتر از دنيا براي بيماران مبتلا به سرطان سينه شيميدرماني در كشور انجام ميشود درحالي كه شيميدرماني فقط ۱۱درصد اثرپذيري دارد. رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اينكه راديوتراپي نيز عوارض زيادي براي بيماران دارد، گفت: همه اين موارد را به مسوولان وزارت بهداشت اعلام كردم بايد چارچوب علمي براي راديوتراپي انجام دهيم.
شروع مرحله تحقيقاتي براي درمان سرطان سينه
او تصريح كرد: اكنون مرحله تحقيقاتي پلاسماي سرد براي درمان سرطان به خصوص سينه در حال انجام است و مرحله انساني آن از يك سال پيش آغاز شود و بهطور كامل حدود پنج سال زمان ميبرد. رييس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي افزود: دستگاهي را براي اولينبار براي تشخيص سلول سرطاني را ساختيم و چندين كار تحقيقاتي نيز با دانشگاه تهران با شركتهاي دانش بنيان نيز در حال انجام است. او تاكيد كرد: اكنون در حوزه واكسن پيشگيري از سرطان با انستيتو پاستور همكاري داريم و در مرحله مطالعات حيواني هستيم.