شرايط پيچيده بازار نفت اوپك پلاسيها را محتاط كرد
اوپك پلاس احتمالا طرح افزايش توليد خود در ماه دسامبر را به خاطر نگراني در مورد ضعف تقاضا و افزايش عرضه، يك يا دو ماه به تعويق مياندازد.
گلناز پرتوي مهر |
اوپك پلاس احتمالا طرح افزايش توليد خود در ماه دسامبر را به خاطر نگراني در مورد ضعف تقاضا و افزايش عرضه، يك يا دو ماه به تعويق مياندازد.
به گزارش «تعادل» طبق گفته چهار منبع از اوپك پلاس، اين ائتلاف احتمالا طرح افزايش توليد خود در ماه دسامبر را به خاطر نگراني در مورد ضعف تقاضا و افزايش عرضه، يك يا دو ماه به تعويق مياندازد.
ائتلاف اوپك پلاس كه از سازمان كشورهاي صادركننده نفت و متحدانش از جمله روسيه تشكيل شده قرار بود توليد نفت خود را 180 هزار بشكه در روز در ماه دسامبر افزايش بدهد. اين افزايش توليد يك بار به خاطر كاهش قيمت نفت از ماه اكتبر تا دسامبر به تعويق افتاده بود. اما قيمت نفت همچنان به خاطر افزايش نگراني در اين ائتلاف در مورد افزايش عرضه نفت و همچنين ضعف تقاضا تحت فشار خواهد بود. طبق گفته برخي منابع، تصميم براي به تعويق انداختن افزايش توليد هفته آينده گرفته ميشود. احتمال گرفته شدن اين تصميم از آن جهت بالاست كه بازار نفت از سلامت كافي برخوردار نيست.
دورنماي به تعويق افتادن افزايش توليد اوپك پلاس قيمت نفت را بيش از 2 درصد در معاملات روز چهارشنبه افزايش داد. نفت برنت در حال حاضر حدود 72 دلار در هر بشكه معامله ميشود، يعني نزديك به پايينترين سطح طي يك سال گذشته كه در ماه سپتامبر به آن رسيده بود. الكساندر نواك، معاون نخست وزير روسيه هم اعلام كرد هنوز براي تصميمگيري در مورد لزوم افزايش توليد در بازار زود است. افزايش توليد روزانه 180 هزار بشكهاي ائتلاف اوپك پلاس بخشي از كاهش توليد 5.86 ميليون بشكهاي اين ائتلاف است كه حدود 5.7 درصد از كل تقاضاي دنيا را تشكيل ميدهد. اوپك پلاس اين كاهش توليد را از 2022 به صورت تدريجي اعمال كرده تا از بازار حمايت شود. افزايش توليد ماه دسامبر از سوي 8 عضو ائتلاف اوپك پلاس از دسامبر 2024 تا سال آينده ميلادي اجرايي ميشود. در همين زمينه محمد ابراهيم نيا، كارشناس حوزه انرژي، در گفتوگو با خبرنگار «تعادل»، اظهار داشت: اوپك پلاس كه يك ائتلاف از كشورهاي عضو اوپك و چند توليدكننده نفت ديگر به رهبري روسيه است، در ماه نوامبر 2024 تصميم گرفت برنامه افزايش توليد خود را كه پيشتر براي اكتبر برنامهريزي شده بود، به تعويق بيندازد و آن را تا پايان ماه نوامبر تمديد كند. اين تصميم در نشست اخير اعضاي اين گروه به دليل شرايط حساس بازار و تغييرات تقاضا اتخاذ شد. مهمترين عوامل موثر در اين تصميم شامل كاهش تقاضاي جهاني نفت و وضعيت اقتصادي نامطمئن جهاني است كه تأثير مستقيم بر قيمتها گذاشته است. وي با اشاره به اينكه يكي از نگرانيهاي عمده كه به اين تصميم منجر شد، كاهش تقاضاي نفت در چين، بزرگترين واردكننده نفت جهان، بود، گفت: دادههاي اقتصادي اخير نشاندهنده كندي رشد اقتصادي اين كشور است كه تأثير منفي بر بازار جهاني انرژي داشته است. به دليل اين نگرانيها و كاهش تقاضا، قيمت نفت به پايينترين سطح خود در سال جاري رسيده بود، كه اوپك پلاس را وادار به تجديد نظر در برنامههاي توليد كرد.
وي عنوان كرد: بر اساس توافق اخير، كاهش توليد داوطلبانه به ميزان 2.2 ميليون بشكه در روز كه توسط برخي از اعضا اعمال شده بود، تا پايان نوامبر تمديد خواهد شد. اين كاهشها بخشي از يك استراتژي براي حمايت از قيمتها و جلوگيري از افت بيشتر قيمت نفت به دليل عرضه مازاد در بازار است. هدف اصلي اين محدوديتها، حمايت از توازن بازار و جلوگيري از كاهش بيش از حد قيمتها در شرايطي است كه تقاضاي جهاني با مشكلاتي مواجه است. وي بيان كرد: روسيه، يكي از اعضاي كليدي اوپك پلاس، اعلام كرد كه هيچ تغييري در برنامه بلندمدت خود براي مديريت تدريجي عرضه نخواهد داشت. پاول سوروكين، معاون وزير انرژي روسيه، بيان كرد كه اين كشور نميخواهد بازار را با عرضه بيش از حد اشباع كند و در عين حال قصد دارد توليد خود را در سالهاي آينده به سطوح بالاتري برساند. وي در ادامه گفت: تعويق افزايش توليد همچنين به دليل پيشبينيها درباره افزايش عرضه از سوي كشورهاي غير عضو اوپك پلاس و كاهش تقاضا صورت گرفت. اين مسائل موجب نگراني در بازار و بهخصوص در مورد قيمتها شد، چرا كه اضافه عرضه ممكن است باعث كاهش بيشتر قيمت نفت شود. علاوه بر اين، عوامل ژئوپليتيك نظير اختلافات منطقهاي و تنشهاي سياسي، همچنان نقش مهمي در نوسانات بازار دارند و بر تصميمات اوپك پلاس تأثيرگذار هستند. ابراهيم نيا گفت: نشست بعدي وزيران اوپك پلاس براي تصميمگيري در مورد سياستهاي آتي توليد نفت قرار است در ماه دسامبر 2024 برگزار شود. اين نشست بهمنظور بازنگري در شرايط بازار و تنظيم برنامههاي توليد براي سال آينده اهميت زيادي دارد. پيش از اين، كميته نظارت مشترك اوپك پلاس، كه ميتواند تغييرات لازم در سياستهاي توليد را توصيه كند، در ماه اكتبر ديدار كرده و شرايط بازار را ارزيابي كرده بود. وي خاطرنشان كرد: اين اقدامات نشاندهنده احتياط اوپك پلاس در برخورد با شرايط پيچيده بازار نفت و تلاش براي مديريت تأثيرات اقتصادي بر اعضاي خود است. افزايش توليد در شرايط نامناسب ميتواند منجر به كاهش شديد قيمتها و زيان اقتصادي براي توليدكنندگان شود. از اين رو، برنامهريزي دقيق و تعويق در اجراي افزايش توليد، اقدامي است كه براي پايداري قيمتها و تأمين منافع اعضا اتخاذ شده است.