بورس به دنبال سيگنال مثبت
بورس تهران پس از هفته سرخ پوشي و بازدهي پايين بالاخره در اولين هفته آبان ماه توانست شرايط بهتري را تجربه كند و بازدهي اين بازار مثبت شد. اين مثبت شدن بازدهي درحالي بودكه شاخصهاي بازار سرمايه نيمي از هفته را سرخ پوش بودند و تنها چند روز به واسطه حمايتها، بازار كمي مثبت شد.
بورس تهران پس از هفته سرخ پوشي و بازدهي پايين بالاخره در اولين هفته آبان ماه توانست شرايط بهتري را تجربه كند و بازدهي اين بازار مثبت شد. اين مثبت شدن بازدهي درحالي بودكه شاخصهاي بازار سرمايه نيمي از هفته را سرخ پوش بودند و تنها چند روز به واسطه حمايتها، بازار كمي مثبت شد.
شاخص كل بورس تهران در پايان هفته گذشته يعني چهارشنبه 2 آبان ماه روي عدد يك ميليون و 970 هزار واحدي بود و در پايان معاملات دومين هفته آبان ماه به عدد دو ميليون و56 هزار واحد رسيد و در مجموع بازدهي 4.32 درصدي را ثبت كرد كه اين نشان ميدهد نمادهاي بزرگ بازار سرمايه مسير بيشتري را نسبت به نمادهاي كوچك طي كردهاند.
همچنين شاخص كل هم وزن در پايان هفته گذشته عدد 655 هزار و 618 واحد را به خود ديد و اين هفته به عدد 670 هزار و 466 واحدي رسيد و در مجموع بازدهي 2.2 درصدي را ثبت كرد. با وجود اين افزايش شاخصها ارزش معاملات بازار سرمايه نيز تا حدود زيادي افزايش پيدا كرد و شاهد مثبت شدن ميانگين ارزش معاملات بازار بوديم.
در عين حال بازارهاي موازي همانند سكه، طلا و دلار نيز توانستند در اين هفته با وجود شرايط نوساني بازدهي قابل قبولي كسب كنند؛ اما بايد به اين نكته توجه داشت كه همچنان بورس نسبت به ساير بازارهاي مالي عقب مانده است و اين عقب ماندگي براي امروز و ديروز نيست و طي چهارسال گذشته اين روند پيش آمده و انتظار ميرود كه بورس در دولت جديد آرام آرام روند صعودي به خود بگيرد.
سينگال مثبت براي بازار سرمايه
در اين هفته بودجه سال آتي به مجلس ارسال شد و اين موضوع با تمام كمي و كاستي خود سيگنال مثبت به بازار سرمايه تزريق كرد. نكته قابل تامل در بودجه سال 1404 ميزان فروش اوراق است كه افزايش بسيار زيادي داشته است. ميزان فروش اوراق دولتي در لايحه بودجه سال آينده به ميزان 175 درصد رشد كرده و به 700 همت رسيده است. اين رويكرد بودجه، زنگ خطر را دوباره براي بازار سرمايه به صدا درآورده است. اين در حالي است كه رييس سازمان برنامه و بودجه مدعي است عرضه اين ميزان اوراق در سال آينده، فشاري به بازار سرمايه وارد نخواهد كرد. درست است اين اوراق براي جبران بدهيهاي گذشته منتشر ميشود؛ اما بايد در نظر داشت كه انتشار اوراق به هر واسطهاي ميتواند بازار سرمايه را تحت تاثير قرار دهد. اين اعداد در حالي است كه سال گذشته حدود ۲۲۵ همت اوراق منتشر شد و بورس تا حدود زيادي تحت تاثير قرار گرفت و بسياري از فعالان اقتصادي نيز به اين موضوع اعتراض كردند؛ اما اين عدد امسال به حدود ۷۰۰ همت رسيده است.
به عقيده بسياري از كارشناسان فروش اوراق يك بهانه شده است براي تخطي دولت و افزايش روند هزينههاي عمومي خود! بنابراين انتظار ميرود مسوولان ناظر در سازمان بورس و ساير افراد سياستگذار در عرصه اقتصاد و بازار سرمايه، اين موارد را كنترل كنند. هزينههاي دولت نبايد با اشكال مختلف و بالاتر از سطح قانوني از طريق بازار سرمايه تامين شود. در سالهاي گذشته بازار سرمايه نشان داده است كه ميتواند محل مناسبي براي تامين مالي باشد، اما دولت از اين بازار براي تامين هزينههاي جاري و سرمايههاي در گردش استفاده ميكند و روند افزايشي آن صدمه جدي وارد خواهد كرد.
به جز اين موضوع بازار به نرخ گاز صنايع واكنش نشان داد. اعمال تعرفهها، عوارض، ماليات و حقوق قانوني دولت و همچنين مفاد ماده ۳ ابلاغيه فوق در قبضهاي گاز مصرفي صورت ميپذيرد. نرخ خوراك گاز شركتهاي متانول ساز مشروط به تسويه بهاي خوراك طي ۳۰ روز پس از دريافت صورتحساب معادل ۹۵ درصد نرخ خوراك گاز طبيعي شركتهاي پتروشيمي تعيين ميشود. تبعات اين تصميم براي شركتهاي پتروشيمي است كه از اين محل تعديل منفي خواهند داشت. ناترازي گازي امسال زودتر از هر سال گريبان صنايع را گرفت و شركت هاي پتروشيمي و فولادي شفافسازيهايي را در زمينه محدوديتهاي توليدي راهي كدال كردند.
بورس اين هفته حمايتهاي بسياري به خود ديد و از سوي ديگر بودجه نيز روي بازار سرمايه تاثيرگذاشت و به نوعي مسير معاملات را تغيير داد؛ اما با توجه به شرايط بازار و كمبود نقدينگي احتمالا مسير شاخص در اين هفته چندان سبزپوش نباشد و بازار فعلا يك مسير متعادلي را پيش بگيرد تا زماني كه حمايتها از بازار سرمايه عملي نشود و نقدينگي به اين بازار تزريق نشود شاهد سرخ پوشي بازار خواهيم بود؛ چراكه يكي از مشكلات اساسي بازار سهام در اين روزها نبود پول است و اگر پول وارد بازار شود مسير معاملات نيز تا حد زيادي متعادل خواهد بود. كارشناسان پيش بيني ميكنند مسائل ژئوپليتيك باعث كاهش نسبي سودآوري شركتها خواهد شد و شخصا نيز اعتقاد دارم اين روند ادامه دارد. ما تازه در كانال شاخص مرداد سال ۱۳۹۹ قرار داريم. با فرض ثابت بودن شرايط حال حاضر، چه از نظر نظامي و تنشهاي سياسي و چه تصميمات اثرگذار اقتصادي، هفته جاري وضعيت مناسبتري خواهيم داشت.
بورس كالا در يك نگاه
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۱۱ آبان ماه بالغ بر ۳ ميليون و ۱۱۵هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش ۳۰/۹هزار ميليارد تومان معامله شد .همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۱/۸ هزار ميليارد تومان رسيد.
برترينهاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۱۱ آبان براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
ملي صنايع مس ايران با معامله ۶ هزار و ۱۶۰ تن سولفور موليبدن و انواع مس به ارزش ۲هزار و ۵۲۴ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۶۵ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۲۱ ميليارد تومان دوم شد.
سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران با فروش ۵۸۵ هزار تن آهن اسفنجي، سنگ آهن دانهبندي و سنگ آهن كلوخه به ارزش هزار و ۳۲۱ ميليارد تومان سوم شد. فولاد خوزستان با فروش ۵۷ هزار تن آرگون، تختال و شمش بلوم و ثبت ارزش هزار و ۳۱۶ ميليارد تومان چهارم شد.
پالايش نفت اصفهان با فروش ۵۶ هزار و ۱۵۰ تن گوگرد گرانوله، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۱۵۰ ميليارد تومان در جايگاه پنجم ايستاد. فولاد مباركه اصفهان با فروش ۲۶ هزار و ۵۵۰ تن ورق سرد و ورق گالوانيزه به ارزش ۹۸۲ ميليارد تومان رتبه ششم را به خود اختصاص داد.
فولاد كاوه جنوب كيش با فروش ۴۲ هزار و ۵۰۰ تن شمش بلوم به ارزش ۹۷۸ميليارد تومان تومان هفتم شد. شركت معدني و صنعتي چادملو با معامله ۱۳۰ هزار تن آهن اسفنجي، شمش بلوم و كنسانتره سنگ آهن به ارزش ۹۷۳ ميليارد تومان هشتم شد.
پتروشيمي تندگويان ۱۲ هزار و ۷۴ تن مواد پليمري به ارزش ۶۵۶ ميليارد تومان فروخت و نهم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان با معامله هزار و ۲۲۰ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش ۶۵۵ ميليارد تومان دهم شد.